Pieter Helfrich

Pieter Helfrich (1895 - 1980)

Woonplaats:

Harlingen
PC-koning: 1931
Deelnemer PC: 1917-1939
Aantal deelnames: 21
PC-puntentotaal: 9 (2,1,1)

Pieter Helfrich werd in 1895 in Midlum geboren. Toen hij vijftien jaar oud was begon hij te kaatsen, maar zonder veel succes. Meer dan een kistje sigaren zat er voorlopig niet in. Na afloop van zijn diensttijd in de herfst van 1918, kwam hij in september van dat jaar voor het eerst op het hoogste niveau uit. In Pingjum won hij de tweede prijs en maakte daarbij zoveel indruk, dat hij voor het jaar 1919 door (jonge) Jan Reitsma en Ids Jousma gevraagd werd om met hen te willen kaatsen.

Dat zou op een grote teleurstelling uitlopen, want Helfrich liet het volledig afweten en werd, na enkele partijen, aan de kant gezet. In 1920 vertoonde hij zich weer op de hoofdklasse. Helfrich had een zwaar beroep. Hij werkte vanaf zijn twaalfde jaar bij de boer en vervolgens vele jaren, dag in dag uit, bij het handmatig afgraven van de Midlumer terp, die op sommige plaatsen wel zeven meter hoog was. Het enige voordeel hiervan was dat hij sterke armen kreeg. Zelfs ’s morgens vroeg, ver voor de aanvang van een kaatspartij, was hij daar al bezig om toch maar een gedeelte dagloon te verdienen. Helfrich was een allrounder bij het kaatsen, maar zijn voorkeur ging uit naar de voorperkplaats en de tweede opslag. Hij gaf zich altijd voor honderd procent, was erg fel en moest niets hebben van het verdelen van de prijzen voor de finale.

Bij het publiek kwam hij niet altijd sympathiek over omdat men hem te agressief vond, te weinig gevoel voor humor had en hij een nederlaag moeilijk kon accepteren. In 1925 werd hij zelfs voor een maand geschorst in verband met ‘het staken van het spel’. Hij verhuisde van Midlum naar Wijnaldum en in 1928 naar Harlingen. Hij werd daar benoemd bij de gemeentereiniging, een iets minder zwaar beroep dan terpafgraver.

In Harlingen, en al op wat oudere leeftijd (33 jaar), zou de victorie beginnen. Het jaar 1929 zou zijn topjaar worden en ook de daaropvolgende jaren bewees hij zijn grote kracht. Hij won vier keer het Nederlands kampioenschap voor de kaatsvereniging ‘Eendracht’, waarvan drie keer achterelkaar. Ook op de PC was hij succesvol, want zowel in 1929 als in 1931 stond hij als prijswinnaar op het ereschavot en in laatstgenoemd jaar met de koningsbal om de nek. In totaal verzamelde Helfrich 379 punten en zijn laatste punten bemachtigde hij in 1938. Na zijn actieve kaatsloopbaan bezocht Helfrich, weer of geen weer en op de fiets, nog vele kaatspartijen. Voor de kaatsvereniging ‘Eendracht’ hield hij, als bestuurslid, de grasmat in puike conditie en hielp bij de opbouw van de tribune. Pieter Helfrich overleed in 1980.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in