Notice: Undefined property: GKTemplate::$module_styles in /var/www/vhosts/pc-franeker.nl/httpdocs/templates/gk_university/lib/framework/helper.layout.php on line 32
PC Franeker | Hotze Schuil
Logo
Print deze pagina

Hotze Schuil (1924 - 2005)

Woonplaats:  Harlingen
PC-koning:  1946, 1947, 1952 
Deelnemer PC:  1945 - 1972 
Aantal deelnames:  26 
PC-puntentotaal:  37 (6, 7 , 5) 

Hotze Schuil werd in 1924 in Harlingen geboren. Zijn vader was havenarbeider en verdiende weinig met het met de schop lossen van schepen met steenkool. Het gezin leidde dan ook een armoedig bestaan. Al spoedig bleek dat Schuil aanleg voor kaatsen had en dat hiermee in de toekomst geld te verdienen viel. In zijn jongensjaren was het moeilijk om kaatsmaten te vinden, want die waren in Harlingen toen dun gezaaid.

Na de lagere school ging hij op zoek naar een baantje en vond die met het venten van haringen die zijn vader gebakken had en later kwam hij te werken in een vetsmelterij. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd Schuil opgeroepen om te gaan werken in een arbeiderskamp en in 1943 werd hij als dwangarbeider tewerkgesteld op een scheepswerf en later in een duikbootbunker in Hamburg. Hij maakte diverse bombardementen mee en in 1945 ontsnapte hij bij een bombardement uit de Duitse havenstad en na een barre tocht, die hij te voet aflegde, kwam hij terug in Harlingen. Na de bevrijding kwam Schuil bij de CAF (Coöperatieve Aankoopvereniging Friesland) te werken, waar hij zakken graan moest versjouwen. Een zware bezigheid, die echter goed voor de conditie was.

In 1946 begon voor 'De Lange', zoals Schuil meestal vanwege zijn rijzige gestalte van twee meter werd genoemd, de triomftocht over de kaatsvelden. De'keizer' onder de kaatskoningen won reeds in 1945 op de PC een tweede prijs en in 1946 won hij dit kaatsevenement en werd meteen tot koning uitgeroepen. In 1947 bracht Z.K.H. Prins Bernhard een bezoek aan de PC en voor de finale werden de beide finaleparturen aan hem voorgesteld. Ook nu werd de veelzijdige Schuil, hij kon meesterlijk op- en uitslaan, winnaar en mocht hij opnieuw de koningsbal in ontvangst nemen. In 1952 herhaalde dat feit zich. In 1949, in 1953 (de jubileum-PC i.v.m. het honderdjarige bestaan) en in 1967 stond hij opnieuw op de hoogste trede van het ereschavot. Verder won hij nog zes keer een tweede prijs en vijf keer een derde of vierde prijs.

Met zevenendertig punten is Schuil de onbetwiste aanvoerder van het PC-puntenklassement. Schuil, die in 1950 trouwde, kwam in 1953 te werken bij het Waterschap en toen het werk daar weer voorbij was, geraakte hij in de Werkloosheidswet. Later werd hij havenarbeider, maar in 1977 werd hij aan het hoofd geraakt door een blok van een hijskraan en belandde met een zware hersenschudding in het ziekenhuis en vervolgens in de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Terug naar het kaatsen. In 1955 kreeg Schuil, die ook zeer bedreven was in het Belgische kaatsen (Jeu de Pelote) en hier vele malen zijn talenten liet zien, een uitnodiging om in België te komen kaatsen. Maar de taalbarrière speelde in het Waalse gedeelte van dit land een te grote rol en daarom ging het niet door. Ook op andere kaatspartijen deed Schuil van zich spreken. Zo won hij het Nederlandse kampioenschap voor de kaatsvereniging Eendracht uit Harlingen maar liefst acht keer en was hij vooral succesvol op de Rengersdag (vier keer, waarvan drie keer koning), op de Van Aismapartij (zeven keer, waarvan vijf keer koning) en op de Oldehovepartij (vijf keer en vijf keer koning). Hij won het jaarlijkse puntenklassement zeven keer, behaalde drieëtachtig koningschappen en was tot september 1990 leider in het puntenklassement aller tijden met 876 punten.

In 1968 werd Schuil, als eerste kaatser in de geschiedenis, door de KNKB benoemd tot lid van verdienste. In 1981 kreeg hij het KNKB-insigne, een onderscheiding voor kaatsers die bij hun afscheid tot de tot dan toe hoogste tien in het klassement aller tijden behoorden. In 1972 nam Schuil in zijn karakteristieke zwarte lange broek, afscheid van het kaatsen met een vierde prijs op de PC. Na zijn actieve kaatsloopbaan werd hij o.a. nog leider van het damespartuur van Harlingen, dat in 1996 het Nederlandse kampioenschap in de wacht wist te slepen. Verder werd hij uitgeroepen tot kaatser van de eeuw en werd hij hoofdpersoon in twee strips.

Op 25 november 2005 overleed Hotze Schuil. De kaatsliefhebbers namen op indrukwekkende wijze afscheid van hem op de heilige grond van het Sjûkelân te Franeker, waarbij voorzitter Jan van der Meij van de PC het woord voerde. De crematieplechtigheid in Goutum van deze legendarische kaatser was al even indrukwekkend. Na zijn overlijden verscheen een boek over hem, getiteld 'De Lange' en op 1 juli 2006 werd een monument ter nagedachtenis van Hotze Schuil op het Zuiderplein in zijn geboorteplaats Harlingen onthuld.

Gerelateerde items (op tag)

Stichting Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij | Breedeplaats 8 | 8801LZ Franeker | KVK 4100 1555 | BTW-nummer 0026.61.834B01 | info@pc-franeker.nl