Johan van der Meulen

Johan van der Meulen (1984)

Woonplaats: Broeksterwâld
PC-koning: 2007
Deelnemer PC: 2002-2016
Aantal deelnames: 14
PC-puntentotaal: 14 (3,1,3)

Johan van der Meulen werd in 1984 in Broeksterwoude geboren. Hoewel die plaats niet bepaald in het kaatsgebied was gelegen, kwam zijn naam, zowel in de schooljongens- als in de jongenscategorie, regelmatig bij de prijswinnaars voor.

Hij won de prijzen hoofdzakelijk op door-elkaar-loten wedstrijden, want hij kon in zijn woonplaats nauwelijks een representatief afdelingspartuur op de been brengen. Desondanks behaalde hij op het Nederlandse kampioenschap voor jongens in 2001 de vierde prijs en op de Freulepartij in Wommels in 1999 de vijfde en in 2001, verrassenderwijs, de derde prijs voor de kaatsvereniging ‘Sla Raek’ uit Broeksterwoude.

In 2002 debuteerde hij bij de junioren en senioren en wist ook daar diverse prijzen in de wacht te spelen. Van der Meulen kaatste in datzelfde jaar voor de eerste keer op de PC en stond daarbij achterin het perk. Die première op de PC zou voor hem geen succes opleveren. Later in dat seizoen werd hij in plaats van achterinse opslager en door die functiewisseling werd hij van tweedeklasser plotseling hoofdklasser.

In Bitgum won hij op de uitnodigingswedstrijd zijn eerste krans op dat niveau. Ook werd hij in november van dat jaar geselecteerd voor de internationale kaatswedstrijd in Parana (Argentinië). Jo-gan, zoals hij daar werd genoemd, stond wel in de belangstelling van het publiek en moest heel wat handtekeningen uitdelen, maar zijn optreden was niet om van naar huis te schrijven. In 2003 won hij in de hoofdklasse onder andere voor eigen publiek en werd tevens tot koning van de partij uitgeroepen.

In 2004 werd hij geplaagd door een hamstringblessure en was enige tijd niet inzetbaar, maar op de PC won hij de derde prijs, zijn eerste succes op die klassieker. Een jaar later bereikte hij de finale, maar werd daarin kansloos uitgeschakeld. In 2006 bereikte hij opnieuw de eindstrijd en nu met meer succes. Met koning Taeke Triemstra en Kor Zittema werd hij winnaar en dat zou emotionele gevoelens bij hem oproepen.

Twee jaar daarvoor verloor hij zijn moeder na een ernstige ziekte en hij had haar beloofd eenmaal de PC te winnen en dat was nu het geval. ’s Morgens eerst was hij nog even naar de begraafplaats geweest en haar kettinkje, dat hij tijdens de kaatspartij droeg, was een geweldige steun voor hem geweest. In 2007 bereikte hij opnieuw de finale. Die eindstrijd was ongemeen spannend en tenslotte kwam alle hout aan de telegraaf. Op die kritieke stand moest hij de kleine kaats proberen te verzilveren en hij deed dat inderdaad op formidabele wijze. Hij werd tot koning gekroond en stond bij de prijsuitdeling in het midden op het erepodium, geflankeerd door Taeke Triemstra en Auke van der Graaf.

Drie dagen na die overwinning kreeg Van der Meulen een koude douche te verwerken, want hij werd door de strafcommissie voor vijf wedstrijden geschorst omdat hij het benodigde certificaat bij de kaatshandschoen bij controles niet kon tonen. Van der Meulen ging met succes in beroep. Hij werd door de beroepscommissie, vanwege een procedurefout, vrijgesproken.

Op de PC van 2008 werd zijn partuur in de halve finale uitgeschakeld en moest hij met de derde prijs genoegen nemen.  In 2011 kaatste Johan van der Meulen in de Belgische competitie voor ‘Eendracht Ninove’. In 2012 kaatste hij weer in Friesland en won op de PC in dat jaar de derde prijs. 

In 2013 won Van der Meulen de PC met Renze P. Hiemstra en Hylke Bruinsma. 

In 2014, 2015 en 2016 werd hij respectievelijk in de eerste, de tweede en nogmaals de tweede omloop uitgeschakeld.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in