Rinnie Kuiper

Rinnie Kuiper (1927 - 2007)

Woonplaats: Makkum
PC-koning: 1953, 1959
Deelnemer PC: 1950-1965
Aantal deelnames: 16
PC-puntentotaal: 13 (2, 2 , 3)

Rinnie Kuiper, geboren in 1927 in Makkum, won in zijn jongens- ­ en juniorenjaren nauwelijks prijzen. Alleen op ledenpartijen kwam hij wel eens met de krans om thuis. In 1947 verhuisde hij naar het Limburgse Terwinselen. Hij moest destijds als dienstplichtig militair naar het voormalige Nederlands Indië, had in die missie geen trek in en vertrok voor een jaar naar de mijnen om daar te gaan werken.

Er waren ter plaatse meerdere Friezen en dus kon er gekaatst worden. Kuiper werd toen gekozen tot kaatser van het jaar in het Limburgse land. Hij kwam na die periode terug in Friesland en boekte veel succes op eersteklas kaatspartijen. In 1950 behaalde hij, op de Rengersdag te Leeuwarden, zijn eerste succes in de hoofdklasse door die partij te winnen. Kuiper was een perkspeler met een soepele slag. Bovendien was zijn opslag flitsend met onvoorspelbare curve’s.

Hij was met zijn rijzige gestalte, brede riem en witte pet een onberispelijk geklede speler in het veld. Hij was sportief, sympathiek en bescheiden en een goede verliezer. Na een vierde prijs op de PC van 1952, won hij de PC van 1953 met de kaatsfenomenen Hotze Schuil en Frans Helfrich.

Zonder slag of stoot zou dat allerminst gaan. In de halve finale kwam dit drietal met 5-­2 en 6-­2 achter en leek uitschakeling nabij. Een opslagwisseling tussen Schuil en Kuiper, die sterk bekritiseerd werd door de tegenpartij vanwege overlopen, deden de kansen keren en met vele weergaloze opslagballen van Kuiper won zijn partuur uiteindelijk toch nog. In 1954 won Kuiper met zijn dorpsgenoten Albert Rinia en Durk Lemstra het Nederlandse kampioenschap voor de kaatsvereniging ‘Makkum’. Na een derde prijs in 1954, twee tweede prijzen in 1955 en 1956 en opnieuw een derde prijs in 1957, was er in 1959 weer winst.

Met de aan de hand geblesseerde opslager Meindert van der Weert en dorpsgenoot Albert (‘Proppie’) Rinia werd de winst binnengehaald en ging de koningsprijs, evenals in 1953, naar Kuiper. In 1960 kreeg Kuiper last van zijn schouder en werd in 1963 opslager in plaats van perkspeler. In 1965 kwam een einde aan zijn kaatsloopbaan en was hij gedurende een dertiental jaren scheidsrechter met als hoogtepunt de 125ste PC in 1978. Kuiper, werkzaam als chefschilder bij Tichelaars Koninklijke Makkumer Aardewerk­ en Tegelfabriek B.V. in Makkum, was in 1988 veertig jaar in dienst bij deze fabriek en werd daarvoor onderscheiden met de eremedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. Kuiper, die Hotze Schuil als de beste kaatser aller tijden bestempelde, zou later weinig kaatspartijen meer bezoeken. Alleen partijen in Makkum en de PC waren hierop een uitzondering.

Het spel kon hem namelijk niet meer bekoren. Vooral het ontbreken van het tussenspel deed voor hem de deur dicht. Kuiper overleed in november 2007.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in