Daniël Iseger

Daniël Iseger (1980)

 

Woonplaats: Huizum, Leeuwarden
PC-koning: 2004, 2011, 2014
Deelnemer PC: 2000-2016 | 2022
Aantal deelnames: 18
PC-puntentotaal: 27 (6, 3, 3)

Daniël Iseger werd in 1980 geboren. Bij de school­jongens kaatste hij in 1993 en 1994 hoofdzakelijk in de B-­klasse en hij won daarin meerdere prijzen. Daarna kwam hij uit in de jongenscategorie en ook daar wist hij verschillende prijzen in de wacht te slepen, voornamelijk op door­ elkaar ­loten wedstrijden, uitnodigingswedstrijden en vrije formatiewedstrijden, want voor afdelings­wedstrijden kon Huizum nauwelijks een representatief partuur op de been brengen.

Toch won hij voor de kaatsvereniging ‘Onderling Genoegen’ uit die plaats in 1996 de vijfde en een jaar later de derde prijs op de Freulepartij in Wommels. MTS- leerling Iseger, die door die prestatie een briefje van honderd van zijn vader incasseerde, was met Cornelis Terpstra (koning van de PC in 2002) de smaakmaker van de laatstgenoemde Freulepartij. Iseger was bij het kaatsen enigszins gehandicapt. Zijn rechterbeen was twee centimeter korter dan zijn linkerbeen, waardoor hij constant een beetje met dat been sleepte. Aan die heupaandoening (de ziekte van Pertis) kon hij voorlopig niet worden geopereerd. Hij was dus genoodzaakt met dat ongemak verder te kaatsen.

Eveneens in 1997 won hij de vierde prijs op het Nederlandse kampioenschap voor jongens. In 1998 trad Iseger tot de junioren toe en melde hij zich aan voor de PC in dat jaar. Zijn partuur werd helaas afgewezen en vervolgens moest hij tot 2000 wachten voor hij zijn PC­-debuut kon maken. In 1998 kwam hij al een paar keer uit op hoofdklassewedstrijden en bij zijn eerste optreden in die klasse werd meteen de tweede prijs in Dokkum gewonnen en later kwam er in Pingjum nog de derde prijs bij, zodat hij in zijn beginjaar drie punten verzamelde op het hoogste niveau. In 1999 kwam Iseger, die CV-­monteur van beroep was, uit Stiens met de krans om en zijn eerste koningsschap thuis, maar verder werden er door hem in dat jaar weinig prijzen gewonnen. Dat was voor hem reden om zich aan het eind van dat jaar uit de hoofdklasse terug te trekken en het voortaan in de eerste klasse te gaan proberen. Hier was hij wel succesvol en op de PC van 2000 won hij zelfs de derde prijs. In 2001 keerde hij terug in de hoofdklasse en met veel meer succes dan eerder het geval was, want hij behaalde in dat jaar twintig punten. Het jaar 2002 begon met de derde prijs op het Nederlandse kampioenschap voor de eerder genoemde kaatsvereniging uit Huizum en op de PC viel hem dezelfde prijs ten deel.

In het daaropvolgende jaar moest Iseger op de PC in de finale nog het onderspit delven, maar in 2004, op 151ste PC, zorgde hij voor een onverwachte en aangename verrassing. Samen met Johan Abma en Pieter Scharringa stapte zijn partuur als winnaar van het zonovergoten ‘Sjûkelân’ en achterinse Iseger, die ook de tweede opslag verzorgde, mocht na afloop de koningsbal in ontvangst nemen. De zege kwam terecht bij een partuur dat veel spelvreugde uitstraalde. Ook op het Nederlandse kampioenschap was hij in dat jaar voor de kaatsvereniging uit Huizum succesvol met de tweede plaats. In 2007, toen hij voor de kaatsvereniging ‘LKC Sonnenborgh’ uit Leeuwarden wederom in de finale strandde op het Nederlandse kampioenschap, stond hij opnieuw in de finale van de PC. Met Klaas Berkenpas en Pieter Scharringa streed hij met de tegenstanders in een enerverende eindstrijd om elke twee punten.

