Cornelis Terpstra

Cornelis Terpstra (1982)Woonplaats:
Minnertsga
PC-koning: 2002
Deelnemer PC: 1996-2006 2013-2016
Aantal deelnames: 10
PC-puntentotaal: 11 (1,3,2)


Cornelis Terpstra werd in 1982 in Minnertsga geboren. Hij leerde zich het kaatsen al jong aan, want in 1991 en 1992 kwam hij bij de voormalige CFK uit in de pupillencategorie en hij won daarin vele prijzen. In 1993 stapte hij over naar de KNKB en kwam daar eerst uit bij de welpen en ater bij de schooljongens en ook nu wist hij menig prijsje in de wacht te slepen, waaronder de derde prijs op het Nederlandse kampioenschap voor schooljongens in 1995.

De talentvolle en gedreven speler had in 1997 een gouden jaar. Voor de kaatsvereniging "Minnertsga" won hij eerst het Nederlandse kampioenschap voor jongens en later won hij in Wommels op de Freulepartij de eerste prijs en het daarbij behorende gouden horloge. Terpstra had zoveel talent dat hij in het laatste jaar in de jongenscategorie een ongebruikelijke stap nam. De motivatie in die categorie was verdwenen en hij was toe aan een nieuwe uitdaging. Daarom richtte hij aan het Hoofdbestuur van de KNKB het verzoek om een jaar eerder dan gebruikelijk was te mogen uitkomen bij de junioren/senioren. Dat verzoek werd welwillend toegestaan en hij kreeg daarna voldoende aanbiedingen van andere kaatsers om met hen een partuur te formeren.

In 1999 maakte hij zijn debuut in de hoofdklasse en op de PC. Op laatstgenoemde partij won hij weliswaar geen prijs, maar wel kwam zijn partuur in aanmerking voor de aanmoedigingsprijs, een prestatie die hij in 2000 zou herhalen. In 2000 kwam hij omkranst thuis van het Nederlandse kampioenschap voor junioren (de Jong­ Nederland) en in 2002 en 2004 zou hij die prestatie evenaren, terwijl hij in 1999 en 2003 in de finale aan het kortste eind trok.

In 2001 was deze allround kaatser, die over een krachtige opslag en uitslag beschikte, langdurig geblesseerd, trad daardoor weinig op in de kaatsarena en verzamelde geen enkel punt in de hoofdklasse. In 2002 ging het weer bergopwaarts met Terpstra met als hoogtepunt de overwinning en de koningsprijs op de PC. Met opslager Rutmer van der Meer en voorinse Jacob Wassenaar won dat jeugdige trio, tot enthousiasme van de duizenden toeschouwers, deze klassieker. Aan het klavertjevier ontbrak nu nog één blaadje, namelijk dat van de overwinning op het Nederlandse kampioenschap.

In 2003 zou die zege er komen. De kaatsvereniging ‘Minnertsga’, die over een luxe probleem beschikte met kaatsers als Chris en Jacob Wassenaar en Klaas Anne en Cornelis Terpstra en waarvan Jacob Wassenaar dat jaar het slachtoffer werd, won in genoemd jaar, met Cornelis Terpstra als gelegenheidsvoorinse, de eerste prijs en op eenentwintigjarige leeftijd was hij de elfde kaatser in de historie die het klavertjevier in de wacht sleepte.

In 2004 kampte Terpstra in het begin met de naweeën van de ziekte van Pfeiffer en op het Nederlandse kampioenschap moest hij na de tweede ronde afhaken. Gelukkig was Klaas Anne Terpstra ter plaatse aanwezig om hem te vervangen. Op de PC in dat jaar won hij de derde prijs. In 2005 en 2006 waren zijn prestaties weer om van naar huis te schrijven, want in 2005 was er opnieuw de eerste prijs voor hem op het Nederlandse kampioenschap en de tweede prijs op de PC.

In september 2006 kwam er abrupt een einde aan de betrekkelijk korte hoofdklassecarrière van Terpstra. Bij het kitesurfen raakte hij zwaar geblesseerd. Hij bleek letsel aan zijn kruisbanden, kniebanden, pezen en spieren te hebben opgelopen. Een operatie aan de hoofdslagader, waarin de bloedtoevoer naar het onderbeen stagneerde, was direct noodzakelijk. In 2007 kwam hij daarom ook niet in actie op het kaatsveld. 

Na een afwezigheid van zes jaar (2007 tot en met  2012) verscheen Cornelis Terpstra in 2013 voor de achtste maal op de PC en met succes. Met Tjisse Steenstra en voormalig PC-winnaar  Jacob Wassenaar (2002 en 2005) won hij de tweede prijs en in 2014 voegde hij daar nog een derde prijs aan toe. In 2015 kwam Cornelis Terpstra, vanwege een handschoenenkwestie, geheel niet in actie, maar in 2016 pakte hij de draad weer op en met succes.  Op de PC in dat jaar keerde hij, na een spannende finale met de stand 5-4 en 6-6, met de tweede prijs huiswaarts.  Tot en met 2016 verzamelde Cornelis Terpstra 210 punten in de hoofdklasse.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in