Nieuws

In Memoriam Roel Hoekstra

Eerder meldden we al dat oud-kaatser Roel Hoekstra overleed op 92-jarige leeftijd. Willem Hiemstra schreef een In Memoriam

Roel Hoekstra werd op 5 augustus 1922 in Driesum geboren , verhuisde daarna naar Ternaard, vervolgens naar Ingelum en wederom naar Ternaard. Op de Freulepartij in 1939 won hij voor de  kaatsvereniging “VVV” in Ternaard , uit een lijst van 37 parturen,  de vierde prijs. In 1942 veroverde  hij voor eerdergenoemde kaatsvereniging de derde prijs op de Jong-Nederlandpartij. Op de Bondswedstrijd voor Senioren was voor hem in 1948 de derde prijs weggelegd, nu voor de  kaatsvereniging  “Sla Raak”  in Ingelum en voor de kaatsvereniging “VVV” in Ternaard won hij daar achtereenvolgens nog de derde prijs (in 1950 en 1957), de vierde prijs  (in 1952 en 1955) en de zesde 

Op de PC kwam hij maar liefst zestien keer in actie. Zijn debuut was op 1 augustus 1945, samen met Johannes Brandsma sr. (Sexbierum) en H. Plantenga (Franeker). Als achterinse kwam hij niet verder dan de eerste omloop. In 1948 stond hij opnieuw als achterinse, nu met als woonplaats Ingelum, op  de lijst, maar uit het verslag in de Leeuwarder Courant van destijds, bleek dat hij niet was komen opdagen.

In 1949 stond  Hoekstra als opslager op de lijst, maar tot succes zou deze verandering van functie in genoemd jaar nog niet resulteren. Het eerste tastbare resultaat werd behaald op 2 augustus 1950, toen hij met Pieter de Haan(Akkerwoude) en Lammert Heeringa (Holwerd) de derde prijs bemachtigde. Een jaar later stond hij op de bovenste trede van het erepodium, samen met de  gebroeders Pieter en koning Hiele de Haan, respectievelijk uit Akkerwoude en Holwerd. Zeven jaar  later herhaalde hij dit kunststukje, want met koning Johan Jansen (Harlingen) en Albert Veldkamp  (Huizum) veroverde hij opnieuw de eerste prijs.

Verder waren er nog twee vierde plaatsen voor hem weggelegd , namelijk  in 1961 en 1962. In 1961 met Albert Veldkamp (Huizum) en Jaap Pander (Leeuwarden) en in 1962 met de Franekers Sikke Sikkema en Wijtse Vlietstra. Op 31 juli 1963 nam hij  afscheid van het PC-strijdtoneel ,zonder succes overigens, want hij werd in de eerste omloop uitgeschakeld. 

Roel Hoekstra overleed op 19 april 2015 in Ferwert.

Foto: Kaatshistorie.nl

Log in