Coos Veltman

Jacobus (Coos) Veltman (1965)

Woonplaats: Dronryp
PC-koning: 1990, 1994
Deelnemer PC: 1984-1997
Aantal deelnames: 14
PC-puntentotaal: 12 (2,1,4)

Jacobus (Coos) Veltman, geboren in 1965 in Dronryp, kaatste op vierjarige leeftijd al op het schoolplein van de lagere school in zijn woonplaats. Voor hem waren er in zijn jongensjaren geen aansprekende successen weggelegd. Ook op de Freulepartij in Wommels, een klassieker in de jongenscategorie, kwam zijn naam niet in de boeken voor. Zijn successen begonnen in 1983 te komen.

In dat jaar won hij de derde prijs op het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong Nederland) en in 1985 en 1986 werd hij voor de kaatsvereniging ‘Sjirk de Wal’ uit Dronryp winnaar van die partij. In laatstgenoemd jaar won hij in datzelfde weekeinde ook het Nederlandse Kampioenschap. Verder waren er nog de tweede en twee derde plaatsen op dat kampioenschap.

In 1984 trad Veltman toe tot de hoofdklasse en haalde daar op 14 juli in Makkum zijn eerste twee punten binnen. Veltman was een opslager met veel snelheid en vreemde curven in zijn opslagballen die voor de tegenstanders in het perk moeilijk te slaan waren. Hij was een kaatser met goede omgangsvormen, verloor nooit zijn zelfbeheersing, was heel geconcentreerd, gedreven en bestand tegen de druk. Zijn tussenspel was van matige kwaliteit en zijn optreden was zondags meestal beter dan zaterdags. Hij verrichtte veel trainingsarbeid om toch maar optimaal in het veld te verschijnen. In 1984 begon hij met een bescheiden succesje op de PC, namelijk de derde prijs. In 1988 herhaalde hij die prestatie. In 1990 was voor hem meer succes weggelegd. Met Piet Jetze Faber en Tunno Schurer won hij de PC en mocht na afloop de koningsbal in ontvangst nemen. De PC in 1991 zou desastreus voor Veltman verlopen. Op een door de regen spekglad geworden veld liep hij in de halve finale, met alles aan de telegraaf, over en ging de finale en misschien de PC-­overwinning aan zijn neus voorbij. Een ziedende Veltman, die zijns inziens over de opslaglijn heen was gegleden, verliet gedesillusioneerd de kaatsarena. Het jaar 1992 verliep minder voorspoedig voor hem en hij werd zelfs teruggezet naar de reserves.

Veltman, eerst werkzaam in de bedrijfsfinanciering bij Centraal Beheer in Apeldoorn en later als financieel beleidsadviseur bij de gemeente Skarsterlân en toen woonachtig in Joure, klom in 1993 weer bij de wal op met de tweede prijs op de PC. Een jaar later won hij de PC voor de tweede keer en ook nu was de koningsprijs voor hem. Hij werd winnaar met Johannes van Dijk en Hotze Rusticus. In 1995 sloot hij zijn PC­successen af met de derde prijs. In 1997 beëindigde Veltman zijn kaatscarrière met een afscheidswedstrijd in zijn geboortedorp Dronryp. De later in Jorwert en nu in Hommerts wonende Coos Veltman verzamelde 397 punten en werd 27 keer koning. In 1988 werd hij winnaar van het puntenklassement.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in