Johan Okkinga

Johan Okkinga (1970)

Woonplaats: Arum
PC-koning: 1996, 1998
Deelnemer PC: 1989-2001
Aantal deelnames: 13
PC-puntentotaal: 21 (3,5,2)

Johannes (Johan) Okkinga werd in 1970 in Arum geboren. Hij was de zoon van de PC­koning van 1963 Gerrit Okkinga en de broer van Gerben Okkinga, meervoudig PC-­deelnemer, maar nooit winnaar. Al op de kleuterschool in zijn woonplaats leerde Johan Okkinga het kaatsen en op welpenwedstrijden was hij vaak van de partij. Johan, die in zijn jongensjaren in de schaduw van zijn oudere broer Gerben kaatste, won op het Nederlandse kampioenschap voor schooljongens voor de kaatsvereniging ‘Willem Westra’ uit Arum in 1982 de derde en in 1984 de eerste prijs.

Op de Freulepartij in Wommels was er in 1986 de vierde en in 1987 de tweede prijs voor hem weggelegd. Okkinga, die ook enige tijd recreatief voetbalde en volleybalde, was de opslager van het partuur. Zijn opslag was voornamelijk gebaseerd op kracht en concentratie en minder op souplesse. Door veel te trainen kwam die kracht tot stand en bovendien had hij veel variatie in zijn opslag, waardoor hij de tegenstanders in het perk soms voor onoplosbare problemen stelde.

Okkinga kon slecht tegen verlies, want hij wilde altijd winnen. Hij ging hierin soms heel ver, hetgeen hem niet altijd door het kaatspubliek in dank werd afgenomen. In 1989 promoveerde hij naar de hoofdklasse en behaalde in dat jaar zijn eerste succes, de vierde prijs, op de PC. Die prestatie zou hij in 1990, toen hij in Makkum woonde, evenaren. Ook in dat jaar werd hij voor de kaatsvereniging ‘Makkum’ derde op het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong Nederland) en tweede op het Nederlandse kampioenschap. In 1991 was er nog de tweede prijs op eerstgenoemd kampioenschap.

Vanaf 1992 tot en met 2001 was hij zeer succesvol op de PC, waarop hij in totaal eenentwintig punten verzamelde. In 1992, toen hij weer in Arum woonde, won hij met zijn broer Gerben de tweede prijs en twee jaar later was er opnieuw de tweede prijs. In 1995, opnieuw met zijn broer Gerben, strandde hij in de finale. In 1996 won hij voor de kaatsvereniging uit Arum de derde prijs op het Nederlandse kampioenschap en later in het seizoen met Sake G. Porte en Pieter Tienstra de eerste prijs op de PC. Okkinga mocht na afloop van die kaatspartij de koningsprijs in ontvangst nemen. Na de tweede prijs in 1997 was er in 1998 opnieuw groot succes. Weer won hij de PC en wederom stond Sake G. Porte bij hem op de hoogste trede van het erepodium. Auke van der Graaf completeerde het partuur als derde speler. Johan Okkinga werd opnieuw tot beste speler van het winnende partuur gekozen.

In 1999 won datzelfde partuur de PC opnieuw, maar nu moest Okkinga de eer van de koningsprijs aan Auke van der Graaf laten. Na de tweede prijs op het Nederlandse kampioenschap in 2000 voor de kaatsvereniging uit Arum behaalde Okkinga op 1 augustus 2001 zijn laatste PC-­succes, nu werd het de tweede prijs. Okkinga, van beroep vertegenwoordiger, zag zijn kaatsloopbaan vaak gemarkeerd door blessures aan lies, rug en schouder. In 2001 namen de fysieke problemen dermate toe dat hij zich genoodzaakt zag zijn kaatscarrière te beëindigen. Op zaterdag 13 oktober van dat jaar vond in Arum zijn afscheidswedstrijd plaats. Met 106 eerste, 70 tweede, 48 derde, 46 koningsschappen en 506 punten besloot Johan Okkinga zijn dertienjarig optreden in de hoofdklasse. Met dat puntenaantal bleef hij zijn meer getalenteerde broer Gerben (465 punten) en zijn vader Gerrit (469 punten) ruimschoots voor.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in