Johannes Struiksma

Johannes Struiksma (1878 - 1944)

Woonplaats:

Wommels
PC-koning: 1898
Deelnemer PC: 1886- 1919
Aantal deelnames: 21
PC-puntentotaal: 19 (4, 0, 7)

Johannes Struiksma werd in 1878 in Wommels geboren. Al op twaalfjarige leeftijd won hij in Bolsward zijn eerste prijs. In de jongenscategorie werden destijds maar weinig wedstrijden  gehouden, vandaar dat hij slechts elf keer weg ging te kaatsen, maar wel liefst tien maal met de prijs thuis kwam.

In 1896 en 1897 manifesteerde hij zich op dusdanige wijze op de kaatsvelden dat hij het jaar daarna met de kaatsmatadoren van die tijd de strijd mocht aanbinden. Struiksma stond achterin het perk en hij speelde zich in de kijker door zijn enorme Herculesslagen. Zo sloeg hij met zijn soepele polsslag in Franeker eens een bal tegen de muur van de ver achter de boven staande Psychiatrische Inrichting, een ongekende prestatie.

In 1898 was hij voor de eerste keer succesvol op de PC. Met Johannes Douwes Bierma en Jan Reitsma sr. won hij de eerste prijs en mocht hij de koningsprijs in ontvangst nemen. Een jaar later was het met dezelfde spelers opnieuw raak, al ging het die keer niet van een leien dakje. In dat jaar kaatsten er zeventien parturen mee, waarvan vijftien Friese en twee Belgische drietallen. De finale was spannend en tenslotte kwam alle hout aan de telegraaf. Op die stand miste de opslager van de Belgen het perk en waren de kransen opnieuw voor Struiksma, Reitsma sr. en Bierma.

Zowel in 1900 als in 1901 won Struiksma op de PC de derde prijs, in 1902 en 1903 wederom gevolgd door de eerste prijs. Na 1903 verscheen hij niet vaak meer op de kaatsvelden, maar op de PC was hij nog wel van de partij. Zo won hij nog twee derde prijzen en drie vierde prijzen, waarvan de laatste in 1917. Ook kwam Struiksma op internationale wedstrijden tegen de Belgen uit, zoals in 1911 in Leeuwarden. In 1919 sloot hij zijn PC-reeks, waarbij hij eenentwintig keer in de arena optrad, af. Struiksma werd caféhouder in Wommels en de portretten van diverse prominente kaatsers kregen een plaatsje in de gelagkamer. Daar stond ook een stolp met medailles van Struiksma, al waren dat er maar elf. Niet veel, maar de prijzen die destijds gewonnen werden bestonden voornamelijk uit geld. En natuurlijk ontbraken aan de stamtafel in het café de gesprekken over de kaatsers en kaatsdagen van weleer niet. Johannes Struiksma overleed in 1944.

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in