Klaas van Wieren

Klaas van Wieren (1944)

Woonplaats: Marsum
PC-koning: 1967
Deelnemer PC: 1964-1981
Aantal deelnames: 18
PC-puntentotaal: 25 (5,3,4)

Klaas van Wieren, geboren in 1944 in Marsum, kwam uit een gezin waar kaatsen hoog in het vaandel stond. Naast Klaas waren daar zijn broers Robert, Wiebren ( Wieb) en Jos, die allemaal hun sporen op het kaatsgebied ruimschoots zouden verdienen. Hij leerde het kaatsen al jong in zijn geboortedorp en het eerste succes voor de kaatsvereniging ‘Foarút’ uit die plaats behaalde hij in 1957 toen hij met Geert van der Kooi en Simon Maillé het eerste Nederlandse kampioenschap voor school­jongens op zijn naam schreef.

De sympathieke Van Wieren stond voor in het perk, beschikte over een snelle en geplaatste tweede opslag en had een prima kijk op het spel. Hij was zeer geconcentreerd en gemotiveerd, hij had een gave techniek en was meestal de leider van het partuur, kortom een sieraad op het kaatsveld. In 1964 werd hij hoofdklasser en zijn eerste, bescheiden, succes was de derde prijs in Bolsward.Van Wieren, timmerman van beroep, zou een imposant aantal prijzen winnen en vooral van vrije formatie wedstrijden kwam hij vaak omkranst thuis. Ook op de PC was hij zeer succesvol en verzamelde daar niet minder dan vijfentwintig punten en bezet daarmee de tiende plaats in het PC­-klassement. In 1967 boekte hij de eerste van vijf overwinningen op die partij. Met Hotze Schuil en Johan Halbesma kwam hij als winnaar uit de strijd te voorschijn en kreeg na afloop de koningsbal omgehangen.

De voor die partij altijd nerveuze Van Wieren won de PC ook in 1970, in 1975, in 1977 en in 1978, de beide laatste keren met Sjouke de Boer en broer Wieb. De zege in 1967 was de mooiste overwinning, maar die met zijn broer waren eveneens fantastisch. In 1971, 1973 en 1976 werd hij tweede en in 1969, 1972, 1979 en 1980 derde. Van Wieren kaatste op vrije formatie wedstrijden altijd in uitstekende parturen. Eerst vormde hij met Gerrit Okkinga en Dirk Talsma een bijna onverslaanbaar drietal en later beleefde hij met Sjouke de Boer en Wieb van Wieren gouden tijden. Van Wieren grossierde in prijzen en vooral gouden tientjes en gouden horloges vielen als rijpe appelen uit de boom. De kaatsloopbaan van de latere discohouder in Berltsum begon in 1964 en eindigde, mede door een rugblessure, achttien jaar later in september 1981. In Leeuwarden op de Oldehovepartij beëindigde hij zijn kaatscarrière met een derde prijs.

Hij kaatste op ongeveer 700 officiële partijen en won 136 keer de eerste, 92 keer de tweede en 77 keer de derde of vierde prijs, in totaal goed voor 669 punten. Dat hadden er meer kunnen zijn als hij door een knieblessure in 1976 een aantal wedstrijden niet had gemist. Verder nam hij het puntenklassement in 1970, 1972 en 1974 voor zijn rekening. Vanzelf kon een afscheidswedstrijd voor die fenomenale kaatser niet ontbreken. Die werd op 9 juni 1982 voor een duizend koppige menigte in Marsum gehouden. Vele (ex)­kaatscoryfeeën waren aanwezig en verder was er muziek, waren er diverse sprekers en cadeaus en was er een tentoonstelling van prijzen die door de vier gebroeders Van Wieren waren gewonnen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in