Klaas Posthumus

Klaas Posthumus (1915- 1987)

 

Woonplaats:

Leeuwarden
PC-koning: 1945
Deelnemer PC: 1937-1948
Aantal deelnames: 8
PC-puntentotaal: 5 (1,0,2)

Klaas Posthumus, geboren in 1915, bracht zijn schooljaren door in het dorpje Bears. Omdat hier geen kaatsvereniging was, kwam hij op kaatspartijen uit voor de kaatsvereniging ‘Nije Kriich’ in Weidum. Zijn plaats was oorspronkelijk achterin het perk, maar door zijn enigszins ‘wilde’ uitslag was dit van korte duur.

Al vrij spoedig kreeg hij last van zijn schouder en was daarom genoodzaakt voortaan als opslager op te treden. Alhoewel zijn opslag lang niet altijd even zeker was, vlogen zijn opslagballen als kanonskogels naar het perk en in het tussenspel was hij watervlug. Een tweede prijs op de Freulepartij te Wommels en twee prijzen, een tweede en een derde prijs, op het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong Nederlandpartij) waren zijn voornaamste successen voor genoemde kaatsvereniging.

In 1937 behaalde hij zijn eerste grote overwinningen in de hoofdklasse en in 1939 werd hij koning op de internationale te Leeuwarden. Na enige tijd in St.-Jacobiparochie te hebben gewoond, verhuisde Posthumus later naar Leeuwarden, waar hij van zijn werkgever, de Leeuwarder Papierfabriek, alle medewerking kreeg om ook op doordeweekse wedstrijden uit te komen.

Posthumus werd de eerste PC-koning na de bevrijding. In 1945 won hij met de gebroeders Hiele en Pieter de Haan uit Holwerd deze belangrijke wedstrijd. Zijn topjaar zou 1946 worden. In dat jaar won hij de meeste prijzen op het hoogste niveau. Later, na zijn actieve kaatsloopbaan in 1949, verhuisde Posthumus naar Wolvega, waar hij de rechterhand van een notaris werd. In 1987 overleed Klaas Posthumus in die plaats.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in