Dooitzen de Bildt

Dooitzen de Bildt (1904 - 1968)

 

Woonplaats:

Sint Jacobiparochie
PC-koning: 1933
Deelnemer PC: 1925-1941
Aantal deelnames: 17
PC-puntentotaal: 16 (3,2,3)

Dooitzen de Bildt kwam op 1 april 1904 in Sint ­Jacobiparochie ter wereld. Al vanaf zijn kinderjaren begon hij te kaatsen, maar voor hem waren er in zijn jeugd weinig prijzen weggelegd. In 1923 deed hij voor het eerst mee op een hoofdklassekaatspartij en in de daaropvolgende jaren zou zijn ster meer en meer rijzen. De Bildt, een kaatser van groot allure, stond voor in het perk en verzorgde de tweede opslag. Als de nood aan de man kwam maakte hij ook achter in het perk zijn paadje schoon.

Hij had geen snelle opslag, maar zijn opslagmissers waren over de gehele dag meestal op een hand te tellen. Hij was in woord en daad doodkalm en soms kregen de toeschouwers het idee dat hij niet echt geïnteresseerd was. De Bildt, van beroep expediteur, liet de training voor wat zij was. Zijn gezonde levensstijl, hij was geheelonthouder, zorgde ervoor dat hij lenig bleef en dat de spieren altijd soepel waren. In de jaren 1926,1928 en 1929 won hij de meeste prijzen en in beide laatstgenoemde jaren het puntenklassement. Hij kaatste voor de kaatsvereniging Het Noorden uit Sint Jacobiparochie en deze afdeling had het Nederlandse kampioenschap nog nooit gewonnen, maar dat zou spoedig veranderen.

In datzelfde dorp woonde namelijk ook kaatscoryfee Klaas Kuiken en bovendien kwam Sjouke Helfrich, ook een kaatser van naam, in deze plaats te wonen. Met Dooitzen de Bildt erbij kreeg deze kaatsvereniging een bijna onverslaanbaar partuur. Dat dit drietal in drie opeenvolgende jaren het kampioenschap zou winnen, wekte bij de kenners geen verbazing. Dat De Bildt met Kuiken kon kaatsen wekte wel verwondering. De Bildt was stoïcijns kalm, Kuiken daarentegen erg fel. Maar deze twee ‘tegenpolen’ wonnen wel ongeveer vijftig prijzen voor genoemde kaatsvereniging.

De PC schreef De Bildt drie keer op zijn naam. In 1933 werd hem de koningsprijs toegekend. Ook op internationale wedstrijden was hij een zeer gewaardeerde kracht. Zijn laatste punten in de hoofdklasse verzamelde hij in 1945. Na zijn imposante carrière was hij nog vaak te bewonderen op de traditionele wedstrijd voor oud­-kaatsers. Op de laatste dag van maart 1968 overleed Dooitzen de Bildt na een lange ziekteperiode.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in