Jan Sijtsma

Jan Sijtsma (1935)

Woonplaats: Ried
PC-koning: 1957
Deelnemer PC: 1953-1964
Aantal deelnames: 11
PC-puntentotaal: 9 (2, 1 , 1)

Jan Sijtsma werd in 1934 geboren in Ried en hij leerde het kaatsen, zoals veelal gebruikelijk was in die tijd, op het schoolplein en werd hierbij gestimuleerd door de schoolmeesters. En zaterdags, na schooltijd, werd er op het sportveld voor de competitie gekaatst. In zijn jongensjaren was hij aangewezen op door ­elkaar ­loten wedstrijden omdat er in Ried, bij gebrek aan leeftijdsgenoten, geen afdelingspartuur kon worden gevormd.

Op zestienjarige leeftijd mocht hij op ledenpartijen bij de senioren meedoen en wist hij in zes opeenvolgende jaren de koningsprijs te bemachtigen. In 1956 werd hij geselecteerd voor de hoofdklasse en dat jaar zou hem vijf tweede en twee derde prijzen opleveren. Een jaar later kaatste Sijtsma op de PC met Albert Rinia en Sake Faber, een trio dat vooraf door insiders niet genomineerd werd als kanshebber voor de eindzege. De magistrale opslag van Sijtsma en het sublieme perkspel van Rinia en Faber bracht dat drietal, verrassenderwijs, toch de overwinning en Sijtsma mocht de koningsprijs in ontvangst nemen. Vanzelfsprekend was het een poosje later groot feest in het dorpje Ried. De glorietocht van de koning door het dorp begon in een koets met Friese paarden ervoor en werd voorafgegaan door het plaatselijke muziekkorps. Dan was er nog een feestavond in het café met sprekers, geschenken, een feestlied en een zangkoor en dat zou tot in de kleine uurtjes duren.

In 1958 stond Sijtsma weer in de finale, maar nu moest hij de eer aan de tegenstanders laten. In 1960 kwam hij opnieuw omkranst van de PC thuis, nu was hij in gezelschap van koning Johannes Zijlstra en Dirk van der Zee. In 1961 verhuisde technisch tekenaar Sijtsma naar Huizum en won in dat jaar de derde prijs op de PC met dezelfde spelers als waarmee hij in 1957 de PC won. In 1964 werd Sijtsma geconfronteerd met een liesblessure en mede daardoor werd hij genoodzaakt om een jaar later met kaatsen te stoppen. Daarna was hij nog een tiental jaren voorzitter van de kaatsclub ‘LKC Sonnenborgh’ te Leeuwarden en maakte ook jarenlang deel uit van de Museum­ en Documentatiecommissie van de KNKB. 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in