Auke van der Graaf

Auke van der Graaf (1978)

Woonplaats: Berltsum
PC-koning: 1999
Deelnemer PC: 1996-2008
Aantal deelnames: 13
PC-puntentotaal: 13 (4,0,1)

Auke van der Graaf werd in 1978 in Berltsum geboren. Hij begon op achtjarige leeftijd te kaatsen en hij leerde dat bij de toenmalige CFK­kaatsvereniging ‘Wardy’ uit die plaats. Omdat hij meende dat het spelpeil bij de KNKB op een hoger peil stond stapte hij op twaalfjarige leeftijd over naar de KNKB- ­afdeling in zijn woonplaats en zijn ouders hadden er geen bezwaar tegen dat hij op zondag kaatste.

In 1994 zou die overstap zijn vruchten afwerpen, want hij won voor de op 1 april gefuseerde kaatsvereniging ‘Berlikum’ het Nederlandse Kampioenschap voor jongens en die prestatie zou hij in 1995 herhalen. Bovendien won hij in 1994 de Freulepartij in Wommels en zijn eerste blaadje

van het klavertje vier was binnen. In 1996, het jaar dat hij in de hoofdklasse en op de PC  debuteerde, won hij het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong ­Nederland) en ook de drie daaropvolgende jaren zou hij omkranst van die wedstrijd huiswaarts keren. In 2000 werd op die partij nog de derde plaats veroverd. Van der Graaf was naast een fervent kaatser ook een uitstekend schaatser, waarbij de korte afstanden, zoals de vijfhonderd en de duizend meter, zijn voorkeur hadden. Ook nam hij deel aan marathonwedstrijden. Verder beoefende hij, op recreatief niveau, voetbal en deed hij aan fitness. Skeeleren en fietsen stonden ook op zijn trainingsprogramma.

Kaatstraining stond bij hem hoog in het vaandel en vooral sprinttraining, in verband met het belangrijke tussenspel bij het kaatsen, vond hij een vereiste. Tenslotte bezocht hij na het kaatsseizoen regelmatig bokstrainingen om kracht, coördinatie en bewegingssnelheid op te doen. Na de overwinning op het Nederlandse Kampioenschap voor junioren in 1997 zou hij twee dagen later uitkomen op het Nederlandse kampioenschap. Na genoemde zege werd Van der Graaf ’s avonds in zijn woonplaats door vernielers van een tuinhekje, waarover hij een opmerking maakte, dermate mishandeld dat hij door hoofdwonden en duimverwondingen de kleuren van Berlikum niet verdedigen kon.

Van der Graaf werd in 1998 en 1999 tot sportman van het jaar in de gemeente Menameradiel gekozen. In 1998 won hij voor de eerste keer de PC, samen met Johan Okkinga (koning) en Sake G. Porte. In 1999 had hij nog meer succes. Met dezelfde spelers werd na een adembenemende halve finale met alles aan de hang en een eenzijdige en teleurstellende finale de eerste prijs gewonnen. Van der Graaf, die als achterinse fungeerde en de tweede opslag verzorgde, werd tot koning uitgeroepen. Na afloop van die overwinning was er natuurlijk feest in Berltsum. Er werd een rijtoer, waarbij een onwillig paard voor paniek zorgde, met het muziekkorps voorop door het dorp gemaakt. Later op de avond volgde de traditionele huldiging in Franeker.

In 2000 trad dat favoriete PC-­partuur opnieuw in dezelfde samenstelling aan, maar nu bleef succes achterwege. Wel vertoonde het partuur later in het seizoen enige haarscheurtjes dat op een conflict uit liep tussen Okkinga en Porte enerzijds en Van der Graaf anderzijds. De laatste moest, na de overwinning en de koningsprijs op de Oldehovepartij in Leeuwarden, vervolgens op zoek naar nieuwe maten voor het seizoen 2001. Het laatste blaadje van het klavertje vier veroverde hij in 2004 op het Nederlandse kampioenschap in Franeker. In de finale was Huizum een maatje te klein. In 2005 en 2006 won Berltsum de tweede prijs op die partij en in 2007 stond het partuur weer op de hoogste trede van het podium. Op de PC ging het iets minder voortvarend, maar in 2005 was er de derde prijs.

In 2007 stond Van der Graaf voorin het perk en met Johan van der Meulen en Taeke Triemstra werd in een schitterende en spannende finale met alle hout aan de telegraaf de eerste prijs in de wacht gesleept. Johan van der Meulen mocht nu de koningsbal in ontvangst nemen. Ook het jaar 2008 verliep succesvol voor hem. Voor de kaatsvereniging ‘Berlikum’ won hij de tweede prijs op het Nederlandse Kampioenschap en werd hij opnieuw winnaar van de PC, nu met koning Douwe Groenendijk en Jochum Bouma. In september van dat jaar nam hij op de Oldehovepartij in Leeuwarden afscheid van de hoofdklasse. Drukke werkzaamheden en het feit dat zijn vrouw Leonie, koningin van de Dames PC in 2008, haar kaatsloopbaan in 2009 zal voortzetten, noopten hem hiertoe. In het puntenklassement aller tijden haalde Auke van der Graaf 401 punten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in