Hein Zijlstra

Hein Zijlstra (1946)

Woonplaats: Deinum
PC-koning: 1965
Deelnemer PC: 1964-1973
Aantal deelnames: 9
PC-puntentotaal: 6 (1,1,1)

Hein Zijlstra werd als zoon van een veehouder in 1946 in Deinum geboren. Op zevenjarige leeftijd leerde hij de beginselen van het kaatsspel. In het oog springende resultaten zou hij in zijn jongensjaren echter niet behalen, wellicht dat het dorp te klein was om met een representatief partuur op afdelings­wedstrijden uit te komen. Zijlstra was opslager, bescheiden, hij rookte en dronk niet en bereidde zich altijd optimaal op wedstrijden voor.

In de winter hield hij zijn conditie op peil met voetbal. Zijn hoofdklassecarrière, die van 1964 tot 1973 zou duren, begon met een bescheiden succesje, een derde prijs, in eerstgenoemd jaar. Het jaar 1965 zou voor hem een gloriejaar worden. Met Martinus Santema en de veel te jong gestorven Gerrit Langerak meldde Zijlstra zich aan voor de PC in dat jaar. Op het eerste gezicht zeker geen partuur dat kans zou maken op de eindzege, maar hoe anders zou dat lopen. Het drietal bereikte, degelijk kaatsend, de finale en trof daar het gerenommeerde partuur Hotze Schuil, Tamme Velstra en Dirk Talsma, en dat leek bij voorbaat een kansloze missie te worden. Het werd evenwel een enerverende eindstrijd waarbij tenslotte alle hout aan de telegraaf kwam. Op die kritieke stand plaatste Zijlstra een zitbal en hij werd na afloop tot koning van de partij uitgeroepen.

Hij werd daarmee als achttienjarige kaatser één van de jongste koningen van de PC. ’s Avonds was er een grootse huldiging in het dorp Deinum. Het was er zwart van de mensen, er waren veel cadeaus en bloemen en de timmerman was zelfs zo bereidwillig om een medaillekast voor hem te maken. Het jaar daarop behaalde Zijlstra met het afdelingspartuur de negende prijs op het Nederlandse kampioenschap. Het was bij de in 1909 opgerichte kaatsvereniging ‘De Trije Doarpen’ nog nooit eerder was voorgekomen dat op dat kampioenschap een prijs werd gewonnen. Op de PC van 1967 won hij de derde prijs en in 1972 strandde hij in de finale. In datzelfde jaar zette Hein Zijlstra, die bij zijn vader in het bedrijf werkte, een punt achter zijn betrekkelijk korte kaatsloopbaan.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in