Jan Heeg

Jan IJ. Heeg (1897 - 1982)

Woonplaats:

Easterein
PC-koning: 1921
Deelnemer PC: 1918-1932
Aantal deelnames: 12
PC-puntentotaal: 11 (3,0,2)

Jan Ymtes Heeg werd geboren in Easterein. Zijn vader had daar een veeteeltbedrijf en Jan Ymtes zou in zijn voetsporen treden en werd een veefokker van naam. Hij bouwde een groot bedrijf op met hoogwaardig rundvee en later bij een boelgoed was er enorme publieke belangstelling. Zijn naam in de kaatssport kwam eigenlijk het eerst voor in 1911, toen hij op de Freulepartij in Wommels voor de kaatsvereniging ‘Easterein’ zegevierde. In een zinderende finale, waarbij alles aan de hang kwam, werd het buurdorp Wommels verslagen.

Daarna werd het een lange tijd stil rond Heeg, omdat hij op heel weinig wedstrijden uitkwam. In 1918 nam hij met succes de handschoen weer op. Een jaar later won deze sympathieke kaatser, bij wie nooit een onvertogen woord over de lippen kwam, de PC. Alom werd zijn sportiviteit, zijn teamgeest en zijn spelkennis geprezen. Ook de afstand tussen boer en arbeider, die in die jaren nogal groot was, bestond voor Heeg niet. Hij stond niet tegenover of naast de spelers, maar er tussen. Kameraadschap stond bij hem hoog aangeschreven. Soms leek het er op dat het bij deze geweldige opslager en uitstekende achterinse aan motivatie en felheid ontbrak. Dit kwam wellicht mede doordat de veehouderij de nodige aandacht vroeg.

Hij zelf mocht graag kaatsen, maar het werd nimmer een stuk van zijn leven. Maar dan waren er ook weer van die dagen dat hij flonkerende en in wedstrijden de sterren van de hemel speelde, zoals op de PC van 1921. Hij won deze wedstrijd en werd tevens tot koning uitgeroepen. Het jaar daarop herhaalde hij dit huzarenstukje nog eens, alhoewel hij niet weer koning werd. Zijn topjaren beleefde hij tussen 1918 en 1923. Het afscheid van de wedstrijdsport was voor hem geen schokkende ervaring. De belangstelling voor het kaatsen bleef en later werd hij scheidsrechter. Jan Ymtes Heeg overleed op vijfentachtig jarige leeftijd in Leeuwarden.

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in