Douwe Groenendijk

Douwe Groenendijk (1978)

Woonplaats: Pingjum
PC-koning: 2008
Deelnemer PC: 1997-2009
Aantal deelnames: 12
PC-puntentotaal: 7 (1,1,2)

Douwe Groenendijk werd op 11 augustus 1978 in Pingjum geboren. Hij kwam al op jeugdige leeftijd met de kaatssport in aanraking en dat was ook geen wonder, omdat zijn moeder Coby met het kaatsvirus besmet was en zijn vader Paulus in zijn jonge jaren een kaatser van formaat was. Zo won deze bijvoorbeeld in 1965 de derde prijs op de Freule­partij in Wommels.

Later werd hij reserve­-eersteklasser en na zijn kaatsperiode maakte hij deel uit van diverse kaatscommissies en was hij van 1986 tot begin april 1998 wedstrijdleider in het hoofdbestuur van de KNKB.

Douwe Groenendijk behaalde zijn eerste aansprekende succes op het Nederlandse Kampioenschap voor schooljongens, waar hij in 1991 en 1992 respectievelijk de vijfde en de derde prijs won. Daarna won hij, eveneens voor de kaatsvereniging ‘Jan Reitsma’ uit Pingjum, in 1995 de vierde prijs op het Nederlandse kampioenschap voor jongens. In 1997 behaalde Groenendijk zijn eerste successen in de hoofdklasse. De derde prijs in Arum en de tweede prijs in Menaam leverden hem drie punten in dat milieu op. Ook debuteerde hij in laatstgenoemd jaar op de PC. In 1998, toen hij inmiddels in Groningen woonde, had hij meer succes. Zo won hij onder andere de derde prijs voor de kaatsvereniging Wezon ‘De Sterke Earm’ uit die stad op het Nederlandse Kampioenschap voor junioren (de Jong ­Nederland) en daarna werd hij, door zijn goede prestaties, bevorderd tot hoofdklasser.

Groenendijk stond achterin het perk, had bovendien een voortreffelijke opslag en was een ambitieuze speler. Hoewel hij in het begin van 1999 geconfronteerd werd met een schouderblessure en enkele weken verstek moest laten gaan op de kaatsvelden, won hij na een therapeutische behandeling voor de kaatsvereniging uit Groningen de derde prijs op het Nederlandse Kampioenschap en dezelfde prijs viel hem ten deel op de PC in dat jaar. Drie jaar later won hij nogmaals de derde prijs op die klassieker en op het Nederlandse kampioenschap voegde hij in 2002 en 2003 een eerste en een tweede prijs aan zijn palmares toe.

In 2004 bereikte hij de finale op de PC, maar moest de eer aan de tegenstander laten. Het jaar 2005 was een pechjaar voor hem. Halverwege het seizoen, op de Rengersdag in Leeuwarden, liep hij een zware knieblessure op en moest per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd worden. Een operatie van de gescheurde kruisbanden was noodzakelijk en daarna volgde een langdurige revalidatie, die de rest van het seizoen 2005 en een gedeelte van het seizoen 2006 in beslag zou nemen. Een ijzeren discipline en een grote wilskracht zorgden er voor dat Groenendijk in 2007 weer geheel hersteld op het kaatsveld stond en dat hij sinds bijna twee jaar in Dronryp weer eens een krans omgehangen kreeg. In 2008 volgde tot nu toe het hoogtepunt van zijn kaatsloopbaan. Met Jochum Bouma en meervoudig PC­winnaar Auke van der Graaf won hij de PC en werd na afloop tot koning gekozen.

Trouwens 2008 was een prima jaar voor hem omdat hij ook nog tot koning in Dronryp en Bitgum werd uitgeroepen. In het begin van het kaatsseizoen 2009 kampte Groenendijk met een vervelende knieblessure, waardoor hij niet optimaal functioneren kon in de kaatsarena. In juli maakte hij bekend dat hij aan het eind van het seizoen afscheid zou nemen van het kaatsen op het hoogste niveau. Genoemde knieblessure, drukke werkzaamheden en een toekomstige gezinsuitbreiding waren de voornaamste oorzaken daarvan.

Op de laatste kaatswedstrijd in 2009, op de Oldehovepartij in Leeuwarden, kreeg hij zijn droomafscheid, want hij won die wedstrijd en werd tevens tot koning uitgeroepen. Douwe Groenendijk verzamelde tot en met 2009 280 punten in de hoofdklasse.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in