Joop Bierma

Joop Bierma (1962)

Woonplaats: Sint Jacobiparochie
PC-koning: 1989
Deelnemer PC: 1982-1991
Aantal deelnames: 9
PC-puntentotaal: 7 (1,2,0)

Joop Bierma werd in 1962 in Sint ­Jacobiparochie geboren. Zijn eerste belangrijke succes boekte hij op het Nederlandse kampioenschap voor jongens in 1977 toen hij voor de kaatsvereniging ‘Het Noorden’ uit Sint ­Jacobiparochie de tweede prijs won. In datzelfde jaar won hij op de Freulepartij in Wommels eveneens de tweede prijs. Een jaar later was Bierma met Johannes Nicolai en Leo Leeuwen succesvoller op die partij door de eerste prijs in de wacht te slepen. De eerste schreden op weg naar het klavertjevier waren daarmee gezet.

In 1982 was hij op twee kaatsfronten succesvol. Allereerst won hij op het Nederlandse Kampioenschap voor junioren (de Jong­Nederlandpartij) de eerste prijs met Leo Leeuwen en Rudolf Botma en twee dagen later stond hij met Henk Leeuwen en Reinder Triemstra op de hoogste trede van het podium bij het Nederlandse kampioenschap. Daarmee was driekwart gedeelte van het tot de verbeelding sprekende klavertjevier voltooid. In 1983 won hij het Nederlandse kampioenschap voor junioren andermaal.

In 1982 bemachtigde hij zijn eerste punten in de hoofdklasse, maar in de vier daaropvolgende jaren werden daar niet veel punten aan toegevoegd. In 1985 bleef hij zelfs puntloos op het hoogste niveau. Bierma, die in Enschede studeerde voor werktuigbouwkundige, zou die studie evenwel niet voltooien en besloot terug te keren naar zijn vader op de boerderij. In 1987 waren zijn prestaties in de hoofdklasse weer veel beter en op de PC won hij in dat jaar de tweede prijs. Bierma was opslager, maar helaas was zijn opslag zeer wisselvallig. Soms waren er van die dagen dat hij de tegenstanders in het perk omsloeg met zijn flitsende en onberekenbare opslag, maar op andere dagen vielen er meer ballen buiten dan binnen de lijnen.

In 1989 kwam zijn jongensdroom uit door de PC te winnen. Met Sake Porte en Hotze Rusticus was hij die dag ongenaakbaar en de weergaloos opslaande Bierma werd tot koning uitgeroepen. Door die PC-­zege kon zijn naam worden bijgeschreven op de lijst van klavertje-vier-winnaars. Na die zege ging het vervolgens bergafwaarts met het winnen van prijzen, ondanks dat hij met dezelfde spelers van 1989 de tweede prijs op de PC van 1990 won. In 1991 kreeg hij op een gure kaatsdag in Ried last van een blessure, waarvan hij verder het gehele seizoen last zou ondervinden. Ook de studie in Enschede en het van en naar die plaats reizen was niet bevorderlijk voor het optimaal beoefenen van de kaatssport. In 1992 was het kaatsen helemaal over toen hij last kreeg van een onwillige spier onderin zijn rug. Na zijn kaatsperiode legde Joop Bierma zich toe op de muziek, een tweede favoriete bezigheid van hem.

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in