Erik Seerden

Erik Seerden (1971)

Woonplaats: Franeker
PC-koning: 1991
Deelnemer PC: 1989-1997, 2004, 2006
Aantal deelnames: 12
PC-puntentotaal: 9 (3,0,0)

Erik Seerden werd in 1971 in Franeker geboren met een voetbalschoen en een kaatshandschoen boven zijn wieg. Dat kwam omdat zijn vader een grote liefhebber van de kaats­ en de voetbalsport was. Seerden leerde het kaatsen in zijn jongensjaren vooral op straat. Er werd dan een perk gelegd, er werden kaatsers opgetrommeld en er werden één of meer partijen gespeeld.

Hij behaalde zijn eerste succes op het Nederlandse Kampioenschap voor schooljongens. In 1985 won hij voor de kaatsvereniging ‘Jan Bogtstra’ uit Franeker de eerste prijs. Voor dezelfde kaatsvereniging won hij in 1986 en 1988 de eerste prijs op het Nederlandse kampioenschap voor jongens en in 1987 veroverde hij de eerste prijs op de Freulepartij in Wommels. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader die beide genoemde kampioenschappen en de Freulepartij ook had gewonnen.

Seerden was een opslager met veel snelheid. De ballen maakten de vreemdste curven op weg naar het perk en waren voor de tegenstanders moeilijk te verwerken. Hij had een geweldige inzet, was fel en in het tussenspel watervlug. Bij het publiek kwam hij soms ietwat arrogant en hautain over. Het kenmerkende van Seerden was dat hij altijd op sokken kaatste, want hij mocht het gras graag voelen. Zijn grootmoeder breidde aan het begin van het seizoen zo’n vijftien paar sokken.

In 1989 maakte hij op de PC zijn debuut, voorlopig nog zonder succes. Seerden behaalde zijn eerste succes in de hoofdklasse op 10 juni 1990 in Stiens waar hij de eerste prijs won. Het jaar 1991 zou een memorabel jaar voor hem worden. Eerst won hij het Nederlandse Kampioenschap voor junioren (de Jong ­Nederland) en in hetzelfde weekeinde het Nederlandse kampioenschap, beide keren voor de kaatsvereniging uit Franeker. In datzelfde jaar voltooide hij het klavertjevier door de PC op zijn naam te schrijven. Hij won die partij met Rinse Bleeker en Thomas van der Meer en kreeg na afloop van de partij de koningsbal omgehangen.

In 1992 en in 1993 herhaalde hij met dezelfde spelers dat kunststukje. Bovendien won hij in laatstgenoemd jaar nogmaals het Nederlandse kampioenschap, nu voor de kaatsvereniging ‘LKC Sonnenborgh’ uit Leeuwarden. In 1994 (voor Huizum) en in 1995 (voor Franeker) waren er nog tweede prijzen op dat kampioenschap voor hem weggelegd. Seerden veranderde in 1995 gedeeltelijk van partuursamenstelling. Thomas van der Meer werd ‘ingeruild’ voor Gerben Okkinga. Dat werd geen succes, want het klikte niet helemaal tussen de spelers. Al spoedig werd de oude partuurformatie in ere hersteld. Langzaamaan kwam het moment dat er een verzadiging optrad in het partuur en tenslotte besloot die succesvolle formatie de kaatsband te verbreken. Dat pakte voor Seerden, die even als voorinse optrad, niet gunstig uit.

Op de PC van 1998 nam ‘de held op sokken’ onverwacht afscheid van het kaatsen met als reden gebrek aan motivatie. Op vrijdag 31 juli 1998 werd op het ‘Sjûkelân’ in Franeker een speciale afscheidswedstrijd voor hem georganiseerd. In 2002 en 2004 won hij voor de kaatsvereniging ‘Onderling Genoegen’ uit Huizum op het Nederlandse Kampioenschap respectievelijk de derde en de tweede prijs. In 2004 en de twee daaropvolgende jaren werkte Erik Seerden aan een come­back in de hoofdklasse, maar dat zou niet het beoogde resultaat opleveren.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in