Allard Hoekstra

Allard Hoekstra (1995)

Woonplaats: Franeker
PC-koning: 2018
Deelnemer PC: 2014 - heden
Aantal deelnames: 9
PC-puntentotaal: 6 (1,0,3)

Allard Hoekstra, geboren op 25 mei 1995 in Franeker, maar leerde het kaatsen in Wjelsryp. Volgens hem was hij nooit gaan kaatsen als hij daar niet had gewoond. 

Hij behaalde zijn eerste grote succes in de kaatswereld op de Freulepartij in Wommels. In 2012 won hij daar de eerste prijs, nadat hij in 2011 al de derde prijs had gewonnen. Het partuur van Franeker was in 2012 bijzonder succesvol. Kars Zeinstra, Allard Hoekstra en Christian de Haan wonnen alle afdelingspartijen dat jaar. 

Op het Nederlandse kampioenschap voor jongens werd ook in 2012 de eerste prijs in de wacht gesleept. Op het Nederlandse kampioenschap voor junioren ( Jong-Nederlandpartij) was hij niet minder succesvol met de eerste prijs in 2014 en 2016 en de tweede prijs in 2017. Ook op de Jong Feintepartij in Easterein wist hij van wanten met de tweede prijs in 2014 en de eerste prijs in 2017. Op het Nederlandse kampioenschap voor senioren waren zijn prestaties niet opzienbarend met alleen de vierde prijs in 2017. 

Op de PC maakte hij in 2014 zijn debuut met Hendrik Tolsma en Thomas van Zuiden. De eerste omloop was tevens de laatste omloop voor dit drietal. Beter verging het hem in 2015 toen hij met dezelfde partuurmaten de derde prijs in de wacht sleepte. In 2016 was de tweede omloop, met Peter van Zuiden en René Anema, het eindstation. Wel werd hem toen de stimuleringsprijs, de prijs voor het grootste kaatstalent in dat jaar, toegekend. In 2017 trad hij op de PC aan met Hendrik Tolsma en Sjoerd de Jong en niet zonder succes. Pas in de halve finale werd dit partuur uitgeschakeld, maar dit drietal mocht toch de derde prijs in ontvangst nemen.

In 2018 kwam Allard Hoekstra uit met spelers, waarmee hij al eerder in het PC-strijdperk was getreden, namelijk met de gebroeders Peter en Thomas van Zuiden. Als nummer 16 op de lijst kwam men in de eerste twee omlopen niet in moeilijkheden, in de halve finale ging het iets moeizamer, maar ook hierin werd gewonnen. De finale, tegen het gerenommeerde partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra, werd een enerverende partij. Uiteindelijk werd het vijf eersten gelijk, maar het beslissende eerst ging tenslotte toch naar het meest constante partuur van deze zomerse kaatsdag, dus naar Peter en Thomas van Zuiden en Allard Hoekstra. De laatste, die prima perkspel afleverde en uitstekend de tweede opslag verzorgde, werd verdiend tot koning uitgeroepen. Weer werd een stap gezet naar het ‘klavertje vier’, alleen de eerste prijs op het Nederlandse kampioenschap voor senioren ontbreekt nog op zijn palmares.

In 2019 werd Allard Hoekstra in de eerste omloop uitgeschakeld. In 2020 werd geen PC gehouden, in 2021 vond hij z'n waterloo in de tweede omloop en in 2022 strandde hij in de eerste omloop zonder een bordje te bemachtigen. 

In 2023 kaatste Allard Hoekstra met Remmelt Bouma en Evert Pieter Tolsma, en niet zonder succes. Pas in de halve finale strandde het schip. In een enerverende partij, 5-5 en 4-6, moest genoemd trio de eer aan de tegenstander laten. De derde prijs was het resultaat. 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in