Nieuws

Kaartverkoop PC 2018 begint 5 mei

Op 1 augustus vindt de 165e PC plaats. Een dag waar topkaatsen centraal staat in een prachtige entourage van een rijke traditie. Niet voor niets is de PC het oudste sporttoernooi ter wereld. De PC is bovendien een dag van het elkaar ontmoeten. Kortom, dé feestdag van het jaar in Fryslân van het jaar. Die dag wilt u niet missen. De dei is uzes!

Lees meer...

PC neemt initiatief voor Juniorencompetitie

De PC en de KNKB gaan in het kaatsseizoen 2019 gezamenlijk een competitie voor junioren opstarten. Met deze nieuwe competitie wordt beoogd om junioren (17 tot 21 jaar) na de jongenscategorie een betere aansluiting te geven naar de senioren. De huidige kaatskalender bevat slechts 4 partijen voor de juniorencategorie. Dat gaat per 2019 veranderen. Naast het NK-junioren en de Jong Feintenpartij wordt er in samenwerking met de kaatsverenigingen een competitie van 10 wedstrijden opgezet, met een afsluitende finalepartij, die voorafgaand aan de Keats-Off op het Sjûkelân verkaatst gaat worden.

De opzet  van de competitie zal het komende jaar verder uitgewerkt worden. Het is de bedoeling om tijdstip en entourage van de wedstrijden aan te laten sluiten bij deze leeftijdscategorie. Vooruitlopend op de nieuwe Juniorencompetitie, zal dit jaar al een aantal extra wedstrijden voor junioren georganiseerd gaan worden.

Het initiatief voor de juniorencommissie is afkomstig van de PC. De PC beijvert zich voor het stimuleren van het jeugdkaatsen, zoals eerder een impuls is gegeven aan het Schoolkaatskampioenschap. De uitwerking en realisatie is een gezamenlijk project van KNKB en PC.

(foto: Kaatsnieuws.nl)

 

Lees meer...

Gert Jan Breman toegetreden tot de PC

Gert Jan Breman is toegetreden tot de Koninklijke Permanente Commissie. Hiermee bestaat de commissie weer uit vijf leden. Gert Jan Breman zal binnen de commissie de rol van Huismeester op zich nemen. In deze functie is hij de opvolger van Joop van der Veen, die vorig jaar in november plotseling wegviel.

Gert Jan Breman is 48 jaar en getrouwd met Emmie, heeft drie dochters en woont in Franeker. Hij is mede-eigenaar van Schoonmaakgroothandel Jaap Breman, dat behalve in Franeker vestigingen heeft in andere delen van het land. Naast z’n werk is Gert Jan Breman bestuurlijk actief. Hij is een liefhebber van de kaatssport en de PC.

‘Met Gert Jan Breman krijgt de PC een enthousiaste nieuwe huismeester, die vanuit deze rol een bijdrage zal leveren aan het verder ontwikkelen van de hospitality van de PC’, zegt voorzitter Ids Hellinga. ‘Hij brengt bovendien veel ervaring mee als bestuurder, onder meer van sport-gerelateerde evenementen’. 

 

Lees meer...

“Wij salle der bij weze at de Heere ut wil!”

“In het belang van de kaatssport wordt het publiek dringend verzocht zich geheel buiten kwesties te houden.”

Allemachtech nòch an toe, allienech dizze sin al, onderan de lijst met deelnimmers fan myn earste PC oait dy’t ik metmake mocht is foar mij goud weard. Suks hew ik nòch noait op un programmaboekje fan SC Heerenveen òf O.N.S. siën.

Op de dach dat bekend wurdde dat der foar un Braziliaanse foetballer ut bizarre bedrach fan 500 miljoën útrokken wurdt deur ferwende doldraaide oaly-sheiks dy’t hun sin nyt kregen bij FC Barcelona, sit ik op de tribúne fan ut ‘Sternse Slotland te Franeker’. De weareld is gek. In Franeker gelukkech nyt, dêr is ut gewoan un gekkeboël, dat het altyd al su weest en dat sal altyd ok su bliëve.

