Lammert Hilarides

Lammert Skeltes Hilarides (1868 - 1934)

 

Woonplaats: Pingjum
PC-koning: 1887, 1888, 1889
Deelnemer PC: 1887-1890
Aantal deelnames: 4
PC-puntentotaal: 9 (3,0,0)

Lammert Skeltes Hilarides werd in 1868 in Pingjum geboren. Zijn vader was veehouder en Lammert Skeltes leerde in zijn jongensjaren het kaatsen in de koestal. Hij bekwaamde zich vooral in de opslag, want door de ballen met juiste precisie en met flinke snelheid door de openstaande deuren van die stal te slaan, had hij na veel oefenen dat onderdeel van de kaatssport geweldig onder de knie.

Bij kaatswedstrijden vlogen de ballen dan ook als kanonskogels naar het perk en door zijn scheve aanloop waren ze een obsessie voor elke tegenstander. Hilarides begon op zestienjarige leeftijd met het wedstrijdkaatsen en zijn talenten vielen al snel op bij de meer gelouterde spelers. Spoedig daarna verscheen hij op eersteklas wedstrijden (nu hoofdklasse) en won hij in 1886 meerdere prijzen. De kaatscarrière van Hilarides zou kort en succesvol zijn.

In 1887 won hij de PC met Klaas Willems Boorsma en Jacob K. Wassenaar en werd tot koning uitgeroepen. Die prestatie zou hij in 1888 en 1889 evenaren. In totaal kwam hij slechts vier keer op de PC uit, maar zijn drie opeenvolgende koningschappen brachten hem veel roem. Hilarides was voor het dorp Pingjum van onschatbare waarde. Hij was jarenlang bestuurslid van allerlei verenigingen en instanties. Voor de kaatsvereniging ‘Jan Reitsma’ uit die plaats was hij een welbespraakt bestuurder, zowel bij prijsuitreikingen als bij vergaderingen van de Nederlandse Kaatsbond (NKB).

Hij werd bovendien scheidsrechter bij die bond en hij trad gedurende vijftien jaar, van 1919 t/m 1933, in die functie bij de PC op. Elke morgen van de PC-dag mocht hij met de voorzitter in de koets de traditionele rijtoer door Franeker maken. Zijn optreden als scheidsrechter werd gekenmerkt door bescheidenheid, kennis van zaken en rechtvaardigheid. Dat laatste werd hem door sommige kaatsers niet altijd in dank afgenomen, want op de PC van 1924 kwamen twee spelers te laat en het partuur werd van deelname uitgesloten. De andere kaatsers waren het hiermee niet eens en dreigden met een staking. De PC-commissie besloot de twee uitgesloten spelers een tegemoetkoming te verstrekken en daarna kon de wedstrijd doorgang vinden. Beide spelers werden wel voor de rest van het seizoen, ongeveer zes weken, geschorst en door solidariteit van de andere spelers werden geen wedstrijden meer op het hoogste niveau gehouden. In 1925 was alles vergeten en werd er weer gekaatst.

Lammert Skeltes Hilarides overleed, na een kort ziekbed, op 19 juli 1934. Als eerbetoon voor de verdiensten voor het dorp Pingjum werd in 1937 een monument voor hem onthuld.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in