Johannes Stavinga

Johannes Stavinga (1921 - 1994)

Woonplaats: Poppenwier
PC-koning: 1954
Deelnemer PC: 1949-1962
Aantal deelnames: 13
PC-puntentotaal: 10 (1, 3 , 1)

Johannes Stavinga werd in 1921, op het voeteneind van het kaatsgebied, in Poppenwier geboren. In die contreien beoefende hij in zijn jeugd de kaatssport. Stavinga, die als bijnaam ‘de staaf’ verwierf, zou een laatbloeier onder de kaatsers worden. Dat had met verschillende oorzaken te maken. Hij woonde niet bepaald in het kaatsgebied, de Tweede Wereldoorlog speelde hem parten en hij was (te) bescheiden. Hij zou zelf de kaatsers nooit vragen om met hem te kaatsen.

Zijn eerste aansprekende succes behaalde hij in 1947 in Drachten. Uit een lijst van niet minder dan zevenenzeventig parturen won hij de marathonpartij en ging met een Franse sportfiets naar huis. In 1951 debuteerde hij op bijna dertigjarige leeftijd in de hoofdklasse. De voormalige smidsknecht in Scharnegoutum was een plezierige en onverstoorbare verschijning in het veld en een man van weinig woorden. Hij was zwaargebouwd, waardoor hij het tussenspel niet optimaal beheerste. Hij had een krachtige opslag, die hoofdzakelijk op het voorperk gericht was. Later, na veel met zijn vrouw getraind te hebben op opslagballen achterin, werd zijn opslag gevarieerder.

Op de bromfiets ging Stavinga meestal naar de kaatspartijen toe en kwam, na een tweetal uren te hebben gereden, verkleumd aan. Geen beste voorbereiding op een wedstrijd. Kwam hij de eerste omloop door, dan werden zijn prestaties elke omloop beter. Na een tweede prijs op de PC van 1951, werd hij koning op de PC van 1954. Samen met Sip(ke) van der Zee en Albert (Appie) Veldkamp won hij de eenzijdige finale. Verder won Stavinga nog een vierde prijs (in 1958) en twee tweede prijzen (in 1961 en 1962) op de PC.

Na afloop van laatstgenoemd jaar deelde Stavinga, die na de oorlog tientallen jaren als voorman bij de technische dienst van het PEB werkte, het hoofdbestuur mede dat hij bedankte om nog langer in de hoofdklasse uit te komen. Hij hield het waarschijnlijk mede voor gezien omdat hij in de laatste twee jaren een dertiental finales verloor en geen enkele won. Hij werd daarom schertsend ‘de eeuwige tweede’ genoemd. Stavinga sloot zijn kaatscarrière af met 247 punten en zestien koningsprijzen. Johannes Stavinga overleed in 1994.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in