Johannes Zijlstra

Johannes Zijlstra (1929 - 1990)

Woonplaats: Creil
PC-koning: 1960
Deelnemer PC: 1947-1963
Aantal deelnames: 17
PC-puntentotaal: 7 (2, 0, 1)

Johannes Zijlstra werd in 1929 in Kimswerd geboren. In zijn jongensjaren was het in zijn geboortedorp moeilijk om een afdelingspartuur samen te stellen, omdat er in die categorie bijna geen kaatsers waren. Hij was daarom aangewezen op door­ elkaar­ loten wedstrijden en kwam meermalen met een prijs thuis. Zijn ouders verhuisden later naar Grou, maar omdat daar nauwelijks gekaatst werd, verkoos Zijlstra bij zijn grootouders in Kimswerd te blijven.

Hij was smidsknecht in Achlum en werd daar lid van de gelijknamige kaatsvereniging. In 1947 begon zijn kaatsloopbaan in de hoofdklasse. In 1949 won hij het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong­ Nederland partij) voor die vereniging. De krachtig gebouwde Zijlstra stond voorin het perk en kon ook goed overweg met de opslag. In 1950 behaalde hij voor de kaatsvereniging ‘Achlum’ de tweede prijs op het Nederlandse kampioenschap. In 1951 boekte hij zijn eerste succes op de PC, het werd de vierde prijs. Later verhuisde Zijlstra naar Joure en in 1955 vertrok hij naar Creil (Flevoland), waar hij in een smederij kwam te werken. Op de motorfiets kwam hij dan naar Friesland om daar te kaatsen. In datzelfde jaar won Zijlstra de PC met Meindert van der Weerd en koning Wijtse Vlietstra.

In 1960 deed hij opnieuw van zich spreken door wederom de PC te winnen, nu met Jan Sijtsma en Dirk van der Zee. Zijlstra kreeg aan het eind van die dag de koningsbal omgehangen. Omdat er in Creil geen kaatsvereniging was kwam hij bij afdelingswedstrijden uit voor de kaatsvereniging ‘Sneek’. Voor die vereniging boekte hij in 1962 en 1963 nog enige successen. Twee keer won hij namelijk de derde prijs op het Nederlandse kampioenschap. In 1963 beëindigde hij zijn carrière in de hoofdklasse en kwam daarna nog geregeld uit op eerste klas wedstrijden. Johannes Zijlstra, die 280 punten verzamelde en tweeëntwintig keer de koningsprijs in ontvangst mocht nemen, overleed in 1990 in Joure.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in