Gert-Anne van der Bos

Gert Anne van der Bos (1989)

Woonplaats: Holwerd, Mantgum
PC-koning: 2009, 2010, 2015
Deelnemer PC: 2007-nu
Aantal deelnames: 16
PC-puntentotaal: 29 (6,4,3)

Gert-Anne van der Bos werd op 25 juni 1989 in Holwerd geboren. Bij de pupillen kwam zijn naam al enkele malen bij de prijswinnaars voor, maar bij de schooljongens boekte hij zijn eerste aansprekende successen.

Op het Nederlandse Kampioenschap in 2003 in Makkum werd de tweede prijs behaald. Het partuur bestond verder uit Mathijs van der Velde en Rudolf Soepboer. In 2005 beleefde de kaatsvereniging ‘Concordia’ uit Holwerd een onvergetelijke dag. Op 10 augustus van dat jaar, op de Freulepartij in Wommels, won eerder genoemd drietal de eerste prijs, hetgeen sedert 1923 niet meer was voorgekomen. Onder leiding van coach Erik Seerden Jzn. werd Wommels voor eigen publiek kansloos naar de tweede plaats verwezen. Bij de junioren won Van der Bos zowel in 2007 als in 2009 de tweede prijs op het Nederlandse Kampioenschap (Jong-Nederlandpartij) en beide keren stond Rudolf Soepboer hem weer terzijde. In 2007 was Witmarsum oppermachtig, in 2009 werd Tzummarum de nipte winnaar.

Begin mei 2007 debuteerde Van der Bos, als invaller voor een geschorste speler, in Jorwert in de hoofdklasse en deed dat met veel verve. Zijn eerste eerste prijs in dat milieu behaalde hij in het begin juli van dat jaar te Harlingen en medio augustus werd hij te Ternaard tot koning van de partij uitgeroepen. In 2007 kaatste hij, zonder succes, voor het eerst op de PC.

In 2008 had hij meer succes, want de tweede prijs was het resultaat.

De PC in 2009 vormde zijn eerste hoogtepunt in zijn toen nog prille kaatsloopbaan in de hoofdklasse. Met Folkert van der Wei, winnaar in 2003, en Daniël Iseger,  winnaar en koning in 2004, werd na een spannende  halve finale en een eenzijdige finale de eerste prijs gewonnen en na afloop mocht Gert-Anne van der Bos de koningsprijs  ‘De Zilveren Bal’ in ontvangst nemen.

Was Van der Bos in het jaar 2009 al succesvol, het jaar 2010 zou nog succesvoller voor hem worden. Zo won hij op de PC, die werd ontsierd door de vele regen die er viel en het ‘Sjûkelân’ bijna onbespeelbaar maakte, opnieuw de eerste prijs, samen met Daniël Iseger en Taeke Triemstra. Evenals in 2009 werd hij tot koning van deze kaatsklassieker uitgeroepen. Ook werd hij winnaar van het puntenklassement in 2010 met 64 punten.

In 2011 won hij voor de derde opeenvolgende keer de PC, ook nu met  Taeke Triemstra en koning Daniël Iseger.

In 2012 won hij de tweede prijs op de PC met dezelfde spelers.

Met dezelfde partuurmaten was voor hem in 2013 de derde prijs weggelegd. 

In 2014 won hij voor de vierde maal de eerste prijs, nu met koning Daniël Iseger en de na de tweede omloop voor de geblesseerde Taeke Triemstra ingevallen Jacob Wassenaar.

In 2015 behaalde Gert-Anne van der Bos zijn vijfde PC-zege, opnieuw met Taeke Triemstra en Daniël Iseger, en werd hij voor de derde maal in successie tot koning uitgeroepen. In 2016 kwam Van der Bos niet verder dan de eerste omloop, maar in 2017 was er de derde prijs weggelegd. In jaarklassement behaalde hij, evenals Tjisse Steenstra, 52 punten en deelden zij gezamenlijk de eerste plaats (unicum in de kaatshistorie) , met dertien eerste-, vier tweede- en vijf derde prijzen. 

In 2018 was het partuur Van der Bos grote favoriet. Ze wonnen voorafgaand van de PC 11 van de 18 Vrijeformatie wedstrijden  Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra werden in de finale met 5-5 6-2  verslagen door Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden.Evenals in 2018 wist het favoriete partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra in 2019 de finale te bereiken. Zij werden daarin echter vrij kansloos, op de stand 2-5 en 4-6, door Marten Pieter Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar wederom naar de tweede plaats verwezen. In het klassement aller tijden wist Gert-Anne van der Bos tot en met 2020 590 punten te vergaren in de hoofdklasse en staat daarmee op de zestiende plaats.

De PC in 2020 ging niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus, maar in 2021 wist hij voor de zesde keer beslag te leggen op de eerste prijs met zijn vaste partuurmaat door de jaren heen, Taeke Triemstra en koning Erwin Zijlstra. In de finale kwam de tegenstander er nauwelijks aan te pas, gezien de vrij eenvoudige 5-2 en 6-6 zege. Hij kwam hiermee op in totaal 28 PC-punten, hetgeen de achtste plaats op de PC-ranglijst betekende.

In 2022 bereikte Gert-Anne van der Bos de halve finale met Taeke Triemstra en de PC-koning van 2021, Erwin Zijlstra. Deze laatste was allerminst  fit aan de PC begonnen, hij hield het twee omlopen vol, maar moest daarna de strijd staken. De vervanger was Jan-Tymen Eisma, nog een kaatser uit de jongenscategorie. Hij kweet zich optimaal van zijn taak, daarbij uitstekend begeleid door Taeke en Gert-Anne, maar kon niet voorkomen dat de halve finale tevens het eindstation was.  Meer dan een derde prijs zat er voor dit partuur niet in. Gert-Anne klom met dit ene punt naar de gedeelde zevende plaats in het PC-klassement aller tijden met 29 punten. En daar zou in 2023 geen verandering in komen. In genoemd jaar kaatste hij met zijn vaste partuurmaten van de laatste jaren, Erwin Zijlstra en Taeke Triemstra. Het was voor de dertiende keer dat hij met Taeke op de PC uitkwam en dit getal bleek inderdaad een ongeluksgetal te zijn. Al na de eerste omloop kon dit partuur, dat mede-favoriet voor de eindzege was, zich gaan omkleden omdat op de sportvelden van de Sportclub Franeker op de stand 5-5 en 6-6  werd verloren van de outsiders Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra. Op  die stand deed Gert-Anne zijn partuur de das om door met zijn opslag het perk te missen. 

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in