Wijtse Vlietstra

Wijtse Vlietstra (1930 - 2013)

Woonplaats: Franeker
PC-koning: 1955
Deelnemer PC: 1948-1966
Aantal deelnames: 19
PC-puntentotaal: 11 (2, 1 , 3)

De kaatskwaliteiten van Wijtse Vlietstra (en niet Wietse, zoals vaak werd geschreven), geboren in 1930 te Franeker, waren op de lagere school op tienjarige leeftijd al duidelijk zichtbaar, want zo wist hij op een ledenpartij de eerste prijs in de wacht te slepen. Vooral in de jongenscategorie deed hij van zich spreken met de tweede en twee derde prijzen op de Freulepartij in Wommels.

Zijn laatste jaar in die categorie zou bijzonder succesvol verlopen, want van de zeventien keer dat hij weg ging te kaatsen kwam hij ook zeventien keer met een prijs thuis, waarvan tien keer met de krans. Bij de junioren waren zijn prestaties minder aansprekend. In 1949 maakte Vlietstra zijn opwachting in de hoofdklasse en niet zonder succes. Op amper negentienjarige leeftijd won hij al meteen de PC. Samen met koning Lammert Heeringa en Hotze Schuil, die was bij geloot, won dat drietal in een eenzijdige finale.

All­rounder Vlietstra was een begenadigde achterinse en een voortreffelijke tweede opslager. Hij kwam bij het publiek enigszins nonchalant en ongeïnspireerd over, maar niets was minder waar, want hij was er altijd op gebrand om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Na de derde prijs in 1951 en de vierde prijs in 1954 was er op de PC van 1955 opnieuw succes. Met opslager Meindert van der Weerd en voorinse Johannes Zijlstra werd die PC gewonnen en werd Vlietstra, die de partij met een geweldige bovenslag beëindigde, tot koning uitgeroepen. Het jaar daarop mocht hij, samen met PC praeses Bijlsma en de scheidsrechter van dat jaar, in de koets plaatsnemen en de traditionele ereronde door de stad maken. Vlietstra vond dat maar een ‘martelgang’ met al die luidruchtige, nieuwsgierige en enthousiaste belangstellenden langs de kant van de weg. In 1956 won hij het Nederlandse kampioenschap voor de kaatsvereniging ‘Jan Bogtstra’ uit Franeker.

Op de PC van 1960 zou hij de tweede prijs en op die van 1962 de vierde prijs weten te winnen. In 1966 sloot hij zijn hoofdklasse carrière af. Hij verzamelde in totaal 330 punten. Verder was Vlietstra een enthousiaste biljarter, schaatser en voetballer. Ook was hij verknocht aan het Belgische kaatsen, het Jeu de Pelote. Vooral de sfeer, de prestaties van de spelers en de show sprak hem aan. Vandaar dat hij vele malen België bezocht om van die kaatssport te genieten. De maatschappelijke carrière van Vlietstra begon als schoorsteenveger/glazenwasser. Met een handkar trok hij er destijds op uit om die werkzaamheden te verrichten. Later zouden die en andere werkzaamheden een grote vlucht nemen. Er ontstond het grote Schoonmaakbedrijf Vlietstra Beheer BV met meer dan duizend vaste werknemers en met diverse vestigingen, vooral in het noorden van het land. Vlietstra werd hiervan de algemeen directeur. Op latere leeftijd droeg hij dat bedrijf over aan zijn zonen en hield zich alleen nog bezig met het geven van adviezen en freelance werkzaamheden. 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in