Renze Pieter Hiemstra

Renze Pieter Hiemstra (1985)

Woonplaats:  Sint Jacobiparochie, Deinum
PC-koning:  2013
Deelnemer PC:  2004 - 2023
Aantal deelnames:  18
PC-puntentotaal:  19 (5, 1 , 2) 

Renze Pieter Hiemstra  werd  op 23 juli 1985 te Zweins geboren en hij verhuisde later naar St.-Annaparochie en in 2004 naar St.-Jacobiparochie. In zijn jeugdjaren kwam hij niet tot opzienbarende kaatsprestaties, maar daar zou later verandering in komen. Zo won hij in 2004 voor de kaatsvereniging  ‘Het Noorden’  te St.-Jacobiparochie de tweede prijs op het Nederlands Kampioenschap voor junioren ( Jong-Nederlandpartij) en in 2008 en 2012 de eerste prijs op het Nederlands Kampioenschap voor senioren (Bondswedstrijd) te Franeker.

Op 2 mei 2004 veroverde hij te Weidum zijn eerste twee punten in de hoofdklasse. In datzelfde jaar debuteerde hij  op de PC, maar werd daar in eerste omloop uitgeschakeld. De echte successen op het hoogste kaatsniveau kregen gestalte in 2008 en op 5 juni 2010  viel hem  te Sneek zijn eerste koningsprijs ten deel. Op de PC was hij niet succesvol, want tot en met 2012 werd hij vijf keer in de eerste en drie keer in de tweede omloop uitgeschakeld.

De ommekeer daarin kwam in 2013. Bij zijn negende PC-optreden werd hij met Johan van der Meulen (koning in 2007) en Hylke R. Bruinsma winnaar van dit kaatsevenement en mocht hij na afloop de koningsprijs in ontvangst nemen. Op de PC in 2015 bereikte hij de finale, maar moest daarin de eer aan de tegenstander laten.  In 2016 bereikte hij de finale opnieuw en met meer succes als in 2015. Met Jan Dirk de Groot en koning Hans Wassenaar mocht hij nu op de hoogste trede van het erepodium plaatsnemen, na een nipte  5-4 en 6-6 zege in de eindstrijd. In 2018 won Hiemstra met Enno Kingma en Hans Wassenaar de derde prijs.

In 2019 won Renze Pieter Hiemstra voor de derde keer de eerste prijs. Met Marten Pieter Bergsma en koning Hans Wassenaar werd het trio Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra vrij kansloos op de stand 5-2 en 6-4 naar de kleedkamers verwezen. In 2020 werd de PC, in verband met de corona-pandemie, niet gehouden. In 2021 werd hij samen met Hans Wassenaar, nu met opslagen Tjisse Steenstra, in de halve finale kansloos uitgeschakeld door de premiewinnaars, Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra en was de derde prijs zijn deel. In 2022 vormde Renze Pieter Hiemstra opnieuw een partuur met Tjisse Steenstra en  Hans Wassenaar en werden door  insiders als een van de favoriete parturen bestempeld. Na een simpele zege in de eerste omloop (5-0 en 6-0), een moeizame zege in de tweede omloop (5-5 en 6-0) en opnieuw een eenvoudige overwinning  in de halve finale (5-0 en 6-2) moest in de eindstrijd worden aangetreden tegen Marten Pieter Bergsma, Hylke R. Bruinsma en Hendrik Kootstra, ook  favorieten  voor de eindzege. Het werd een gelijk opgaande finale, waarbij het enthousiaste publiek ruimschoots aan hun trekken kwam. De partij werd beslist op de stand 5-5 en 6-4, waarbij Renze Pieter Hiemstra en zijn partuurmaten aan het langste eind trokken.

Renze Pieter Hiemstra kwam op zijn achttiende PC-deelname opnieuw uit met zijn partuurmaten van 2022, namelijk Tjisse Steenstra en Hans Wassenaar, en dit drietal was één van de favoriete parturen voor de eindzege en zij maakten hun favorietenrol inderdaad waar. Moeiteloos bereikten zij de finale en moesten daarin aantreden tegen het verrassende optredende drietal Haye Jan Nicoaly, Hessel Postma en Patrick Scheepstra. Dit werd een eenvoudige 5-1 en 6-2 zege. Renze Pieter sloot zijn PC-carrière af met vijf zeges, één tweede prijs en twee derde prijzen, totaal goed voor negentien punten.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in