Nieuws

“Wij salle der bij weze at de Heere ut wil!”

“In het belang van de kaatssport wordt het publiek dringend verzocht zich geheel buiten kwesties te houden.”

Allemachtech nòch an toe, allienech dizze sin al, onderan de lijst met deelnimmers fan myn earste PC oait dy’t ik metmake mocht is foar mij goud weard. Suks hew ik nòch noait op un programmaboekje fan SC Heerenveen òf O.N.S. siën.

Op de dach dat bekend wurdde dat der foar un Braziliaanse foetballer ut bizarre bedrach fan 500 miljoën útrokken wurdt deur ferwende doldraaide oaly-sheiks dy’t hun sin nyt kregen bij FC Barcelona, sit ik op de tribúne fan ut ‘Sternse Slotland te Franeker’. De weareld is gek. In Franeker gelukkech nyt, dêr is ut gewoan un gekkeboël, dat het altyd al su weest en dat sal altyd ok su bliëve.

As Sneker make je jeself wel us wies dat oans stad ut middelpunt fan de wreareld is, mar dat is nuchter besiën flauwekul. En nuchter was ik gister, ik was BOB. Met myn nuchtere ferstaan hew ik siën, rúke en foële kanne hoe bysònder de PC is. Nadat ik gistermòrren al over un bysònder kaatsbaltsje ferteld had bij Omrop Fryslân wurdde ik dêr gister úteraard op ansproken. Deur mij folkomen freemde mênsen. Se wisten fan de kaatsballen fan Izaäk de Haan! Sij wel! Deur mar un detail te noemen, un heel klein bitsje fan de kaatshistoary te delen, murken maat Kees en ik dat we welkom waren.

We binne as folkomen leken op kaatsgebied in de watten leit deur ut kaatsfòlk. Fan alle kanten wurdde oans de spelregels dúdelek maakt sudat we an ut end fan un lange dach as bútenstaanders ut idee hadden dat we ut ‘spultsje’ folokomen begrepen. Groate flauwekul fanself, we mochten even proeve, mear nyt.

Wat bliëft bij fan su’n dach? Dat is in ut earste plak de gemoëdeleke sfear, ut oans kent oans gehalte dêr op ut Tsjûkelân. Dat groate reüny-gefoël is nyt an te raken su dyp. Su’n gefoël laat um amper omskriëve. Je frage un Sneker ok nyt wat ut Sneekweekgefoël is, dat is der gewoan fan ‘de toanen tòt an de krún’! “Hier siëst de klaai- en greide Friezen bij mekaar kommen”, sei Bas Hollenberg dy’t we gister ok teugen kwamen.

En ik mut sêge, un Amsterdammer sú sêge ‘het zijn allemaal boeren joh…’ Mar wel myn Boeren met un hoofdletter, ik foëlde mij dêr as Sneker stadsjonge helemaal thús, had wel in de gaten dat der mear bier as cocktails dronken wurdt bij de Bogt fen Guné!

Wat ok hangen bliëft fan su’n earste PC is de sfear op de tribúnes, op bepaalde spannende momenten wurdde ut werklek músstil. Je konnen un speld fallen hore. Na su’n alles bepalende opslach ging dêrna ut geroezemoes wear deur. Wat lulle se dêr un soad op’e PC. Miskyn ok wel un reden dat ik mij der thúsfoëlde.

Ja en dan al dy tradisy’s, we hewwe der un klein gedeelte fan met kregen. Fòlgend jaar wille we seker naar de intòcht fan de gladiatoaren toe! Tradisy’s mutte je nyt ferwarre met oubollech, dat is heel wat anders. Ik genoat met folle teugen fan de notabelen in de tent, desúver poëtise kommentaren fan de kaatsers self. We dochten dat we na twee omlopen al kenner waren en gingen op de foto met de doadferfde Koaning. Nee dus!

Tòt slot ut antwoard op de hieltyd wear teruchkearende fraach fan gister, ‘komme jum fòlgend jaar ok wear’, binne we dúdelek: “Wij salle der bij weze at de Heere ut wil!” Want de PC en alles wat der bij hoart, is un stukje Paradys op aarde, dat wete twee krúdenyrsjonkjes sinds gister!

En Wigle Sinnema, foarsitter fan de KNKB, oans dank is groat dat wij ut metmake mochten. Hulde foar dizze ware ambassadeur fan de kaatsspòrt!

(www.henkvanderveer.nl)

Lees meer...

Hendrik Kootstra koning op 164e PC

Hendrik Kootstra is koning geworden van de 164e PC. De achterinse uit Minnertsga won met Bauke Triemstra en Alle Jan Anema in de finale van het partuur van Jelle Attema, Jacob Klaas Haitsma en Hillebrand Visser.

