Thomas van der Meer

Thomas van der Meer (1969)

Woonplaats: Hurdegaryp
PC-koning: 1993
Deelnemer PC: 1987-2001
Aantal deelnames: 15
PC-puntentotaal: 11 (3,0,2)

Thomas van der Meer, geboren in 1969 en eerst woonachtig in Burgum en vervolgens in Hurdegaryp, leerde het kaatsen al op vrij jonge leeftijd. Gestimuleerd door zijn vader beoefende hij de kaatssport vaak na schooltijd op straat, meestal alleen, soms met zijn vrienden en veel met zijn vader en hij bekwaamde zich dan vooral in het opslaan. Er waren destijds maar weinig jeugdige kaatsers in Hurdegaryp, want dat dorp lag niet bepaald in de kaatsregio.

Op elfjarige leeftijd kwam hij uit op wedstrijden voor schooljongens, maar dat was geen succes. Niemand kende hem en daardoor mocht hij vaak alleen maar balkeren. Daarom kwam hij later overwegend op leden­en federatiewedstrijden uit, waar hij menig prijsje in de wacht wist te slepen. Die prestaties bleven niet onopgemerkt bij de KNKB en al spoedig kreeg hij uitnodigingen voor selectietrainingen van de kaatsbond. Van der Meer stond achterin het perk en verzorgde meestal de tweede opslag. Hij was een bescheiden en rustige speler met veel inzet en hij had een lange weg te gaan naar de hoofdklasse. Hierin debuteerde hij in 1990.

Hij kwam voor het eerst op de PC uit in 1987 en zijn partuur won daar meteen de aanmoedigingsprijs, een prestatie die hij in 1988 en 1989 herhalen zou. In 1990 leverde hij op het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong­ Nederland) een uitstekende prestatie door met zijn partuur de tweede prijs voor de kaatsvereniging ‘Reitsje Him’ uit Hurdegaryp te winnen en een jaar later won hij voor dezelfde kaatsvereniging de derde prijs op het Nederlandse kampioenschap. Ook in 1991 begon hij aan zijn trilogie op de PC.

Met Erik Seerden en Rinse Bleeker won hij in dat jaar de PC voor de eerste keer en hij zou een unieke prestatie leveren door dat in 1992 en 1993 te herhalen. In laatstgenoemd jaar zette de in topvorm verkerende Van der Meer de kroon op zijn werk door met dezelfde spelers de koningsprijs in de wacht te slepen. Wie gedacht had dat dit uitermate succesvolle partuur in die samenstelling verder zou kaatsen kwam bedrogen uit. Van der Meer werd door Seerden en Bleeker aan ‘de kant’ gezet ten gunste van Gerben Okkinga en moest voor 1994 op zoek naar andere partuurmaten, geen gemakkelijke opgave. Dat bleek ook wel uit de resultaten, want er werden weinig prijzen gewonnen.

Wel was er voor de inmiddels naar Akkrum verhuisde Van der Meer op de PC van 1994 nog de derde prijs. In 1997 won hij voor de kaatsvereniging ‘ Us Keatsen’ uit Akkrum de derde prijs op het Nederlandse Kampioenschap. Na die PC werd de voormalige partuursamenstelling weer in ere hersteld en Seerden, Bleeker en Van der Meer wonnen daarna nog diverse prijzen. Nog eenmaal stond hij op het PC­podium. Dat was in 1998 toen hij andermaal de derde prijs won. In 2000 won hij voor de kaatsvereniging ‘Baerd’ uit Baard, waar hij nu woonde, bij verrassing nog de derde prijs op het Nederlandse Kampioenschap. Thomas van der Meer kaatste in 2001 voor de vijftiende en laatste keer op de PC en in september van dat jaar nam hij op de Oldehovepartij in Leeuwarden afscheid van de hoofdklasse. Hij verzamelde hierin 376 punten. In zijn woonplaats Baard werd hij vervolgens nog jeugdtrainer.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in