Ludwig Seerden

Ludwig (Lou) Seerden (1911 - 1988)

Woonplaats:

Franeker
PC-koning: 1940
Deelnemer PC: 1931-1945
Aantal deelnames: 13
PC-puntentotaal: 5 (1,0,2)

 

Ludwig (Lou) Lambert Seerden werd in 1911 in het Duitse Viersen geboren. Niet lange tijd daarna verhuisde het gezin naar Franeker. Al vrij spoedig bleek dat Seerden aanleg had voor het kaatsspel, alhoewel hij in zijn jeugd niet veel prijzen won. Hij was snel, had een felle tweede opslag en stond voor in het perk. Hij won zijn eerste medaille in 1928 in Hallum. In het jaar 1934 promoveerde hij naar de hoofdklasse en kwam de daaropvolgende jaren regelmatig met een prijs thuis.

In het oorlogsjaar 1940 zou hij zegevieren op de PC, nadat hij in 1934 en in 1937 op die partij al een derde en een vierde prijs had gewonnen. De overwinning zou niet zomaar tot stand komen. In een heel matige finale, die ontsierd werd door zevenentwintig opslagmissers, wonnen Marten van der Hem, Lou Seerden en Feite de Jager uiteindelijk toch nog. Wel moest eerst nog een grote achterstand weggewerkt worden. In het beslissende eerst sloeg Seerden de bal tweemaal boven.

Hij werd na afloop van de partij tot koning uitgeroepen. Seerden, die naast een talentvolle kaatser ook een begenadigde biljarter was, was schoenmaker. Dat beroep zou hij drie­envijftig jaar lang uitoefenen. Na het einde van zijn kaatsloopbaan in 1945 bleef hij de PC trouw. Eerst fungeerde hij een vijftiental jaren als keurmeester op dat evenement en daarna twintig jaar als hoofdkeurmeester. Ook was hij jarenlang vaandeldrager op de PC.

Verder was hij jaarlijks als scheidsrechter te bewonderen op de Politie-­PC en later ook op KNKB­wedstrijden. Na een elftal jaren als KNKB­scheidsrechter te hebben gefunctioneerd, werd hij op wel heel ondiplomatieke wijze van de lijst afgevoerd. Hij ontving namelijk een brief van de Vereniging van Scheidsrechters, waarin hij botweg bedankt werd voor de bewezen diensten. Door zijn drukke werkzaamheden als schoenmaker verscheen hij heel onregelmatig op de vergaderingen van genoemde vereniging en dat was waarschijnlijk mede de oorzaak dat hij uit zijn functie werd ontheven. Seerden, die zijn zoon Henk later veelal hielp met het graveren van kaatsmedailles, overleed in 1988.

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in