Dirk Talsma

Dirk Talsma (1944)

Woonplaats: Weidum
PC-koning: 1970
Deelnemer PC: 1962-1980
Aantal deelnames: 19
PC-puntentotaal: 21 (3,4,4)

Dirk Talsma, geboren in 1944 in Weidum, was in zijn jeugdjaren een onopvallende kaatser en niets wees er op dat hij een glansrijke kaatscarrière tegemoet zou gaan. Het eerste aansprekende succes behaalde hij in 1962 toen hij voor de kaatsvereniging ‘Nije Kriich’ uit Weidum op zeventienjarige leeftijd het Nederlandse kampioenschap won. In datzelfde jaar won hij de derde prijs in Kimswerd en dat was zijn eerste succes in de hoofdklasse.

In 1963 won hij voor dezelfde kaatsvereniging het Nederlandse Kampioenschap voor junioren (de Jong­ Nederland partij) en in dat jaar begon zijn ster te rijzen in de hoofdklasse. Dirk Talsma, in de winter ook als voetballer actief, stond achter in het perk. Hij was linkshandig, had een grote slagkracht met een juiste slaghouding, had een scherp inzicht in spelsituaties en was op de bovenlijn één van de beste kaatsers aller tijden. Een minpunt van de fors gebouwde en ietwat gedrongen Talsma was zijn tweede opslag. Op de PC was hij zeer succesvol, want hij vergaarde niet minder dan eenentwintig punten. Hij werd op die klassieker vierde in 1968 en in 1980, derde in 1969 en in 1972 en tweede in 1965, in 1971, in 1973 en in 1978.

De eerste keer dat Talsma de PC won was in 1966. In 1970 won hij dat evenement opnieuw en werd tot koning gekozen en in 1976 deed hij dat nog eens dunnetjes over. Op vrije formatiepartijen was bouwvakker Talsma vaak succesvol met Gerrit Okkinga en Klaas van Wieren. Dat drietal deelde in de periode van 1969 tot en met 1975 de lakens uit in de hoofdklasse. Omdat eigenlijk al bij voorbaat vast stond wie de vrije formatiewedstrijd zou gaan winnen, gingen er stemmen op om die wedstrijden te veranderen in uitnodigingswedstrijden, maar hier werd toch van afgezien. Ook in het Belgische kaatsspel, het Jeu de Pelote, was Talsma een uitblinker.

Hij was tien jaar aanvoerder van de Nederlandse ploeg en wist met zijn team diverse prijzen te winnen. Na zijn kaatsloopbaan werd hij trainer/coach van het pelote­team. In 1980 sloot deze rechtlijnige kaatser zijn schitterende carrière in de hoofdklasse af en hij verzamelde hierin 639 punten. In 1981 ontving hij het KNKB - insigne omdat hij toen in de top tien van het puntenklassement aller tijden stond. Na de tiende prijs op het Nederlandse Kampioenschap in 1981 zette hij definitief een punt achter zijn kaatsloopbaan.

Natuurlijk mocht een afscheidswedstrijd voor Talsma niet ontbreken. Vele (ex)­kaatsvedetten en zeker duizend toeschouwers waren op 10 juni 1981 op het kaatsveld van Weidum aanwezig om die wedstrijd luister bij te zetten. Naast een feest in het dorpshuis was er een expositie van de ruim 400 eretekens die hij had gewonnen. Dirk Talsma was jarenlang bestuurslid van de Vereniging van Kaatsers en later voorzitter van de kaatsvereniging ‘Nije Kriich’ in Weidum.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in