Hendrik Kootstra

Hendrik Kootstra (1992)

 

Woonplaats: Minnertsga
PC-koning: 2017
Deelnemer PC: 2011-nu
Aantal deelnames: 12
PC-puntentotaal: 8 (1,2,1)

  

Hendrik Kootstra, geboren op 18 juni 1992 in Minnertsga, behaalde in zijn jeugdjaren weinig aansprekende successen, want zowel op het Nederlandse Kampioenschap bij de pupillen, bij de schooljongens als bij de jongens kwam zijn naam niet bij de prijswinnaars voor. Wel won hij op de Freulepartij in 2009 in Wommels voor de kaatsvereniging ‘Minnertsga’ de tweede prijs. Op het Nederlandse Kampioenschap voor junioren kwam hij in 2013 en 2014 op het ereschavot te staan met respectievelijk de derde en de tweede prijs. Op het Nederlandse Kampioenschap voor senioren was hij uitermate succesvol met de eerste prijs in 2011, 2014, 2015 en 2016. Intussen had hij ook zijn debuut gemaakt op hoofdklassewedstrijden. In 2010 won hij daar zijn eerste eerste prijs op de afdelingswedstrijd in Tzummarum en zijn eerste koningschappen behaalde hij in het laatste weekend van juli 2013 te Sexbierum en Arum. In 2011 debuteerde hij op de PC, waarbij hij met zijn partuurmaten Rutmer van der Meer en Karel Nijman in de tweede omloop aan het kortste eind trok. Ook in de daaropvolgende jaren werd hij twee keer in de eerste omloop en drie keer in de tweede omloop uitgeschakeld. In zijn zevende optreden op de PC in 2017 maakte hij  aan zijn voortijdige eliminaties een eind, door in een  zenuwslopende en spannende wedstrijd en met alles aan de hang, met Bauke Triemstra en Alle Jan Anema, te zegevieren. Hendrik Kootstra werd na afloop terecht tot koning uitgeroepen. Een jaar later won hij met Bauke Triemstra en Dylan Drent de derde prijs. In 2019 viel voor hem in de tweede omloop het doek.

Na een PC-loos jaar in 2020, i.v.m. de uitbraak van het coronavirus, bereikte hij in 2021 met Marten Bergsma en Dylan Drent de finale, maar moest daarin op de stand 2-5 en 6-6 het hoofd buigen voor de winnaars Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. In 2022 was de eerste prijs wel heel dichtbij. Met Marten Bergsma en Hylke Bruinsma als invaller voor de geblesseerde Dylan Drent kreeg z'n partuur zelfs een aantal matchpoints, maar wisten deze niet te verzilveren. In een enerverende finale moest hij met 5-5 4-6 opnieuw genoegen nemen met een tweede prijs. 

Hendrik Kootstra kon zijn prestatie uit 2022 geen vervolg geven in 2023. Opnieuw met Marten Pieter Bergsma en met Kees van der Schoot, als vervanger voor de nog steeds geblesseerde Dylan Drent, waren zij in de tweede omloop bij lange na niet opgewassen tegen de latere PC-winnaars, Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Eindstand 3-5 en 4-6. Misschien als pleister op de wonde werd wel het Nederlandse Kampioenschap voor Senioren gewonnen voor de Kaatsvereniging Minnertsga, samen good-old Jacob Wassenaar en Marten Bergsma.

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in