Sjouke de Boer

Sjouke de Boer (1944)


Woonplaats:
Exmorra
PC-koning: 1973,1978
Deelnemer PC: 1967-1978
Aantal deelnames: 16
PC-puntentotaal: 15 (3,1,4)

Sjouke de Boer werd in 1944 in Lutkewierum geboren en verhuisde later naar Exmorra. Hij won in zijn jongensjaren niet al te veel prijzen. Dit kwam onder andere omdat hij van zijn vader niet op zondag mocht kaatsen. Er was destijds in Exmorra geen kaats­vereniging en dus kwam De Boer op afdelings­wedstrijden voor de kaatsvereniging ‘Bolsward’ uit en dat zou tot 1982 zo blijven. De tweede prijs in 1968 en derde prijzen in 1978 en 1979 op het Nederlandse kampioenschap zouden de belangrijkste successen voor die kaatsvereniging zijn.

In 1967 werd De Boer reserve­hoofdklasser en een jaar later promoveerde hij naar de hoofdklasse. De Boer, die smidsknecht was, was opslager. Hij plaatste de ballen altijd diep en hoog achter in het perk, meestal een obsessie voor de speler die daar stond. Een plaats in het perk kon hem niet bekoren, maar als de nood aan de man kwam nam hij de voorperkplaats voor zijn rekening. In 1968 in Ternaard, toen zijn voorinse de miserabele weersomstandigheden niet de baas kon, stapte De Boer in het perk, kweet zich vervolgens uitstekend van zijn taak, en won de eerste prijs. Hij werd tot koning uitgeroepen en keerde met de krans en een gouden horloge naar Exmorra terug.

De Boer trouwde in 1967, en nu hij zelf baas was, kaatste hij vanaf 1968 wel op zondag. Hij was een sympathieke kaatser, zijn gedrag tegenover zowel zijn maten als tegenover de tegenstanders was voorbeeldig, kortom hij was een propagandist voor het kaatsen en hij stond bij het publiek hoog aangeschreven. In 1969 begon zijn kaatsloopbaan pas echt gestalte te krijgen. Op de PC won hij in 1971 en 1982 de vierde prijs, in 1979 en 1980 de derde prijs, en in 1974 de tweede prijs. De eerste prijs was voor hem weggelegd in 1973, samen met Wieb van Wieren en Gerrit van der Heide. Op die PC waren prinses Beatrix en prins Claus aanwezig en dat was voor De Boer de gehele dag een geweldige stimulans. Hun aanwezigheid gaf hem voldoende inspiratie om op die PC te zegevieren. Na afloop maakte prinses Beatrix bekend dat De Boer koning was geworden en zij hing hem vervolgens de koningsbal om. Dat zou de mooiste PC­overwinning voor hem betekenen. Ook in 1977 won hij die klassieker met de gebroeders Wieb en Klaas van Wieren en een jaar later zouden zij dat kunststukje nog eens herhalen.

Op die laatste PC was de deelname van De Boer zeer twijfelachtig. Hij had al een paar dagen lasogen en ondanks oogdruppels was zijn zicht op de wedstrijddag zeer beperkt. Hij werd door zijn medespelers uitstekend gecoacht en in de derde omloop werd hem alles weer veel duidelijker voor ogen. Zij wonnen de wedstrijd en De Boer werd opnieuw tot koning gekozen, al had Wieb van Wieren zijn bedenkingen hierover. In 1982 nam hij op de Oldehovepartij in Leeuwarden afscheid van de hoofdklasse, waarin hij 530 punten verzamelde. Op 8 juni 1983 volgde de traditionele afscheidswedstrijd in Bolsward. Later werd Sjouke de Boer, bij wie het Friese damspel zijn tweede favoriete sport was, bestuurslid van de in 1971 opgerichte kaatsvereniging ‘Exmorra’.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in