Willem Bosma

Willem Bosma (1914 - 1992)

Woonplaats:

Bolsward
PC-koning: 1936
Deelnemer PC: 1932-1942
Aantal deelnames: 11
PC-puntentotaal: 10 (2,1,2)

Willem Bosma werd in 1914 in Bolsward geboren. In zijn jeugd zou hij uitgroeien tot een talentvolle kaatser. Zo won hij in 1930 voor de kaatsvereniging ‘Bolsward’ een nikkelen horloge op de Freulepartij in Wommels en vier jaar later voor dezelfde kaatsvereniging het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong ­Nederlandpartij). Zijn plaats was achter in het perk en hij sloeg de ballen, door zijn grote kracht, bij tijd en wijle ver over de bovenlijn.

Zijn opslag daarentegen was uitermate zwak. Op achttienjarige leeftijd kwam hij voor het eerst op de hoofdklasse uit. Bosma was een welbespraakt iemand, geen wonder overigens want hij was viskoopman. Zijn humoristische opmerkingen, die nimmer kwetsend waren, werden door de toeschouwers gewaardeerd. Dat Bosma een beloftevolle kaatser zou worden, zoals hij in zijn jeugd etaleerde, kwam er niet helemaal uit in de tien jaren dat hij in de hoofdklasse acteerde.

Soms kregen de kaatsers en het aanwezige publiek het idee dat hij niet helemaal bij de les was. Zijn puntentotaal (128) bleef dan ook beneden de verwachtingen. Op de PC liet Bosma in de jaren 1935 tot en met 1939 zien dat hij toch wel uit het goede (kaatsers)hout gesneden was. Hij won in die periode twee derde prijzen, een tweede prijs en twee keer kwam hij als prijswinnaar uit de strijd te voorschijn. In 1936 was Bosma geweldig op dreef en mede door een achttal bovenslagen in de finale werd hij tot koning van de partij uitgeroepen. Zijn laatste punten veroverde hij in 1942. Na de bevrijding keerde hij niet meer op de kaatsvelden terug. Hij onttrok zich ogenschijnlijk aan het kaatsgebeuren en vervreemdde zelfs van zijn eigen vereniging. Willem Bosma overleed in 1992.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in