Simon Minnesma

Simon A. Minnesma (1973)

Woonplaats: Dronryp
PC-koning: 1995
Deelnemer PC: 1992-2008
Aantal deelnames: 17
PC-puntentotaal: 9 (1,2,2)

Simon A. Minnesma werd in 1973 in Winschoten geboren. In zijn jongensjaren trad hij nog niet echt op de voorgrond. Hij zocht voornamelijk zijn heil op federatiewedstrijden, waar hij op negenjarige leeftijd zijn eerste prijs won. Een jaar later kwam hij ook op KNKB­wedstrijden uit. In 1984 had hij een topjaar met dertien eerste prijzen en werd hij voor de eerste keer tot koning gekroond.

Voor de kaatsvereniging ‘VvV Menaem’ uit Menaam won hij in 1986 de derde prijs op het Nederlandse Kampioenschap voor schooljongens en in de jongenscategorie was er in 1990 op de Freulepartij in Wommels de vijfde prijs. Nadat Minnesma in 1991 zijn eerste prijs in de eerste klas had binnengehaald, debuteerde hij op 10 mei 1992 in de hoofdklasse. In datzelfde jaar kwam hij, zonder succes, voor de eerste keer op de PC uit. Op het Nederlandse Kampioenschap voor junioren (de Jong ­Nederland) leek in 1993 de eerste prijs binnen bereik te liggen. Menaam was de favoriet, maar in de finale trokken de kaatsers uit Tzummarum aan het langste eind.

Het kaatsen stond centraal bij de familie Minnesma. Simon zijn moeder miste geen enkele partij, zijn broer reisde ook geregeld mee naar kaatspartijen en zijn vader volgde het kaatsen op de voet. Kaatswedstrijden gingen zelfs boven het houden van vakantie. Opslager Minnesma trainde veel.

Bijna elke avond was hij op het kaatsveld aan het oefenen. Hij bekwaamde zich vooral in het opslaan en veel trainingsarbeid was goed voor het zelfvertrouwen. Bovendien leefde hij altijd serieus voor de kaatssport. In 1995 deed hij voor het eerst van zich spreken op de PC. Met Sake G. Porte en Klaas Anne Terpstra kwam hij als winnaar uit de strijd en mocht na afloop van die kaatspartij de koningsprijs in ontvangst nemen. Een jaar later stond hij opnieuw in de finale, maar nu trok zijn partuur aan het kortste eind. Inmiddels was de toen administratief medewerker van een schuchtere jongeling in een zelfbewuste kaatser veranderd. In 1996 kreeg hij last van een blessure onder de knieschijf, waaraan hij in oktober 1997 werd geopereerd. Vervolgens moest hij revalideren, hetgeen maanden in beslag zou nemen.

Op de PC in 1998 won Minnesma de derde prijs. Het jaar 1999 was voor hem een zeer succesvol jaar. Hij kaatste twaalf keer in de finale en hij won ook twaalf keer, waaronder het Nederlandse kampioenschap voor de kaatsvereniging ‘LKC Sonnenborgh’ uit Leeuwarden, waar hij toen woonde. Daarna verhuisde hij naar zijn nieuwbouwwoning in Dronryp. Voor de kaatsvereniging ‘Sjirk de Wal’ uit die plaats won hij in 2000 het Nederlandse Kampioenschap en een jaar later moest hij met de tweede prijs genoegen nemen. Minnesma, die één van de pioniers van de individuele sponsoring was, won in 2002 nog de tweede prijs en in 2003, op de 150ste PC, de derde prijs.

Minnesma, later kwam bij tijd en wijle minder positief in het nieuws. Hoewel hij, naar zijn zeggen, zelf ook wel eens ‘schandalig’ behandeld was, annuleerde of verbrak hij enkele malen gemaakte afspraken betreffende de partuursamenstelling. Dat werd hem door een aantal kaatsers niet in dank afgenomen. Simon Minnesma vertegenwoordigde de KNKB ook diverse keren op internationale kaatswedstrijden.

Hij kaatste in 2008 zijn zeventiende PC en in september van dat jaar nam hij op de Oldehovenpartij in Leeuwarden afscheid van de hoofdklasse. In het puntenklassement aller tijden haalde hij 448 punten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in