Nieuws

Robbie van Wieren zingt nieuw kaatslied

Robbie van Wieren presenteert op de PC een nieuw kaatslied: “Hjoed is myn dei.” Het motto van het lied is: haal elke dag het beste uit jezelf. Van Wieren zingt het lied 's morgens vroeg, tijdens de receptie voorafgaand aan de PC, en later op de dag net voor de finale begint. Daarna zingt hij ook het Frysk volkslied, begeleid door het stedelijk muziekcorps “Harmonie.”

Robbie van Wieren werd gevraagd het lied op te nemen omdat hij naast frontman van de band “Van Wieren” een zoon is van Robert van Wieren, een van de vier broers van de beroemde kaatsfamilie. Hij aarzelde geen moment, want hoewel hij alleen in zijn jeugdjaren voor kaatsvereniging “Foarút” uit Marsum kaatste, kent hij de kaatswereld en hij geniet van de emoties en de verhalen. Een van die verhalen speelt een rol in het lied. Het is de PC in oorlogstijd. De Duitsers hebben de PC-voorzitter gegijzeld. Op zijn plaats in de PC-tent zit, brutaal, de Duitse Ortscommandant. Dan komen drie kaatsers in oranje shirts het veld op. “Sy bekenne kleur tsjin 't brune gefaar,” zingt Van Wieren, “de kleur oranje – in moedich gebaar / De minsken kieze en libje mei / De trije man witte: Hjoed is ús dei.” De Oranjemannen winnen de sympathie van het publiek én de PC.

Peter van der Zwaag maakte een prachtig arrangement van “Anthem,” de beroemde song van Leonard Cohen. De klok van de Franeker Martinitoren, waarmee de PC-dag traditioneel begint, is in het arrangement verwerkt. Harry Zwerver verzorgde de techniek en mix, de tekst is van Ate de Jong. Na de PC is het lied te beluisteren en de clip te zien op youtube en Spotify. De productie van “Hjoed is myn dei” werd mede mogelijk gemaakt door Tûmba, Verzetsmuseum, Friesland 1940 – 1945, Omrop Fryslân, Ster van de Elf Steden, Sangers van den Biezenbosfonds, Herbert Duintjer Fonds, Woudsend Anno 1816, de Lammert Koopmans Stichting en Frame.

Log in