De duizenden meelevende toeschouwers zagen dat tenslotte alle hout aan de telegraaf kwam. Op die stand bleef Iseger het antwoord schuldig op een bijkans niet te verwerken opslagbal. Het verlies in de finale was voor hem een grote teleurstelling. Voor Daniël Iseger was 2009 een geweldig kaatsjaar. Zo won hij op 1 juni voor de kaatsvereniging ‘Goutum e.o.’ op het Nederlandse kampioenschap in Franeker de eerste prijs en ook op de PC stond hij, evenals in 2004, op de hoogste trede van het erepodium. Met zijn vaste en succesvolle medespelers Gert-Anne van der Bos (koning) en Folkert van der Wei, winnaar in 2003, ondervond het drietal alleen in de halve finale tegenstand van formaat. Iseger won tevens het puntenklassement in 2009. Met veertien eerste, acht tweede en twee derde prijzen kwam hij in totaal op zestig punten. 

In 2014 won Iseger zijn vijfde  PC. De partij werd begonnen met Taeke Triemstra en Gert Anne van der Bos. Triemstra viel echter geblesseerd uit en Jacob Wassenaar werd zijn vervanger. Zij wonnen de finale van Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Sjoerd de Jong. Daniël Iseger werd tot koning uitgeroepen. 

Daniël Iseger werd op 30 juni 1980 te Huizum geboren. Bij de schooljongens kaatste hij in 1993 en 1994 hoofdzakelijk in de B-klasse en hij won daarin meerdere prijzen. Daarna kwam hij uit in de jongenscategorie en ook daar wist hij verschillende prijzen in de wacht te slepen, voornamelijk op door-elkaar-lotenwedstrijden, uitnodigingswedstrijden en vrije formatiewedstrijden, want voor afdelingswedstrijden kon Huizum nauwelijks een representatief partuur op de been brengen. Toch won hij voor de kaatsvereniging ‘Onderling  Genoegen’ uit die plaats in 1996 de vijfde en een jaar later de derde prijs op de Freulepartij te Wommels. MTS-leerling Iseger, die door deze prestatie een briefje van honderd van zijn vader incasseerde, was met Cornelis Terpstra (koning op de PC in 2002) de smaakmaker van laatstgenoemde Freulepartij. Iseger was bij het kaatsen enigszins gehandicapt. Zijn rechterbeen was twee centimeter korter dan zijn linkerbeen, waardoor hij constant een beetje met dat been sleepte. Aan die heupaandoening (de ziekte van Pertis) kon hij voorlopig niet worden geopereerd. Hij was dus genoodzaakt met dat ongemak verder te kaatsen. Eveneens won hij in 1997 de vierde prijs op het Nederlands Kampioenschap voor jongens.

In 1998 trad Iseger toe tot de junioren en meldde hij zich aan voor de PC in dat jaar. Zijn partuur werd helaas afgewezen en vervolgens moest hij tot 2000 wachten voor hij zijn PC-debuut kon maken. In 1998 kwam hij al een paar keer uit op hoofdklassewedstrijden en bi j zijn eerste optreden in deze klasse werd meteen de tweede prijs te Dokkum gewonnen en later in dat jaar kwam er te Pingjum nog een derde prijs bij, zodat hij in zijn beginjaar drie punten verzamelde op het hoogste niveau. In 1999 kwam Iseger, die CV-monteur was, uit Stiens met de krans om en met zijn eerste koningschap thuis, maar verder werden er door hem in dat jaar weinig prijzen gewonnen. Dat was voor hem reden om zich aan het einde van dat jaar uit de hoofdklasse terug te trekken en het voortaan in de eerste klasse te gaan proberen. Hier was hij wel succesvol en op de PC in 2000 won hij zelfs de derde prijs.

In 2001 keerde hij terug in de hoofdklasse en met veel meer succes dan eerder het geval was, want hij behaalde dat jaar twintig punten. Het jaar 2002 begon met de derde prijs op het Nederlands Kampioenschap voor senioren voor eerder genoemde kaatsvereniging te Huizum en op de PC viel hem dezelfde prijs ten deel. 

