De fyfde woansdei

de fyfde woansdei

de fyfde woansdei (13)

De commissie

De PC bestaat sinds de oprichting uit vijf leden en opereert sindsdien volledig onafhankelijk. Vanuit deze vaste basis blijft de commissie trouw aan tradities en oprichters, stelt de sport centraal en wordt niet beïnvloed door commerciële of andere belangen. De commissie kende sinds de oprichting in 1853 slechts negen voorzitters en 46 leden.

De Permanente Commissie bestaat uit (vlnr) Klaas-Holst Meijer (huismeester), Theunis Bakker (bouwmeester), Ids Hellinga (voorzitter), Jan Bosgra (penningmeester) en  Siemen Volberda (secretaris)

Lees meer...

De Harmonie

De band tussen Stedelijk Muziekkorps Harmonie en de Koninklijke PC is een bijzonder sterke. Dat is al zo sinds de oprichting van de PC en voor een belangrijk deel te danken aan Jan Bogtstra.

Bogtstra was in 1853 een van de grondleggers van de PC. Toen een jaar later de Harmonie werd opgericht, was Bogtstra ook daar bij betrokken. Sindsdien speelt het korps op de 'fyfde woansdei' een prominente rol.

Wanneer de winnaars van een jaar eerder met de commissie in open koetsen naar It Sjûkelân worden gereden, worden zij voorafgegaan door Harmonie. Daarna spelen zij de Entrada wanneer de PC het veld betreedt, het Fries volkslied voor de wedstrijd begint en nog eens voor aanvang van de finale.

Lees meer...

Tuskenynse dei

De 'tuskenynse dei' (letterlijk: 'tusseninse dag') is een term, die werd geïntroduceerd en veelvuldig gebruikt door notaris Klaas Bijlsma. Bijlsma was lid van de PC tussen 1929 en 1973, lange tijd was hij voorzitter.

De tuskenynse dei is een verwijzing naar de dinsdag voor de PC. De loting is geweest, de wedstrijd laat nog een dag op zich wachten. Toch is het die dinsdag allerminst stil rondom de PC. Op het veld worden de laatste voorbereidingen getroffen. In kranten, op werkplekken en in huiskamers wordt, met de loting in de hand, beoordeeld wie de meeste kans op de hoogste eer maakt. Publiek dat in de gelegenheid is, komt naar It Sjûkelân om de plaats te inspecteren, waar ze een groot deel van de volgende dag zullen doorbrengen.

Lees meer...

It Sjûkelân

It Sjûkelân lijkt op de meeste dagen van het jaar op een gewoon grasveld midden in de stad Franeker. Niets is minder waar.

Voor de PC wordt dat gewone grasveld omgebouwd tot de grootste kaatsarena ter wereld. Tribunes worden gebouwd, lijnen gelegd en het veld geprepareerd. Op dinsdag in de namiddag is It Sjûkelân er klaar voor en proeven honderden liefhebbers alvast de sfeer.

De PC wordt al sinds 1856 op It Sjûkelân verkaatst. Dit heeft er zeker aan bijgedragen, dat op deze plaats in het jaar 2003 een monument, bestaande uit twee markante torens, kon verrijzen waarin en waardoor het fenomeen PC een vast en fysiek te aanschouwen symbool heeft gekregen.

Lees meer...

De fyfde woansdei

Op de vijfde woensdag na 30 juni vindt de PC in Franeker plaats. Het is de hoogtijdag van de kaatssport, de oudste jaarlijkse sportklassieker van Nederland en de grootste kaatspartij ter wereld. Het is een dag met een bijzondere entourage en bijzondere rituelen. De 48 beste mannelijke kaatsers doen mee. Zij zijn geformeerd in zestien parturen (teams). Van de meer dan zeshonderd kaatswedstrijden die jaarlijks onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) worden gespeeld, is de PC de meest aansprekende. Winst op de PC is voor een kaatser het hoogst haalbare en een van de onderdelen van het Klavertje vier

Lees meer...

De wedstrijd

Vanaf half tien wordt er op de vijfde woensdag van juli gekaatst in twee perken. De eerste wedstrijden beginnen om half tien. In totaal strijden zestien parturen om de hoogste eer. Dat betekent dat er vier omlopen verkaatst worden:  de eerste omloop, de tweede omloop, de halve finale en de finale. Die finale begint meestal rond de klok van vijf uur 's middags, maar dat hangt helemaal af van het wedstrijdverloop.

Meteen na afloop van de finale vindt de prijsuitreiking plaats. Daarna roept de voorzitter van de PC de nieuwe koning uit. Dat is de beste kaatser van het winnende partuur. Hij krijgt de koningsbal omgehangen. De koningsprijs wordt toegekend aan de beste kaatser van het winnende partuur en toegekend door een commissie, samengesteld uit oud-kaatsers. In die commissie zitten een opslager, een voorinse en een achterinse. Deze oud-kaatsers zijn slechts voor een beperkte periode lid van de commissie. Wie het zijn, is elk jaar een van de best bewaarde geheimen van de PC.

Lees meer...

Receptie

De receptie op de PC-dag is een feestelijke herdenkingsbijeenkomst in De Koornbeurs in Franeker. De receptie is voor iedereen toegankelijk en begint om klokslag acht uur. Vanwege de enorme belangstelling gaan de deuren van De Koornbeurs al om half zeven open.