As Sneker make je jeself wel us wies dat oans stad ut middelpunt fan de wreareld is, mar dat is nuchter besiën flauwekul. En nuchter was ik gister, ik was BOB. Met myn nuchtere ferstaan hew ik siën, rúke en foële kanne hoe bysònder de PC is. Nadat ik gistermòrren al over un bysònder kaatsbaltsje ferteld had bij Omrop Fryslân wurdde ik dêr gister úteraard op ansproken. Deur mij folkomen freemde mênsen. Se wisten fan de kaatsballen fan Izaäk de Haan! Sij wel! Deur mar un detail te noemen, un heel klein bitsje fan de kaatshistoary te delen, murken maat Kees en ik dat we welkom waren.

We binne as folkomen leken op kaatsgebied in de watten leit deur ut kaatsfòlk. Fan alle kanten wurdde oans de spelregels dúdelek maakt sudat we an ut end fan un lange dach as bútenstaanders ut idee hadden dat we ut ‘spultsje’ folokomen begrepen. Groate flauwekul fanself, we mochten even proeve, mear nyt.

Wat bliëft bij fan su’n dach? Dat is in ut earste plak de gemoëdeleke sfear, ut oans kent oans gehalte dêr op ut Tsjûkelân. Dat groate reüny-gefoël is nyt an te raken su dyp. Su’n gefoël laat um amper omskriëve. Je frage un Sneker ok nyt wat ut Sneekweekgefoël is, dat is der gewoan fan ‘de toanen tòt an de krún’! “Hier siëst de klaai- en greide Friezen bij mekaar kommen”, sei Bas Hollenberg dy’t we gister ok teugen kwamen.

En ik mut sêge, un Amsterdammer sú sêge ‘het zijn allemaal boeren joh…’ Mar wel myn Boeren met un hoofdletter, ik foëlde mij dêr as Sneker stadsjonge helemaal thús, had wel in de gaten dat der mear bier as cocktails dronken wurdt bij de Bogt fen Guné!

Wat ok hangen bliëft fan su’n earste PC is de sfear op de tribúnes, op bepaalde spannende momenten wurdde ut werklek músstil. Je konnen un speld fallen hore. Na su’n alles bepalende opslach ging dêrna ut geroezemoes wear deur. Wat lulle se dêr un soad op’e PC. Miskyn ok wel un reden dat ik mij der thúsfoëlde.

Ja en dan al dy tradisy’s, we hewwe der un klein gedeelte fan met kregen. Fòlgend jaar wille we seker naar de intòcht fan de gladiatoaren toe! Tradisy’s mutte je nyt ferwarre met oubollech, dat is heel wat anders. Ik genoat met folle teugen fan de notabelen in de tent, desúver poëtise kommentaren fan de kaatsers self. We dochten dat we na twee omlopen al kenner waren en gingen op de foto met de doadferfde Koaning. Nee dus!

Tòt slot ut antwoard op de hieltyd wear teruchkearende fraach fan gister, ‘komme jum fòlgend jaar ok wear’, binne we dúdelek: “Wij salle der bij weze at de Heere ut wil!” Want de PC en alles wat der bij hoart, is un stukje Paradys op aarde, dat wete twee krúdenyrsjonkjes sinds gister!

En Wigle Sinnema, foarsitter fan de KNKB, oans dank is groat dat wij ut metmake mochten. Hulde foar dizze ware ambassadeur fan de kaatsspòrt!

(www.henkvanderveer.nl)

Lees meer...

Hendrik Kootstra koning op 164e PC

Hendrik Kootstra is koning geworden van de 164e PC. De achterinse uit Minnertsga won met Bauke Triemstra en Alle Jan Anema in de finale van het partuur van Jelle Attema, Jacob Klaas Haitsma en Hillebrand Visser.

De finale eindige pas met alles oan'e hang. Op 5-5 en 6-6 sloeg Triemstra de bal op. Jacob Klaas Haitsma verwerkte de bal wel, maar die kwam daarna weer recht op Triemstra af. De opslager retourneerde tot voor de kaats en maakte zo een eind aan een spannende finale. Voor het partuur van Attema waren de druiven uiteraard zuur. Het had daarvoor in de halve finale, overigens ook al met alles oan'e hang, gewonnen van het favoriete partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. En ook in de eerste omloop tegen de winnaars van de Keats Off (Jelte-Pieter Dijkstra, Pier Piersma, Jan Schurer) eindigden Attema cs de partij pas op 5-5 en 6-6.Triemstra, Anema en Kootstra begonnen de dag met een klinkende 5-0 en 6-0 op het partuur van Elgar Boersma. In de tweede omloop tegen Johan Diertens, Hyltje Bosma en Steven de Bruin werd het 5-2 en 6-2. In de halve finale tegen Hendrik Tolsma, Allard Hoekstra en Sjoerd de Jong werd de tegenstand al behoorlijk fors: 5-5 en 6-4.

