Arp Hiemstra

Arp Hiemstra (1922 - 2007)

Woonplaats: Leeuwarden
PC-koning: 1956
Deelnemer PC: 1948-1965
Aantal deelnames: 18
PC-puntentotaal: 11 (2, 1 , 3)

Arp Hiemstra werd in 1922, als zoon van een bakkersknecht, in Leeuwarden geboren. De inschrijving van de naam Arp bij de burgerlijke stand in die stad leverde nogal wat problemen op, omdat die naam in eerste instantie niet geaccepteerd werd. Veertien dagen later werd de naam, na enige schriftelijke bewijzen van familieleden, door de betrokken ambtenaren alsnog ingeschreven en was Arp niet langer naamloos.

Op veertienjarige leeftijd verliet Hiemstra de lagere school om iets in die armoedige tijd te gaan verdienen. Hij kwam bij een bloemist te werken. In de jongensjaren kwam van kaatsen niets, omdat voetbal zijn favoriete sport was. Pas tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog kregen vrienden hem zover om een balletje te gaan slaan en al spoedig bleek dat kaatstalent volop aanwezig was. Zo won hij in 1944 enkele ledenpartijen en na de bevrijding zou zijn ster gaan rijzen. In 1946 keerde hij al met enkele gewonnen prijzen in het hoogste milieu naar huis terug.

Hiemstra stond achterin het perk en had een trefzekere, maar zeker geen flitsende, tweede opslag. Hij was een koelbloedige speler met veel tactisch inzicht, hij was ad rem en kon de tegenpartij soms op irritante wijze, wanneer het niet echt wilde vlotten met zijn partuur, uit haar spel halen door bijvoorbeeld de sokken te verwisselen tijdens de partij. Hij kende het kaatsreglement en de kaatsregels als geen ander, was goed van de tongriem gesneden en nam bepaald geen blad voor de mond. Dat moest hij in 1947 met twee maanden schorsing bekopen en in die periode viel precies de PC. Op een partij in Dronryp kwam hij te laat en werd van de lijst werd geschrapt. Hij sprak het hoofdbestuur er op minder vleiende wijze op aan en moest dat, omdat hij geen excuus wilde aanbieden voor zijn verbaal gedrag, met genoemde schorsing bekopen.

Zijn eerste opvallende succes was in hetzelfde jaar op het Nederlandse kampioenschap. Voor de kaatsvereniging ‘ LKC Sonnenborgh’ uit Leeuwarden behaalde hij de tweede prijs. Daarna ging het crescendo. Hiemstra, die eerst bij de Frico in de expeditie en later bij een kaashandel werkte, won in 1950 de PC met zijn vaste opslager Marten van der Leest (koning) en Theun de Bruin.

Er waren meer successen voor hem weggelegd op de PC, want in 1952 werd hij tweede, in 1953 derde, in 1955 vierde en in 1956 won hij die partij opnieuw en werd tot koning uitgeroepen. Ook die keer was Marten van der Leest, evenals bij alle voorgaande prijzen, de opslager van het partuur.Tenslotte was er in 1958 nog de vierde prijs. Hij won het Nederlandse kampioenschap in 1957, 1959 en 1960, de beide laatste jaren was hij voorinse. In 1965 sloot hij zijn kaatscarriêre af met 362 punten en dertien koningschappen. Zoals gezegd, was Hiemstra een nog betere voetballer dan kaatser, want hij speelde enkele jaren als semi­prof bij Leeuwarden en Heerenveen. In 1956 was Hiemstra als agent bij de verzekeringen komen te werken en dat zou tot 1967 duren. Hij kreeg in dat jaar een hartinfarct en zou uiteindelijk in de WAO terecht komen.

Wel mocht hij op voorzichtige wijze het beroep van voetbaltrainer uitoefenen en zou in de loop der jaren diverse ploegen onder zijn hoede krijgen. Arp Hiemstra overleed in oktober 2007.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in