De voorzitter opent de dag met een toespraak, die meestal zo'n drie kwartier duurt. Hij roept herinneringen op aan helden en gebeurtenissen uit vroeger tijden en zet de winnaars van vijftig jaar geleden, indien aanwezig, in het zonnetje. Daarnaast stelt de voorzitter ook actuele zaken aan de orde.

Na afloop van de receptie worden de regerend PC-koning, zijn twee partuurgenoten, de scheidsrechter en de Permanente Commissie in open koetsen naar It Sjûkelân gereden. Daar komen zij om ongeveer kwart over negen aan. De regerend PC-koning doet daar afstand van de koningsbal door die aan de voorzitter van de PC te overhandigen. Die hangt de koningsbal vervolgens voor iedereen zichtbaar op in de PC-koepel.

Lees meer...

Loting

De loting voor de PC vindt plaats op de maandagavond voor de wedstrijd en vindt altijd plaats in theater De Koornbeurs in Franeker. De deelnemende parturen bepalen er, op volgorde van inschrijving, hun eigen lot. In 2014 voerde de KNKB de gestuurde loting in. Die vorm van loting werd in eerste instantie ook bij de PC toegepast, omdat de commissie nieuwe ontwikkelingen in de kaatssport (waar mogelijk) ondersteunt. Intussen is in goed overleg besloten om vanaf 2016 bij de PC weer de traditionele vrije loting toe te passen.

Lees meer...

Keatsoff

Op de donderdag voor de PC wordt sinds 2012 een Keatsoff gekaatst. Vier parturen strijden om de laatste plek op de PC. Dit zijn de parturen die 16e, 17e, 18e en 19e geworden zijn in de ranking. Om 18.00 uur mogen de parturen hun eigen lot bepalen. De loting vindt plaats in de Bogt fen Guné, het oudste studentencafé van Nederland, pal naast it Sjûkelân. Daarna kaatsen de parturen een halve- en een finale. De winnaars krijgen van de PC-voorzitter een krans en mogen zich maandag melden voor de loting in De Koornbeurs. 

 De winnaars

2012 Pieter Vogels Jan Sjoerd Tolsma Steven de Bruin
2013 Pieter Bakker Jacob Klaas Haitsma Patrick Scheepstra
2014 Johannes van der Veen Hyltje Bosma Steven de Bruin
2015 Michiel Scheepvaart Gert Jan Meekma Erwin Zijlstra 
2016 Haije Jan Nicolay Kees van der Schoot Pieter van der Schoot
2017 Jelte-Pieter Dijkstra Pier Piersma Jan Schurer
2018 Bouke Willem Tuinman René de Haan Wybren Postma
2019 Paul Dijkstra Hendrik Jan van der Velde Stefan van der Meer
2022 Peter van Zuiden Kevin Jordi Hiemstra Gerben de Boer
2023 Johan Sipma Jelle Cnossen Youri de Groot

 

Lees meer...

Proloog

De PC begint niet pas op woensdag om half tien 's ochtends. Ook de aanloop naar de vijfde woensdag staat bol van traditie en oude gebruiken.

Keats Off
De Keats Off bestaat pas sinds 2012. Van oudsher wees een technische commissie van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) de zestien beste parturen aan. Vandaag de dag zijn de vijftien hoogst geklasseerde parturen in de KNKB-ranking rechtstreeks geplaatst voor de PC. De parturen 16, 17, 18 en 19 strijden op de donderdagavond voorafgaand aan de PC om de laatste plaats op de wedstrijdlijst. De Keats Off begint om 18:00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Generale
De Heren Hoofdklassewedstrijd op zondag in Arum geldt al jaren als de generale voor de PC. Het is de laatste wedstrijd voor de PC. In de toneelwereld geldt: "Een slechte generale is een goede uitvoering." Een van de ongeschreven regels in de kaatswereld is: "Wie Arum wint, wint de PC niet." De praktijk bewees in het verleden regelmatig anders, maar de uitspraak wordt nog regelmatig gehoord.

Loting
Op de maandagavond voor de PC vindt onder grote belangstelling de loting plaats in theater De Koornbeurs in Franeker. De ceremonie begint om 18:00 uur met een toespraak door de voorzitter van de Koninklijke Permanente Commisie. De kaatsers krijgen de kans om hun eigen lot te bepalen. De wedstrijdlijst is altijd voer voor speculatie. Welke favoriet heeft gunstig geloot? Treffen favorieten elkaar? Welke outsiders zitten gunstig in de lijst?

Het veld
It Sjûkelân lijkt op de meeste dagen van het jaar op een gewoon grasveld midden in de stad Franeker. Niets is minder waar. Voor de PC wordt dat gewone grasveld omgebouwd tot de grootste kaatsarena ter wereld. Tribunes worden gebouwd, lijnen gelegd en het veld geprepareerd. Op dinsdag in de namiddag is It Sjûkelân er klaar voor en proeven honderden liefhebbers alvast de sfeer. Zij zoeken alvast hun plaats op de tribune op en speculeren over een nieuwe koning.

 

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed

Log in