Bauke Triemstra won voor de derde keer een prijs op de PC. In 2015 en 2016 was hij al derde. Alle Jan Anema, hij kaatste zijn tiende en laatste PC, won derde prijzen in 2009 en 2012. Hendrik Kootstra won, en dat werd door voorzitter Ids Hellinga "opvallend" genoemd, nog nooit een prijs op de PC. De zevende maal bleek scheepsrecht. En hoe... Kootstra werd door de Koningscommissie tot beste kaatsers van de dag uitgeroepen.Bekijk ook: Alle uitslagen van de 164e PC

Lees meer...

PC 2017: Alle uitslagen

In Franeker wordt de 164e PC verkaatst. Hier vind je alle uitslagen.1.


Bauke Triemstra
Alle Jan Anema
Hendrik Kootstra
5-0
6-0

2.


Elgar Boersma
Bauke Dijkstra
Willem Heeringa
         
3.


Johan Diertens
Hyltje Bosma
Steven de Bruin
5-5
6-4

4.


Durk Ennema
Pieter van de Schoot
Laas Pieter van Straten
         
5.


Hendrik Tolsma
Allard Hoekstra
Sjoerd de Jong
5-1
6-4

6.


Enno Kingma
Renze Hiemstra
Hans Wassenaar
         
7.


Peter van Zuiden
Kees van der Schoot
Evert Pieter Tolsma
5-2
6-6

8.


Johannes van der Veen
Hendrik Jan van der Velde
Thomas van Zuiden
         
9.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Tjisse Steenstra
5-5
6-4

10.


Menno van Zwieten
Hylke Bruinsma
Erwin Zijlstra
         
11.


Marten Bergsma
Dylan Drent
Patrick Scheepstra
5-1
6-2

12.


Arnold Zijlstra
Pieter Jan Plat
Haye Jan Nicolay
         
13.


Jelte-Pieter Dijkstra
Pier Piersma
Jan Schurer
5-5
6-6

14.


Jelle Attema
Jacob Klaas Haitsma
Hillebrand Visser
         
15.


Auke Boomsma
Jelle Jaap Stiemsma
Sip Jaap Bos
5-2
6-0

16.


Wierd Baarda
Marco de Groot
Douwe Anema
         
  Tweede omoop      
         
1.


Bauke Triemstra
Alle Jan Anema
Hendrik Kootstra
5-2
6-2

 3.


Johan Diertens
Hyltje Bosma
Steven de Bruin
         
5.


Hendrik Tolsma
Allard Hoekstra
Sjoerd de Jong 
5-2
6-4

7.


Peter van Zuiden
Kees van der Schoot
Evert Pieter Tolsma
         
9.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Tjisse Steenstra
 5-1
 6-2
 11.


Marten Bergsma
Dylan Drent
Patrick Scheepstra 
         
14.


Jelle Attema
Jacob Klaas Haitsma
Hillebrand Visser 
 5-2
 6-2
15.


Auke Boomsma
Jelle Jaap Stiemsma
Sip Jaap Bos
         
  Halve finale      
1.


Bauke Triemstra
Alle Jan Anema
Hendrik Kootstra
5-5
6-4

5.


Hendrik Tolsma
Allard Hoekstra
Sjoerd de Jong 
         
 9.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Tjisse Steenstra
5-5
6-6

14. 


Jelle Attema
Jacob Klaas Haitsma
Hillebrand Visser
         
  Finale      
 1.


Bauke Triemstra
Alle Jan Anema
Hendrik Kootstra 
5-5
6-6

14.


Jelle Attema
Jacob Klaas Haitsma
Hillebrand Visser
Lees meer...

Permanente Commissie

De vijfde woensdag

Multimedia

Log in