Gerben Hoitsma

Gerben Hoitsma (1892 - 1968)

Woonplaats:

Berltsum
PC-koning: 1914
Deelnemer PC: 1910 – 1922
Aantal deelnames: 9
PC-puntentotaal: 6 (1, 1, 1)

De vader van Gerben Hoitsma was schilder in Berltsum en dat beroep zou hij zelf later ook uitoefenen. Toen hij jong was, was hij altijd op het kaatsveld te vinden. Een echte liefhebber, ondanks dat hij nog niet veel prijzen won. Bij de junioren werd dat al beter. Zo won hij in deze categorie eens een zilveren lepel. Later bleek dat er een speler in het partuur te oud was en de voorzitter van de toenmalige Nederlandse Kaatsbond besloot dat de wedstrijd overgespeeld moest worden. De lepel werd ingeleverd en de wedstrijd werd opnieuw gespeeld.

Gelukkig werd weer gewonnen en kon de zilveren lepel definitief mee naar huis. De eerste medaille won Hoitsma in Wommels, toen hij in één partij zeventien keer de bovenlijn wist te passeren. In 1914, drie dagen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, won hij met Rinse Brink en Rein Zaagemans de PC. Daar zag het in het begin niet naar uit. In de eerste omloop zag dit drietal tegen een 5­-1 en 6­-2 achterstand aan. Hoitsma nam toen de bal aan de opslag over, plaatste drie zitballen, en zo kwam alles nog goed.

Op deze PC­-dag sloeg Hoitsma een bal zover uit dat deze op de markt achter de bovenlijn in een zure haringpot van een viskoopman belandde. De pot was totaal aan gruzelementen. De viskoopman was zo onder de indruk van deze hercules, dat hij hem na afloop van de partij een bos gerookte paling schonk. De kaatsloopbaan op het hoogste niveau van de blijmoedige en overal inzetbare Hoitsma was van korte duur. Op een speerwerpwedstrijd in het leger met een luitenant, om een grote doos sigaren, knapte er iets in zijn schouder en daarna was het met het kaatsen, wat de uitslag betrof, over. Jarenlang heeft hij hier de pijn van ondervonden.

Omstreeks het jaar 1940 kreeg hij, beroepshalve, met loodvergiftiging en de hieruit voortvloeiende verlammingsverschijnselen te maken. Hoitsma kocht, mede daardoor, een sigarenzaak in Leeuwarden. Naast kaatsen hield hij zich bezig met het schrijven van revues, toneelstukken en cabaret en was hij een verdienstelijke kunstschilder.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in