Nieuws

Partuur Van der Bos wint PC

Het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger heeft met overtuiging de finale van de 162e PC gewonnen. In de eindstrijd werd overtuigend afgerekend met het partuur van Jan Dirk de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar: 2-5 en 2-6. Gert-Anne van der Bos werd uitgeroepen tot koning.

Van der Bos, Triemstra en Iseger kaatsten zich ogenschijnlijk met enig gemak naar de winst, maar dat was ook de verdienste van de winnaars zelf. Voorzitter Johannes Westra haalde het bij de prijsuitreiking niet voor niets aan: de overwinning op de PC is de 55e eerste prijs voor dit partuur op de vrije formatie. Een absoluut record in de kaatsgeschiedenis.

Triemstra en Iseger kaatsten allebei hun zeventiende PC. Triemstra ging voor de veertiende keer met een prijs naar huis, Iseger voor de twaalfde keer. Van der Bos stond voor de tiende keer op It Sjûkelân en slechts twee van die tien keer ging hij met lege handen naar huis. De koningsprijs verdiende hij dit jaar, na 2009 en 2010, voor de derde keer.

Hoewel de finale misschien iets te vlot liep naar de zin van veel liefhebbers hoorden de premiewinnaars Jan Dirk de Groot, Dylan Drent en Hans Wassenaar tot de smaakmakers van de 162e PC. In de tweede omloop rekenden zij af met het partuur van Johan van der Meulen, in de halve finale werd het partuur van Hendrik Tolsma het slachtoffer van de dadendrang van De Groot cs.

Derde prijzen waren er voor de parturen van Hendrik Tolsma, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden en voor dat van Bauke Triemstra, Dylan Drent en Patrick Scheepstra. Tolsma won in de tweede omloop enigszins verrassend van het partuur Tjisse Steenstra, dat als hoogst geklasseerde in de ranking aan de PC was begonnen. Tolsma, Hoekstra en Van Zuiden kwamen vlot met 3-0 voor, lieten Steenstra terugkomen tot 4-4 en 5-5, maar trokken toch aan het langste eind.

Bauke Triemstra vocht in de andere halve finale een boeiende broederstrijd uit met Taeke en lang leek dat in het voordeel van Bauke uit te pakken. Tot twee keer toe pakte hij met zijn maten een spel voorsprong (0-2 en 2-4). Daarna kwam er zand in de motor. De opslag haperde en wanneer dat niet zo was, stond daar steeds het sterke perk van de latere winnaars.

De aanmoedingsprijs was voor het eerst een individuele prijs. In het verleden ging de prijs naar een veelbelovend partuur, maar aangezien parturen bestaan uit rijp en groen leek dat niet altijd logisch. De stimuleringsprijs is voor de meest veelbelovende kaatser, die in de eerste of tweede omloop heeft verloren. Een speciale commissie bedeelde de prijs toe aan Erwin Zijlstra. "Sterk yn sawol it op- as it útslaan," luidde de motivatie.

De PC bedankt kaatsers, vrijwilligers, gasten, toeschouwers en alle anderen die hebben bijgedragen aan het goede en prettige verloop van de 162e PC.

2.


Hendrik Tolsma
Allard Hoekstra
Thomas van Zuiden 
2-
4-

5
6

7. 


Jan Dirk de Groot
Renze Pieter Hiemstra
Hans Wassenaar 
10.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Daniël Iseger 
5-
6-

4
4

15.


Bauke Triemstra
Dylan Drent
Patrick Scheepstra
           
   Finale        
7.


Jan Dirk de Groot
Renze Pieter Hiemstra
Hans Wassenaar 
2-
2-

5
6

10.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Daniël Iseger

Foto's: FOTOKOOPMANS © 2015

 

Log in