Auke Miedema

Auke Miedema (1845-1898)

Geboren:  25 juni 1845, Franeker
Overleden: 6 september 1898, Zweins
Woonplaats: Zweins
PC-koning: 1883
Deelnemer PC: 1863 - 1894
Aantal deelnames: 26
PC-puntentotaal: 32 (8, 4, 0)

Auke Miedema werd op 25 juni 1845 in het buurtschap Kie onder Franeker geboren. Over zijn jeugd is weinig bekend, want er werd in die tijd weinig over het kaatsen gepubliceerd en dat zou ook in zijn gloriejaren zo blijven. Zijn naam kwam voor de eerste keer op de PC-lijst voor van 1863, maar zijn optreden zou niet het gewenste resultaat opleveren.

Een jaar later was dat wel het geval. Met de gebroeders Post uit Kimswerd won hij de tweede prijs en daarmee een zilveren lepel. In 1865 was hij niet van de partij (in militaire dienst) en in 1866 werd er geen PC gehouden i.v.m. een cholera-epidemie. In 1867 begon Miedema aan een indrukwekkende reeks van PC-overwinningen. Zes opeenvolgende keren won hij dat evenement, een prestatie die tot nu toe niet zou worden geëvenaard. Miedema, een van de meest legendarische kaatsers in de laatste decennia van de negentiende eeuw, was als meesterknecht werkzaam op een baksteen- en dakpannenfabriek (zgn. tichelwerk) en hij woonde o.a. in Berlikum en op Kingmatille onder Zweins.

In dat laatste dorp vormde hij met Klaas Willem Boorsma en Gerlof Anema (boer aldaar) een afdelingspartuur, waarmee terdege rekening moest worden gehouden. Vaak reed dat drietal met paard en koets van Anema naar de kaatspartijen toe om de reis naar de kaatsvelden enigszins minder vermoeiend te maken. Rond de allround kaatser werd het na zijn laatste PC-zege in 1872 geruime tijd stil op die partij, maar in 1883 sloeg hij opnieuw toe. Met de reeds genoemde Klaas Willem Boorsma en Sjirk de Wal, eveneens een kaatsfenomeen, won hij de PC en werd tot koning uitgeroepen. Een noviteit, want de PC-koningsbal werd in dat jaar voor de eerste keer uitgereikt. Verder ontving hij een zilveren medaille terwijl zijn partuurgenoten het met een bronzen medaille moesten doen. Het daaropvolgende jaar mocht hij in de koets plaatsnemen voor een rondrit door Franeker.

In 1885 won hij met dezelfde kaatsers de PC opnieuw. Dat was tevens zijn laatste PC-overwinning. Met acht overwinningen en vier tweede prijzen behaalde hij 32 punten, hetgeen hem de vijfde plaats opleverde in het PC-puntenklassement aller tijden. Auke Miedema, die beslist geen geheelonthouders was, overleed op 6 september 1898, nog maar 53 jaar oud, aan een leverkwaal.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in