Johannes Dijkstra

Johannes G. Dijkstra (1968)Woonplaats:
Huizum
PC-koning: 2003
Deelnemer PC: 1988-2005 
Aantal deelnames: 17
PC-puntentotaal: 7 (1,0,4)

Johannes G.(Gerrit) Dijkstra werd in 1968 in Wergea geboren. Hij groeide op in Oude Bildtzijl, waar zijn vader onderwijzer was. Johannes kwam uit een echte kaatsfamilie, want zijn grootvader was jarenlang penningmeester en later erelid van de KNKB en zijn vader Gerrit won op de PC van 1963 de tweede en op die van 1964 de derde prijs. Op achtjarige leeftijd kwam hij met de kaatssport in aanraking. Als jeugdkaatser won hij weinig prijzen. Hij was klein en lichtgebouwd en dat speelde hem parten.

Toen hij in 1985 bij de senioren kwam werden de prestaties beter. Hij begon als achterinse, een te zware plaats voor de tengere speler. In 1986 behaalde hij zijn eerste punt in de hoofdklasse, maar daar zouden tot 1992 slechts drie punten aan worden toegevoegd. In de eerste klasse was hij daarentegen wel succesvol. In 1988 maakte hij als achterinse zijn debuut op de PC.

In 1992 werd Dijkstra opslager, een functie die beter bij hem paste, en hij zou zijn puntentotaal in de volgende jaren flink opschroeven. In 1994 won de inmiddels in Groningen woonachtige Dijkstra voor de kaatsvereniging WEZON ‘De Sterke Earm’ uit die stad de eerste prijs op het Nederlandse Kampioenschap en hij zou die prestatie in 1995 en 1998 herhalen. Hij was daarbij in prima (kaats)gezelschap van Sake G. Porte en Pieter Tienstra en in het laatste jaar van Pieter van Tuinen.

Op de PC strandde hij in 1994, 1997, 1998 en 1999 telkens in de halve finale. In 2000 won de inmiddels in Huizum wonende Dijkstra voor de kaatsvereniging ‘Onderling Genoegen’ de vierde prijs op het Nederlandse kampioenschap en er zou later nog een derde en vijfde prijs volgen. Het jaar 2003 werd voor Dijkstra een memorabel jaar. De salarisadministrateur bij een accountantsbureau trad met de enigszins onervaren en vrij jeugdige Folkert van der Wei en Karel Nijman als volkomen outsider aan op de PC. Zij waren op die PC, die voor de 150ste keer werd gehouden, allerminst favoriet voor de eindzege.

Het liep die dag geweldig en het drietal steeg boven zichzelf uit. Tenslotte bereikte het partuur de finale en die verliep ook naar wens en dus mochten Dijkstra, Van der Wei en Nijman, tot verbazing en vergenoegen van de tienduizend toeschouwers, de eerste prijs in ontvangst nemen en ‘kleine Johannes’ kreeg na afloop van voorzitter Van der Meij de koningsbal omgehangen. Het trio had, vanwege de zeer matige prestaties in het voorseizoen, afgesproken om na de PC uit elkaar te gaan. Van der Wei en Nijman bleven elkaar trouw, Dijkstra moest op zoek naar andere maten. Zondags na die PC troffen de nieuw geformeerde parturen elkaar in de halve finale te Witmarsum en Dijkstra trok hierbij aan het langste eind. Op de PC van 2004 trof de PC­-koning van 2003, na de gemeenschappelijke tocht in de koets, zijn winnende PC­maten van toen al in de eerste omloop. Ook nu won Dijkstra dat treffen overtuigend.

In 2006 besloot Johannes G. Dijkstra, na de nodige ups en downs in de laatste jaren, zijn ruim twintigjarige optreden in de hoofdklasse. Aan het eind van het seizoen, na afloop van de ‘Lytse PC’ in Mantgum, werd hij voor zijn verdiensten op kaatsgebied nog even in het zonnetje gezet. Hij verzamelde in totaal 257 punten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in