Chris Wassenaar

Chris Wassenaar (1973)Woonplaats:
Minnertsga
PC-koning: 2001, 2005
Deelnemer PC: 1994-2008
Aantal deelnames: 14
PC-puntentotaal: 18 (3,3,3)

Chris Wassenaar werd in 1973 in Tzummarum geboren. Later verhuisde hij naar Minnertsga en kwam tot 1994, het jaar van de fusie tussen de KNKB en de CFK, uit voor laatstgenoemde kaatsbond.

Hij kwam uit een echte kaatsfamilie, want ook grootvader Chris en vader Siete veegden hun paadje op kaatsgebied, op een minder hoog niveau, behoorlijk schoon. Zowel bij de schooljongens, de jongens, de junioren als in de tweede klasse kwam hij niet tot opzienbare prestaties, maar in de eerste klasse ging het beter. Daarin won hij vele prijzen met als één van de hoogtepunten de zege op de Bondswedstrijd voor senioren in 1992 voor de toenmalige CFK- kaatsvereniging ‘Nocht en Wille’ uit Minnertsga. In het fusiejaar begon de kaatscarrière van ‘de reus uit Minnertsga’, hij was 2.10 m. lang, had schoenmaat 54 en handen als ‘kolenschoppen’, gestalte te krijgen. Maar tot zijn verbazing kreeg hij geen uitnodiging voor de selectietraining, hoewel zijn sportieve kwaliteiten buiten kijf stonden.

Wassenaar kwam al direct in het nieuws doordat hij door zijn grote handafmeting een aangepaste kaatshandschoen moest dragen en hij hiervoor dispensatie bij de wantencommissie moest aanvragen en die ook kreeg. Hij stond achterin het perk en had een kanonskogelachtige opslag, die vooral door het zogenaamde ‘bûtsen’ (bij het opslaan van de bal de heup aanraken) tot stand kwam. Al in het eerste jaar bij de KNKB had automonteur Wassenaar succes. Zo won hij de traditionele afdelingspartij in Weidum, en in de drie opeenvolgende jaren zou hij die prestatie herhalen, de derde prijs op het Nederlandse Kampioenschap voor junioren (de Jong ­Nederland) en op de PC was er, ondanks een polsblessure, de derde prijs voor hem weggelegd.

In 1995 had hij korte tijd voor de PC een auto-ongeluk, waarbij hij zijn jukbeen brak. Er volgde een operatie en van de behandelende dokter kreeg hij geen toestemming om op die PC te kaatsten, hoewel hijzelf een andere mening was toegedaan. Na de zeges in Marssum en Leeuwarden, eind september 1995, kreeg hij te horen dat hij tot hoofdklasser werd bevorderd. In 1997 begon zijn ster werkelijk te rijzen. Eerst was er de vierde prijs op het Nederlandse kampioenschap voor de kaatsvereniging ‘Minnertsga’ en daarna de eerste prijs op de PC met Pieter van Tuinen als opslager en koning en voorinse Rinse Bleeker.

Pieter van Tuinen zou in de kaatsloopbaan van Wassenaar een grote rol op de PC spelen. Zo wonnen zij samen in 1998 de tweede en in 1999 de derde prijs. In laatstgenoemd jaar won Wassenaar in Menaam een bijzondere koningsprijs, namelijk een verkleinde uitvoering van het ‘Feintsje fan Menaem’ , een wisselprijs die voor het eerst werd uitgereikt in verband het honderdjarige jubileum van de kaatsvereniging aldaar. Op de PC van 2000 strandde Wassenaar in de finale met Pieter van Tuinen en André Kuipers. In 2001 stond hij, met dezelfde kaatsers, wel op de hoogste trede van het erepodium en hij mocht na afloop de koningsprijs in ontvangst nemen.

Het jaar 2001 was trouwens een bijzonder jaar voor de kaatsvereniging ‘Minnertsga’, want sinds het Nederlandse kampioenschap werd gehouden (1897) had deze vereniging dat kampioenschap nog nooit gewonnen. Nu gingen Klaas Anne Terpstra en de broers Jacob en Chris Wassenaar met de hoogste eer strijken en ook in 2003, 2005 en 2006 won Minnertsga deze partij. Ook op muzikaal gebied liet Chris zich niet onbetuigd want met Klaas Anne Terpstra en Cornelis Terpstra werd in 2003 de single ‘De Trije Keningen’ (De Drie Koningen) opgenomen. Wassenaar was op internationaal niveau gedurende een achttal jaren een zeer bruikbare kracht in het team.

‘El Gigante’, zoals hij in het buitenland genoemd werd, kaatste o.a. in Parana (Argentinië) en Valencia (Spanje). Daarna werd hij door de bondscoach gepasseerd omdat hij niet meer in het team zou passen. In 2005 was er opnieuw succes voor hem op de PC. Met opslager Rutmer van der Meer en voorinse en broer Jacob won hij die klassieker opnieuw en werd andermaal tot koning gekroond. Een jaar later was er voor datzelfde partuur de tweede prijs weggelegd en in 2008 voegde de succesrijke combinatie nog de derde prijs aan haar PC­palmares toe. In totaal sleepte Wassenaar achttien PC-­punten in de wacht.

Op 19 september 2008 viel hem in het dorpshuis De Boppeslach in Minnertsga een geweldig afscheidsfeest ten deel. Tevens werd hem bij die gelegenheid het eerste exemplaar van een aan hem gewijd boek overhandigd. Chris Wassenaar, die niet altijd een gemakkelijke speler in het veld was en af en toe scheidsrechterlijke en keurmeesterlijke beslissingen aanvocht omdat zij zijns inziens foutieve beslissingen namen, nam in september 2008 op de Oldehovepartij in Leeuwarden afscheid van de hoofdklasse, waarin hij veertien jaar acteerde.

Na zijn afscheid in 2008 kwam hij nog meerdere malen uit op afdelingswedstrijden voor de Kaatsvereniging uit Minnertsga en won hij onder andere de eerste prijs op de Bondswedstrijd/NK voor Senioren in 2011, 2014 en 2015.  In 2021 kwam hij als invaller zelfs nog uit op Hoofdklasse-kaatswedstrijden en verzamelde hierop nog 5 punten. In laatstgenoemd jaar passeerde hij de 700 puntengrens op het hoogste niveau. Tot en met 2021 verzamelde hij 704 punten en 88 koningsprijzen, waarmee hij de legendarische Hotze Schuil op de koningsranglijst passeerde en hierin trots bovenaan staat. Bovendien won hij het puntenklassement in de jaren 2000, 2001, 2002, 2003, 2005 en 2008. In 2005 verzamelde hij maar liefst 80 punten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in