De finale eindige pas met alles oan'e hang. Op 5-5 en 6-6 sloeg Triemstra de bal op. Jacob Klaas Haitsma verwerkte de bal wel, maar die kwam daarna weer recht op Triemstra af. De opslager retourneerde tot voor de kaats en maakte zo een eind aan een spannende finale. Voor het partuur van Attema waren de druiven uiteraard zuur. Het had daarvoor in de halve finale, overigens ook al met alles oan'e hang, gewonnen van het favoriete partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. En ook in de eerste omloop tegen de winnaars van de Keats Off (Jelte-Pieter Dijkstra, Pier Piersma, Jan Schurer) eindigden Attema cs de partij pas op 5-5 en 6-6.Triemstra, Anema en Kootstra begonnen de dag met een klinkende 5-0 en 6-0 op het partuur van Elgar Boersma. In de tweede omloop tegen Johan Diertens, Hyltje Bosma en Steven de Bruin werd het 5-2 en 6-2. In de halve finale tegen Hendrik Tolsma, Allard Hoekstra en Sjoerd de Jong werd de tegenstand al behoorlijk fors: 5-5 en 6-4.

Bauke Triemstra won voor de derde keer een prijs op de PC. In 2015 en 2016 was hij al derde. Alle Jan Anema, hij kaatste zijn tiende en laatste PC, won derde prijzen in 2009 en 2012. Hendrik Kootstra won, en dat werd door voorzitter Ids Hellinga "opvallend" genoemd, nog nooit een prijs op de PC. De zevende maal bleek scheepsrecht. En hoe... Kootstra werd door de Koningscommissie tot beste kaatsers van de dag uitgeroepen.Bekijk ook: Alle uitslagen van de 164e PC

Lees meer...

PC 2017: Alle uitslagen

In Franeker wordt de 164e PC verkaatst. Hier vind je alle uitslagen.1.


Bauke Triemstra
Alle Jan Anema
Hendrik Kootstra
5-0
6-0

2.


Elgar Boersma
Bauke Dijkstra
Willem Heeringa
         
3.


Johan Diertens
Hyltje Bosma
Steven de Bruin
5-5
6-4

4.


Durk Ennema
Pieter van de Schoot
Laas Pieter van Straten
         
5.


Hendrik Tolsma
Allard Hoekstra
Sjoerd de Jong
5-1
6-4

6.


Enno Kingma
Renze Hiemstra
Hans Wassenaar
         
7.


Peter van Zuiden
Kees van der Schoot
Evert Pieter Tolsma
5-2
6-6

8.


Johannes van der Veen
Hendrik Jan van der Velde
Thomas van Zuiden
         
9.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Tjisse Steenstra
5-5
6-4

10.


Menno van Zwieten
Hylke Bruinsma
Erwin Zijlstra
         
11.


Marten Bergsma
Dylan Drent
Patrick Scheepstra
5-1
6-2

12.


Arnold Zijlstra
Pieter Jan Plat
Haye Jan Nicolay
         
13.


Jelte-Pieter Dijkstra
Pier Piersma
Jan Schurer
5-5
6-6

14.


Jelle Attema
Jacob Klaas Haitsma
Hillebrand Visser
         
15.


Auke Boomsma
Jelle Jaap Stiemsma
Sip Jaap Bos
5-2
6-0

16.


Wierd Baarda
Marco de Groot
Douwe Anema
         
  Tweede omoop      
         
1.


Bauke Triemstra
Alle Jan Anema
Hendrik Kootstra
5-2
6-2

 3.


Johan Diertens
Hyltje Bosma
Steven de Bruin
         
5.


Hendrik Tolsma
Allard Hoekstra
Sjoerd de Jong 
5-2
6-4

7.


Peter van Zuiden
Kees van der Schoot
Evert Pieter Tolsma
         
9.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Tjisse Steenstra
 5-1
 6-2
 11.


Marten Bergsma
Dylan Drent
Patrick Scheepstra 
         
14.


Jelle Attema
Jacob Klaas Haitsma
Hillebrand Visser 
 5-2
 6-2
15.


Auke Boomsma
Jelle Jaap Stiemsma
Sip Jaap Bos
         
  Halve finale      
1.


Bauke Triemstra
Alle Jan Anema
Hendrik Kootstra
5-5
6-4

5.


Hendrik Tolsma
Allard Hoekstra
Sjoerd de Jong 
         
 9.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Tjisse Steenstra
5-5
6-6

14. 


Jelle Attema
Jacob Klaas Haitsma
Hillebrand Visser
         
  Finale      
 1.


Bauke Triemstra
Alle Jan Anema
Hendrik Kootstra 
5-5
6-6

14.


Jelle Attema
Jacob Klaas Haitsma
Hillebrand Visser
Lees meer...

Kaatsers dragen rouwbanden tijdens PC

De deelnemers aan de 164e PC kaatsen woensdag met rouwbanden. Op dinsdag 1 augustus overleed Rinze Bruinsma, de vader van kaatser Hylke Bruinsma. De PC leeft met de familie en andere naasten mee en wenst hen veel sterkte toe.

