Johan van Seijst

Johan van Seijst (1944)

Woonplaats: Franeker
PC-koning: 1969, 1975
Deelnemer PC: 1962-1977
Aantal deelnames: 16
PC-puntentotaal: 15 (3,3,0)

Johannes (Johan) van Seijst werd geboren in 1944. Hij groeide op in een gezin waar bijna dagelijks over het kaatsen werd gepraat. Dat kwam ook mede omdat de broer van Johan, Catharinus, zich later op de kaatsvelden zou manifesteren. Hun moeder was bij kaatswedstrijden altijd de fanatiekste supporter. In 1960 leek Van Seijst de Freulepartij in Wommels te zullen gaan winnen.

Het partuur van Baard won dat jaar bijna alle afdelingswedstrijden en was dus huizenhoog favoriet. Helaas vlotte het in de finale niet en ging het drietal van Leeuwarden er met de zege en de gouden horloges van door. Twee jaar later kwam de revanche op het Nederlandse Kampioenschap voor junioren (de Jong ­Nederland partij). Leeuwarden trok nu in de finale aan het kortste eind. Van Seijst was inmiddels naar de hoofdklasse gepromoveerd. De tengere opslager vuurde soms zulke kanonskogels af waarop het perk dan het antwoord meermalen schuldig moest blijven. Hij had een tomeloze inzet, was prestatiegericht, was zeer gemotiveerd, maar jammer genoeg liet de zuiverheid wel eens te wensen over.

Kenmerkend voor hem was het telkens weer optrekken van de sokken als hij opsloeg. In 1964 won hij het Nederlandse kampioenschap voor de kaatsvereniging ‘Baerd’. In 1965 verhuisde hij naar Franeker, waar hem door de burgemeester van die stad een baan werd aangeboden op het stadhuis. In die tijd kon de kaatsvereniging ‘Jan Bogtstra’ namelijk wel een goede opslager gebruiken. De ‘transfer’ naar Franeker had succes, want in 1968 en 1974 won hij voor genoemde kaatsvereniging het Nederlandse Kampioenschap.

Ook op de PC deed Van Seijst van zich spreken. Op die klassieker won hij de tweede prijs in 1967, in 1970 en in 1976 en hij kwam omkranst thuis in 1968, in 1969 en in 1975. In beide laatste jaren mocht hij de koningsprijs in ontvangst nemen. De overwinning in 1975 vond hij de mooiste, want toen was hij met Klaas van Wieren en Piet Jetze Faber allerminst de favoriet voor de eindzege. In 1975 verhuisde Van Seijst naar Drachten en was daar meteen al succesvol voor de gelijknamige kaatsvereniging.

In dat jaar vierde die kaatsvereniging haar zestigjarig jubileum en door het winnen van het Nederlandse Kampioenschap werd dat jubileum extra luister bijgezet. Natuurlijk wachtte het drietal Johan van Seijst, Rein Ferwerda en Flip Soolsma een grootse huldiging. Die werd gehouden in De Lawei en een rijtoer door Drachten in de koets mocht niet ontbreken. Van Seijst, die als districtsinspecteur voor een verzekeringsmaatschappij werkte, verhuisde in 1976 opnieuw, nu naar het nabijgelegen Oudega, waar hij een riant boerderijtje had gekocht. Ook op internationale wedstrijden kwam hij dikwijls met succes uit. Van Seijst was actief in de hoofdklasse van 1962 tot en met 1978 en zijn afscheidsjaar werd een jaar met een roemloos einde. Hij won, mede door een blessure, slechts één tweede prijs. In totaal verzamelde Johan van Seijst 433 punten en werd hij 29 keer koning.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in