Piet Jetze Faber

Piet Jetze Faber (1955)

Woonplaats: Vrouwenparochie
PC-koning: 1979, 1980, 1982, 1983
Deelnemer PC: 1973-1992
Aantal deelnames: 20
PC-puntentotaal: 35 (8, 4, 3)

Piet Jetze Faber, geboren in 1955 in Stiens, leerde op negenjarige leeftijd de beginselen van de kaatssport. Hij had in onderwijzer Peet Greydanus een uitstekende leermeester, want die bracht hem gedurende een tiental jaren, onder andere  op het plein van de lagere school, de fijne kneepjes van die sport bij. Aan hem zou Faber in zijn latere roemrijke kaatscarrière veel te danken hebben.

In 1971 had die opleiding al succes, want op de Freulepartij in Wommels won hij voor de kaatsvereniging ‘ KC De Boer’ uit Stiens de eerste prijs en het traditionele gouden horloge. Op het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong­ Nederland partij) bracht hij het niet tot de eerste prijs, wel twee tweede en twee derde prijzen, waardoor hij er jammer genoeg niet in zou slagen het fel begeerde ‘klavertje vier’ op zijn naam te schrijven.

In 1973 debuteerde hij op de PC en na die wedstrijd trad hij toe tot de rijen der hoofdklassers. Op 15 juni 1974 sleepte hij in Sneek zijn eerste punt op dat niveau in de wacht. Faber, die in zijn vader en moeder twee zeer meelevende supporters had, was een serieuze, vriendelijke en lenige allround kaatser, die zowel voor­ als achterin het perk inzetbaar was. Hij had een prima tweede opslag, een uitstekende conditie, zowel zijn tussenspel als zijn spelinzicht was grootmeesterlijk en hij had de wil om te winnen.

Na de vierde prijs op de PC van 1974 ging het vervolgens crescendo met Faber op die klassieker. Hij werd in 1975, als achterinse, winnaar en een jaar later, toen als voorinse, kwam hij wederom omkranst thuis. De laatste keer met zijn bijna onafscheidelijke opslager Sake Saakstra en Dirk Talsma. In 1976 won hij voor Stiens het Nederlandse kampioenschap en een jaar later verhuisde hij naar Vrouwenparochie. Na de tweede prijs in 1978, met dezelfde spelers, won hij de PC in vijf opeenvolgende jaren, namelijk van 1979 t/m 1983, een unieke prestatie. Telkens stond Sake Saakstra aan zijn zijde. In 1979, 1980, 1982 en 1983 werd hij door de koningscommissie tot koning van de partij aangewezen. Vanaf 1982 stond Johannes Brandsma bij Faber achter in het perk en met Sake Saakstra als opslager maakte dat drietal van 1982 t/m 1984 de dienst uit op de Friese kaatsvelden. Het bijna onverslaanbare partuur werd door kenners als het beste partuur aller tijden aangemerkt.

In 1984 en 1985 bemachtigde Faber de tweede prijs en in 1987 de vierde prijs op de PC. Verder zegevierde Faber in 1985 en 1987 voor de kaatsvereniging ‘Klaine Izak’ uit Vrouwenparochie op het Nederlandse kampioenschap. Na de tweede prijs in 1988 behaalde hij in 1990 zijn achtste zege op de PC. Vervolgens was er in 1991 nog de derde prijs en hij kwam daarmee op 35 PC-­punten en op de tweede plaats in het PC-­klassement. Op 8 september 1990 vond in Achlum een historisch moment in de kaatsgeschiedenis plaats. Op die dag onttroonde Faber de legendarische Hotze Schuil, na achtentwintig jaar, van de eerste plaats in het puntenklassement aller tijden. Schuil was zelf ter plaatse aanwezig om de nieuwe nummer één in het klassement te feliciteren.

Faber werd daarvoor later op een speciale koningspartij op het Sjûkelân in Franeker in het zonnetje gezet. Op 29 juli 1992 nam hij afscheid van de PC. Een ovationeel applaus van de duizenden bezoekers begeleidde Faber naar de kleedkamer. Faber werd de succesvolste kaatser in de hoofdklasse en zijn positie lijkt voorlopig onaantastbaar. Hij behaalde 188 eerste, 115 tweede en 91 derde of vierde prijzen. In totaal veroverde hij derhalve 885 punten en 48 koningsprijzen. Voor zijn kaatscarrière in Friesland werd ook hij onderscheiden met het KNKB­- insigne voor een plaats bij de eerste tien in klassement aller tijden. Daarna kaatste hij nog twee jaar in België. In Aalst bracht hij het Jeu de Pelotepeil van de kaatsvereniging ‘Herleving’ weer op een hoger niveau en hij was één van de uitblinkers bij Aalst. Faber, opzichter bij de buitendienst bij de gemeente het Bildt, trainde en coachte omstreeks de eeuwwisseling het gerenommeerde partuur Pieter van Tuinen, André Kuipers en Chris Wassenaar en ontpopt zich momenteel als een enthousiast triatlon atleet. Verder is hij bij de elfstedentocht op de schaats rayonhoofd in de gemeente het Bildt. Ook verscheen het boek ‘Sifers foar in simmertwirre’ , waarin Piet Jetse Faber als hoofdpersoon fungeert.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in