Hiele de Haan

Hiele de Haan (1923 - 1979)

Woonplaats: Holwerd
PC-koning: 1951
Deelnemer PC: 1942-1955
Aantal deelnames: 12
PC-puntentotaal: 11 (2, 2 , 1)

Hiele de Haan werd in 1923 in Holwerd geboren. Al in zijn jongens­ en juniorenjaren liet hij zien dat hij kaatstalent had. Samen met zijn iets oudere broer Pieter vormde Hiele een partuur waarmee rekening moest worden gehouden. ‘De Haantjes’, zoals zij in de volksmond meestal werden genoemd, deden van zich spreken op de Freulepartij in Wommels in 1938 toen zij een tweede prijs wonnen en op het Nederlandse kampioenschap voor junioren in 1941 (de Jong Nederland partij), waar zij als winnaar uit de strijd te voorschijn kwamen.

Hiele de Haan stond achterin het perk en had met zijn platte, snelle en goedgeplaatste ballen een geduchte tweede opslag. Ook de inzet van de zich elegant over het veld voortbewegende speler liet niets te wensen over. De gebroeders De Haan, die vele jaren met elkaar kaatsten, vormden een prachtig en sterk perk en waren uitstekend op elkaar ingespeeld. Bij mislukte slagen viel er over en weer wel eens een onvertogen woord, maar die conflictsituatie was van korte duur. In 1945 kwam Hiele de Haan in de hoofdklasse en dat zou meteen succes op de PC opleveren. Hij won voor veel publiek, uiteraard met zijn broer Pieter, en koning Klaas Posthumus dat kaatsevenement.

In 1946 was er een derde en in 1947 een tweede prijs voor hem weggelegd. Een aantal weken voorafgaande aan de PC van 1949 werd De Haan ziek en werd hij van de hoofdklasselijst afgevoerd. Gelukkig herstelde hij net op tijd van zijn ziekte en won alsnog een tweede prijs. In 1950 promoveerde De Haan weer naar de hoofdklasse en in 1951 resulteerde dat in een koningsprijs op de PC, die hij samen met zijn broer Pieter en Roel Hoekstra won. Nadat hij in 1955 weer enkele weken niet kon kaatsen vanwege een blessure, hij werd aangereden door de burgemeester van Harlingen met zijn auto, werd hij in 1956 opnieuw ziek en zou daarna niet meer op het hoogste niveau acteren. In november 1979 overleed caféhouder Hiele de Haan in Pingjum plotseling.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in