Bert Rinia

Bert Rinia (1952)

Woonplaats: Makkum
PC-koning: 1972
Deelnemer PC: 1971-1980
Aantal deelnames: 10
PC-puntentotaal: 3 (1,0,0)

Tjerk (Bert) A. Rinia werd in 1952 in Makkum geboren. Hij was de zoon van Albert (‘Proppie’) Rinia, die in 1957 en 1959 de PC had gewonnen. Het gehele gezin Rinia stond trouwens in het teken van het kaatsen, want de broers van Bert, Sjaak en Peter, zouden later ook in de hoofdklasse kaatsen.

Na de tweede prijs op het Nederlandse kampioenschap voor schooljongens (in 1966), de zesde prijs op de Freulepartij in Wommels (in 1968) en de eerste prijs in 1969 op het Nederlandse kampioenschap voor jongens, was er nog de overwinning op het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong ­Nederland partij) in 1970. In dat jaar werd Rinia hoofdklasser. Eerst fungeerde hij als opslager en na 1971 als voorinse. Hij oogde ietwat sloom en ongeïnteresseerd in het veld, maar het tegendeel was waar. Hij was fel en geconcentreerd. In 1972 kaatste hij op de PC met Piet de Jong en André Roosenburg en alles verliep die dag naar wens. Het allerminst favoriete partuur bereikte zelfs de finale en kwam tenslotte als trotse winnaar uit de strijd te voorschijn.

Bert Rinia kreeg na afloop de koningsbal omgehangen. Dat zou zijn enige succes op de PC betekenen. Op het Nederlandse Kampioenschap was hij in 1979 succesvol voor de kaatsvereniging ‘Makkum’ door met Henk Hellinga en broer Sjaak de eerste prijs te winnen. Door studie kon hij niet altijd optimaal trainen en daardoor was elke seizoenstart van hem aan de matige kant. Voor het begin van het kaatsseizoen in 1981 nam hij op eigen verzoek afscheid van de hoofdklasse. Hij verzamelde in totaal 203 punten. In datzelfde jaar startte hij een eenmansschildersbedrijf dat in 1993 zou uitgroeien tot een bedrijf met acht werknemers. In dat jaar opende hij een nieuw bedrijfspand op de Zuidwaard in Makkum, waarin plezierjachten geschilderd werden en onder andere casco’s van schepen gespoten konden worden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in