De commissie heeft in overleg met de Vereniging Voor Kaatsers (VVK) besloten, dat er woensdag met rouwbanden om gekaatst wordt. De lijsten waren al gedrukt, toen dit droevige nieuws de PC bereikte. De naam van Hylke Bruinsma staat er daarom wel op. Zijn partuurgenoten kaatsen echter met een vervanger.

(foto: Henk Bootsma)

Lees meer...

PC 2017: Van uur tot uur

Een PC-dag staat bol van tradities. Toch lijkt het de Permanente Commissie verstandig om de belangrijkste tijden voor jullie op een rijtje te zetten. Zie het maar als een globaal spoorboekje voor De Vijfde Woensdag. Onderstaande tijden zijn bij benadering en dus slechts een indicatie. Door omstandigheden kunnen onderdelen uitlopen of juist iets korter duren dan gepland.

8:00
Receptie Koninklijke Permanente Commissie

toespraak voor voorzitter Ids Hellinga
uitreiking Klavertje Vier aan Hans Wassenaar

9:00rijtoer door de stad met het winnend partuur van 2016 

route: Koornbeurs, Zilverstraat, Godsacker, Dijkstraat, Breedeplaats, Raadhuisplein, Noord, Sjaardemastraat, Sjûkelân

9:15
Aankomst Sjûkelân

Entrada
Fries Volkslied

9:30

Aanvang kaatspartij
 
17:00Finale

bij benadering, afhankelijk van het verloop van partijen in eerdere omlopen 

18:00


Prijsuitreiking

bij benadering, afhankelijk van de duur van de kaatswedstrijden 


Media
De receptie in de Koornbeurs is in zijn geheel te volgen via de lokale omroep Radio Eenhoorn. Omrop Fryslân zendt de receptie uit op tv en via www.omroplive.nl. Het wedstrijdverloop is te volgen via Omrop Fryslân (107.5FM), Omrop Fryslân (92.2FM) en de websites www.pc-franeker.nl en www.kaatsnieuws.com. Op basis van wat deze media melden, kunt u in de loop van de dag zelf inschatten of bijvoorbeeld de finale eerder of juist later dan gepland begint. De Koninklijke Permanente Commissie houdt u ook op de hoogte via Twitter (@PCFraneker) en Facebook (facebook.com/pcfraneker).

Lees meer...

Trije debutanten op de 164e PC

In oantal keatsers stiet woansdei foar it earst op de PC. Auke Boomsma uit Moarre, Marco de Groot út Frjentsjer en Durk Ennema meitsje harren debút.

Auke Boomsma fan Moarre debutearret dit jier op 19-jierrige leeftiid op de PC. In moai en bysûnder partoer, dat mei Jelle Jaap Stiemsma en Sip Jaap Bos bestiet út allinnich mar keatsers út de Dongeradelen. Neffens “ingewijden” net in keatser dy't yn syn jongere jierren alle prizen opeaske mar wol de keatser dy't op de earste klas yn Holwert op Keningsdei de earste kening fan dit seizoen waard. In moanne letter stie er ek yn de prizen, in tredde priis krige er, op de haadklasse yn Dokkum. It hoecht net altyd mei grutte sprongen. Ek stapke foar stapke komme je in hiel ein.

 Marco de Groot fan Frjentsjer is al jierrenlang in talint. Tredde op de Freule yn 2013, yn 2014 wûn er wol de generale fan dy Freulepartij, mar wie Sint Jabik yn de earste omloop fierstente sterk. In grutte teloarstelling foar it favorite Frjentsjer en ek foar dizze jonge keatser. Marco sette troch en liet sjen dat er ècht wol keatse kin. Yn 2016 wûn er mei Frjentsjer de Jong Nederland, dit jier waard er twadde. Ek hat Marco dit jier de Jong Feinte wûn.

Durk Ennema fan Seisbierrum waard tredde op de Freule fan 2014. Mar yn 2016 gie er der mei Seisbierrum hurd ôf yn de earste omloop tsjin Arum (1-5). Dat liket op it ferhaal fan Marco de Groot.  Talint. In priis. Hoopje op it heechste. En it dan om watfoar reden net wiermeitsje op sa'n wichtige partij wylst in soad minsken dat wol fan je ferwachtsje. Dêr hâldt de oerienkomst net op. Want ek Durk stie wer op. Yn 2016 siet Marco de Groot  him yn de earste omloop op de Jong Nederland noch dwers. Mar watfoar Marco jildt, jildt foar alle keatsers ek en dus ek foar Durk Ennema. Dàn komt it der op oan. Opstean en trochgean moat it dan it motto wêze. It soe it motto fan eltse PC-keatser wêze moatte. Je hawwe pas ferlern as je opjûn hawwe. En ek Durk is dat slagge. Dit jier wûn er de Jong Nederland, yn de finale trouwens tsjin... Marco de Groot...

 

Lees meer...

Permanente Commissie

De vijfde woensdag

Multimedia

Log in