Jarich van der Veen

Jarich van der Veen (1946)


Woonplaats:
Driesum
PC-koning: 1974
Deelnemer PC: 1968-1982
Aantal deelnames: 15
PC-puntentotaal: 14 (2,1,6)

Jarich van der Veen, geboren in 1946, kwam niet bepaald uit de kaatshoek. De eerst in Driesum en daarna in Damwoude woonachtige kaatser behaalde in zijn jongensjaren dan ook weinig successen. Die begonnen te komen toen hij zich manifesteerde bij de senioren op door­ elkaar-loten wedstrijden, want die zouden een goede leerschool voor zijn toekomstige kaatsloopbaan te zijn. Ook de inbreng van kaatsleermeester Sikke Wiersma was voor zijn ontwikkeling in de kaatssport van groot belang.

In juli 1967 behaalde hij zijn eerste punten in de hoofdklasse met de tweede prijs in Dokkum. In 1969 werd hij hoofdklasser en hij fungeerde eerst als achterinse. Op die plaats in het perk won hij in 1970 de derde prijs op de PC. Omdat zijn schouder voor die plaats niet sterk genoeg was werd hij daarna opslager. Van der Veen, gemeenteambtenaar bij de gemeente Dantumadeel, werd als torpedist betiteld, want hij had een zeer snelle en gedurfde opslag. Verder was hij een man van weinig woorden en een sportieve kaatser. Hij deed weinig aan kaatstraining en hield zijn conditie op peil door te trainen en te voetballen bij de gerenommeerde voetbalclub Broekster Boys. Op de PC behaalde hij in totaal veertien punten. Eenmaal de vierde prijs, vijf keer de derde prijs, eenmaal de tweede prijs en twee keer de eerste prijs waren zijn resultaten op die klassieker.

Winst was er in 1971 met Gerrit de Jong en Reitse Mienstra, waarbij de laatste tot koning werd uitgeroepen. Door religieuze omstandigheden nam de koning het daaropvolgende jaar niet plaats in de koets en was Van der Veen de aangewezen persoon om met de koningsbal om de traditionele rit door Franeker te maken. In 1974 won hij met Gerrit de Jong en zijn bijna onafscheidelijke maat Flip Soolsma de PC opnieuw en werd hij door de koningscommissie als koning aangewezen. Het jaar 1979 zou voor Van der Veen een rampjaar worden, want door een liesblessure bleef hij bijna het gehele seizoen aan de kant staan. Daarentegen werd 1981 een topjaar, want hij won, meestal met Reinder Triemstra en Johannes Brandsma, niet minder dan vijftien eerste prijzen.

Na het seizoen 1982 was Van der Veen van plan te stoppen, maar hij werd overgehaald om door te gaan. Doch door tanende prestaties, mede veroorzaakt door een onwillige schouder, zette hij in juli 1983 abrupt een punt achter zijn kaatsloopbaan. In juli 1984 nam hij, samen met kaatscoryfee Flip Soolsma, in een door de kaatsvereniging ‘Nut en Nocht’ in Damwoude georganiseerde wedstrijd, afscheid van het kaatsen en van het kaatspubliek.

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in