Rinse Bleeker

Rinse Bleeker (1967)

Woonplaats: Heerenveen
PC-koning: 1992
Deelnemer PC: 1986-2001
Aantal deelnames: 15
PC-puntentotaal: 13 (4,0,1)

Niets leek er in zijn jongensjaren op dat Rinse Bleeker een talentvolle kaatser zou worden. Hij won in die categorie weinig prijzen en hij had moeite om de juiste kaatstechniek onder de knie te krijgen. Vooral zijn zijdelingse en onderhandse uitslag, waar hij later patent op had, was daar een bewijs van. Het eerste aansprekende succes van de in 1967 geboren en uit Tzummarum afkomstige Bleeker was in 1984. In dat jaar won hij voor de kaatsvereniging ‘VVV Tzummarum’ de tweede prijs op het Nederlandse Kampioenschap voor jongens.

Drie jaar later won hij voor dezelfde kaatsvereniging eveneens de tweede prijs op het Nederlandse Kampioenschap voor junioren (de Jong ­Nederland) en in 1988 de derde prijs op het Nederlandse kampioenschap. Hij was een atletisch gebouwde kaatser, stond voor in het perk en op de boven en hij was onverzettelijk en vastberaden. Hij wierp zich op als de leider van het partuur en was zeer gebrand op de overwinning. Door zijn wil om te winnen kwam hij binnen de lijnen niet altijd even sympathiek over, terwijl hij buiten de lijnen de vriendelijkheid zelve was.

Zijn eerste succes in de hoofdklasse behaalde hij op 2 juli 1989 in Harlingen, waar hij de tweede prijs won. Hij debuteerde op de PC in 1986 en in 1989 won hij de aanmoedigingsprijs. Een jaar later volgde daar zijn eerste succes, namelijk de derde prijs. In 1991 was hij succesvoller. Met Erik Seerden en Thomas van der Meer, jarenlang zijn vaste medespelers in het partuur, won hij de PC, al hing de overwinning in de halve finale aan een zijden draadje. Met alles aan de hang moest tegenstander Coos Veltman opslaan. Hij bracht de bal inderdaad in het perk en Bleeker sloeg vervolgens de bal over de zijlijn, dus kwaad uit, en zijn partuur leek uitgeschakeld. De keurmeester bij de opslaglijn had echter geconstateerd dat Veltman had overgelopen en zo ging de zege in halve finale en uiteindelijk ook in de finale naar het partuur van Bleeker.

In 1992 won de inmiddels in Heerenveen woonachtige Bleeker de PC opnieuw met hetzelfde partuur en hij werd na afloop van de partij tot koning gekroond. In 1993 was er de derde opeenvolgende zege en ook nu waren Seerden en Van der Meer zijn medespelers. Voor Bleeker was het niet altijd plezierig om als voorinse op te treden. De opslagers kenden zijn uitslagcapaciteiten en het kwam geregeld voor dat hij nauwelijks een bal te verwerken kreeg. Bleeker, werkzaam op het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) in Heerenveen en later als sportinstructeur in het leger, had sport als enige hobby. Trainen stond hoog bij hem in het vaandel en hij verscheen regelmatig op de fiets op de hoofdklassepartijen.

In 1997 volgde zijn vierde PC­-overwinning, nu met Pieter van Tuinen en Chris Wassenaar. Rinse Bleeker, vaak succesvol op kaatspartijen in Berlikum, beëindigde in 2001 zijn PC­optreden. Vijftien keer gaf hij daar acte de présence.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in