In het daaropvolgende jaar moest Iseger  op de PC in de finale nog het onderspit delven, maar in 2004, op de 151ste PC, zorgde hij voor een onverwachte en aangename verrassing. Samen met Johan Abma en Pieter Scharringa stapte zijn partuur als winnaar van het zonovergoten ‘ Sjûkelân’ en achterinse Iseger, die ook de tweede opslag verzorgde, mocht na afloop de koningsbal in ontvangst nemen. De zege kwam terecht bij het partuur dat veel spelvreugde uitstraalde. Ook op het Nederlands Kampioenschap voor senioren was hij in dat jaar voor de kaatsvereniging te Huizum succesvol met de tweede plaats.

In 2007, toen hij voor de kaatsvereniging  ‘LKC Sonnenborgh’ te Leeuwarden wederom in de finale strandde op het Nederlands Kampioenschap voor senioren, stond hij opnieuw in de finale op de PC. Met Klaas Berkepas en Pieter Scharringa streed hij met de tegenstanders in een enerverende eindstrijd op elke twee punten. De duizenden meelevende toeschouwers zagen dat tenslotte alle hout aan de telegraaf kwam. Op die stand bleef Iseger het antwoord schuldig op een bijkans niet te verwerken opslagbal. Het verlies in de finale was voor hem een grote teleurstelling.

Voor Daniël Iseger was 2009 een geweldig kaatsjaar. Zo won hij op 1 juni voor de kaatsvereniging ‘Goutum e.o.’ op het Nederlands Kampioenschap voor senioren de eerste prijs en ook op de PC stond hij, evenals in 2004, op de hoogste trede van het erepodium. Met zijn vaste en succesvolle medespelers Gert-Anne van der Bos (koning) en Folkert van der Wei, winnaar in 2003, ondervond het drietal alleen in de halve finale tegenstand van formaat. Iseger won tevens het puntenklassement in 2009. Met veertien eerste, acht tweede en twee derde prijzen kwam hij in totaal op zestig punten.

Nadat Daniël Iseger ook in 2010 het Nederlands Kampioenschap voor senioren voor  genoemde kaatsvereniging te Goutum  in de wacht sleepte, zegevierde hij ook in dat jaar, in het modderballet op het ‘Sjûkelân’, op de PC, deze keer met koning Gert-Anne van der Bos en Taeke Triemstra.

In 2011 won Daniël voor de vierde maal in successie de PC en hij werd, evenals in 2004, tot koning uitgeroepen. Hij vormde in 2011 een partuur met Taeke Triemstra en Gert-Anne van der Bos, hetzelfde drietal dat ook in 2010 de PC winnend afsloot.  

Na de tweede prijs in 2012, volgde in 2013 de derde prijs op de PC, nog steeds met dezelfde partuurmaten. Bovendien won hij in laatstgenoemd jaar  voor de kaatsvereniging ‘Goutum e.o.’  opnieuw de eerste prijs op het Nederlands Kampioenschap voor senioren. 

In 2014 won hij voor de vijfde keer de eerste prijs op de PC en werd voor de derde keer tot koning uitgeroepen. Zijn partuurmaten bij deze laatste overwinning waren Gert-Anne van der Bos en Jacob Wassenaar, die de geblesseerde Taeke Triemstra in de halve finale kwam vervangen. Ook werd hij winnaar van het puntenklassement in 2014 met 47 punten. In 2015 zou hij, opnieuw met Taeke Triemstra en koning Gert-Anne van der Bos, de PC op zijn naam schrijven.  Bij zijn laatste optreden op de PC in 2016 werd Daniël Iseger in de eerste omloop uitgeschakeld. 

Zes jaar na zijn laatste optreden stond hij in 2022, als vervanger van de geblesseerde Sjoerd de Jong, opnieuw in de Franeker kaatsarena, nu met Bauke Triemstra en Patrick Scheepstra. Zij wonnen de eerste omloop om vervolgens in de tweede omloop nipt te verliezen, 5-5 en 4-6.

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in