Rinse Brink

Rinse J. H. Brink (1894 - 1980)

Woonplaats:

Easterlittens
PC-koning: 1916
Deelnemer PC: 1912 – 1920
Aantal deelnames: 9
PC-puntentotaal: 10 (3, 0, 1)

Rinse Jan Hendrik Brink werd geboren in Hornhuizen (Groningen), maar het gezin verhuisde al spoedig naar Easterlittens. Zijn vader zou daar achtendertig jaar lang als dominee de Nederlandse Hervormde Gemeente dienen. Brink leerde het kaatsen op het dorpsplein en op het fabrieksland. Thuis, in de grote pastorietuin, had hij een privé kaatsbaan, waar hij gericht leerde opslaan.

Brink was een rijzige, plezierige en allround kaatser, die bekend stond om zijn hoge opslagballen. Al op zeventienjarige leeftijd, in 1912, won hij de PC. Hij had, volgens kenners, in dat jaar al ook koning moeten worden. In 1914 ging hij theologie studeren in Leiden, waar hij tevens lid werd van de kaatsvereniging. Later zette hij zijn studie in Groningen voort. Door zijn studie kon hij niet op alle kaatspartijen aanwezig zijn en zou daardoor minder punten verzamelen dan normaliter het geval zou zijn geweest.

Het jaar 1916 zou zijn topjaar worden, want toen werd hij koning op de PC. Deze wedstrijd won hij met Ids Roukema van Harlingen en de in Harderwijk geïnterneerde Belg, August van Lierde. Nooit zou Brink een gouden horloge winnen en daarom kocht hij, van het gewonnen kaatsgeld, één met ketting in Sneek.

Zijn afscheid van het kaatsen kwam in 1920 in Dokkum, waar hij nog medailles ontving voor de verste bovenslag en voor de meeste bovenslagen. In 1921 werd hij als predikant bevestigd in Kimswerd en daarna diende hij nog de Nederlandse Hervormde Gemeente in Borger, Ruinerwold, Wergea en Wirdum. In 1957 ging hij om gezondheidsredenen met vervroegd emeritaat. In augustus 1980, op zesentachtig jarige leeftijd, overleed ds. R.J.H. Brink in Leeuwarden. 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in